Direktlänk till inlägg 4 oktober 2021

Om kärlek och intimitet

Av Amisa - 4 oktober 2021 21:00

Jag har läst en intressant bok om kärlek och intimitet. Den heter Jag skulle gilla dig mer om du var mer som jag och är skriven av John Ortberg, en amerikan med svenska rötter. Här kommer lite visdom från den boken:






 






”Intimitet innebär att två personer förenas utan att förlora sina individuella identiteter. Den förstärker den. Tanken är att vi ska komplettera, inte uppsluka varandra. Fusion är inte intimitet. Intimitet uppslukar inte. Den låtsas inte. Den leker inte samförstånd. Intimitet skänker balans. Den är ömsesidig. Den drar inte ifrån eller dividerar. Den lägger till eller multiplicerar. Intimitet är som en brasa – om man inte lägger på nytt bränsle undan för undan så slocknar den snart.”

 

 


”När bebisar gråter, reagerar föräldrar med att trösta. Det är så det mänskliga livet fungerar. Sårbarhet väcker intimitet. Vi är gjorda för att leva i tillitsfull anknytning till Gud (eller våra medmänniskor) på samma sätt som spädbarn måste få leva i tillitsfull anknytning till mamma.”

  

 

 


”För att kunna vara kärleksfulla, måste vi vara beredda att uppfattas som kärlekslösa. Vår kärlek måste komma ur en källa med ett så stabilt flöde, att vi vågar ta risker med den. Den enda källa som lever upp till det är Gud. Kärleken kan vara enkelriktad – och det är den ibland. Intimiteten måste delas. Den måste vara ömsesidig och tvåvägs. Intimitet är delad erfarenhet, och glädje och sorg hör till hjärtats grundupplevelser. Kärleken är alltid uppriktig. När vi försöker förutse vad någon skulle vilja höra och håller tillbaka med vad vi egentligen tycker, odlar vi ytlighet, inte intimitet.”

 

 


”Sex är som sådant, en rent fysisk handling. Intimitet står för emotionellt engagemang. När de tu sammanfaller kan resultatet bli fantastiskt. Om det fysiska tar överhanden och kör över det emotionella går solen snart ner.”

 

 

 

”Två gåvor som vi kan ge varandra gör det möjligt för oss att ”känna oss kända”: kännedom och acceptans. Om du är medveten om mitt tillstånd, min sorg eller min smärta, och ändå accepterar mig utan reservationer, då sker något fint – då får vi djupkontakt.”

 

 

 

 

 

 


”Intoning (att komma på samma våglängd som någon annan, något föräldrar oftast gör automatiskt med sina småbarn) är uppmärksamhet som går utöver tillfällig empati; det är en fullständig, aldrig svikande närvaro som underlättar djup kontakt.”

 

 

 


En liknelse med cirkusakrobater:
”De flesta fokuserar på och hyllar flygaren, eftersom han står för volterna, men fångaren är den sanne hjälten. Flygaren måste lita på att fångaren ska vara där för honom.”

 

 



”Det är när överlåtelsen (beslutet att underhålla och besvara kärleken), passionen och intimiteten går hand i hand, som relationer slår ut i blom. Jag satsar allt."

  

 

 



"De små flyktvägarna (från överlåtelsen) vållar subtilare problem – när man inte talar ut, när man flyr till tevesoffan, när man satsar mer på vänner än på varandra, när man jobbar för mycket, ägnar all tid åt shopping, bedövar sig med alkohol, tiger mer och mer eller drar sig undan i apati. Det är stor skillnad på sann överlåtelse och inställningen att ”jag gör som jag blir tillsagd”. Jag har ännu aldrig hört någon fråga under en anställningsintervju: ”Hur lite kan jag göra utan att få sparken?””

  

 

#kärlek #intimitet

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Amisa - 3 juni 2023 15:43


I mitt YouTube-flöde denna morgon dök det upp en video med zenbuddisten Thich Nhat Hanh där han pratar om hur man kan läka, inte bara det som är här och nu utan också det som hänt för länge sedan, ja kanske till och med för flera generationer sedan. ...

Av Amisa - 11 maj 2023 14:50

Nu har naturen fullkomligt exploderat och buskar, träd och växter prunkar av vackra och doftande blommor. Jag tog in några kvistar av hägg och dom luktar så underbart gott. Termometern visar idag på ca 25 grader, men så var den också ...

Av Amisa - 17 april 2023 15:08


Den här båten ser inte ut som dom båtar som vanligtvis syns här i viken, den är rätt liten och grå, varken en fiskebåt eller ett stort lastfartyg. Kanske är det Kustartelleriets båt? Från idag pågår nämligen en militärövning i länen vid Östersjökuste...

Av Amisa - 17 april 2023 14:44

När vårsolen tittar fram längtar jag ut till Kvarsebo och Bråvikens norra strand. Här doftar lite svagt av salt hav och det bästa med Kvarsebo är kanske tystnaden. Här hör man oftare ljudet av en båt än ljudet av en bil. Frid för sinnet! Det...

Av Amisa - 14 april 2023 23:58


Vill du hjälpa mig att be, skänka en kärleksfull tanke och kanske tända ett ljus för en mamma och bebisen hon bär? Mamman mår inte bra just nu och risk finns att bebisen kan komma till världen redan nu, endast 22 veckor gammal. Det är en liten po...

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12 13 14 15 16 17
18
19 20
21
22
23 24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards