Direktlänk till inlägg 6 februari 2022

En tribut till Thay!

Av Amisa - 6 februari 2022 20:00

Ja Thay är det namnet som anhängare till Thich Nhat Hanh kallade honom för. Det står för läromästare och namnet Thich Nhat Hanh är hans munknamn som han fick som ung munk av sin församling (sangha) och som betyder en (munk-) broder av bästa kvalitet och med rätt uppförande. Redan som 8-åring visste Thay att han ville bli munk. Han hade sett en staty av Buddha, där denne såg så lugn och harmonisk ut. Det stod i stark kontrast till hur han upplevde att hans liv och samhället runt honom var och han kände att han ville bli som Buddha. Det dröjde emellertid tills han var 16 år innan det var möjligt för hans föräldrar ville inte att det skulle bli så. Dom tänkte att det torftiga livet som en fattig munk skulle vara svårt och arbetsamt för honom, men till slut blev det ändå som han ville.




Ja syntes det inte på honom redan som barn att han var en liten ängel?      

 







Zenbuddhister anser att Buddha var en vanlig men väldigt upplyst person som lyckades nå Nirvana, det vill säga frigöra sig från lidande och själslig smärta och dom tänker att vem som helst kan sträva efter och bli en sådan person. En person som lyckas uppnå samma vishet som Buddha kallas då en Bodhisattva och Thay var en sådan person. Han sägs vara den som grundat den socialt engagerade buddhismen och han bekämpade Vietnamkriget med fredliga metoder, där han både såg det vietnamesiska folket som offer såväl som dom amerikanska soldaterna som bara blivit ditskickade för att utföra ett smutsigt jobb. Hans sociala engagemang tog sig uttryck i ett han startade skolor, tidningar och deltog i mattransporter till flyktingar mitt under brinnande krig. Dessutom skrev han fler än hundra böcker under sitt liv.


Han engagerade sig också i miljöfrågan där han ansåg att det inte räcker med ekomiska incitament för att rädda planeten, utan att det också behövs en spirituell revolution. Dagens människor upplever sig vara separerade från vår Moder Jord trots att vi existerar i en symbios med planeten. Det betyder att om planeten mår dåligt så kommer också människorna som lever på den att må dåligt. Det har människor förstått i tusentals år, men nu tillbringar vi så lite tid ute i naturen att vi glömt bort att vi är en del av den och fullständigt beroende av den. Vi hör ihop och vi behöver inse det så att vi återigen kan bli kära i vår gamla fina Jord och behandla den med kärlek och vördnad.



Så här skrev The Guardian om Thich Nhat Hanhs miljöengagemang:

https://www.theguardian.com/sustainable-business/zen-thich-naht-hanh-buddhidm-business-values






Thay och andra munkar levererar mat till flyktingar samtidigt som dom är under beskjutning.

 







Efter att ha besökt USA och Europa för att få stöd för ett stopp på kriget i hemlandet Vietnam, så förbjöds han att återvända hem av diktaturregimen där. Därefter bodde han i Frankrike där han startade munk- och nunneklostret Plum Village som med tiden blivit tre stycken. Där har hans klostersystrar och -bröder sedan tagit det som en viktig uppgift att ta emot människor på retreater där man lärt ut konsten att läka sin själ och hur man skapar harmoni både inom sig själv och i relationerna till andra. En del av det har varit att lära människor om meditation och att leva ett liv där mindfulness i nuet har en självklar plats. Plum Village fick senare fler avknoppningar i USA (tre stycken), i Tyskland, i Australien och så dom två församlingarna han startade i Vietnam då han bodde där. Det finns också många församlingar runt om i världen där man utövar zenbuddhism i Thich Nhat Hanhs anda, men som drivs av andra än Plum Village. Till exempel finns detta i Sverige. Thay har varit en oerhört viktig person för att sprida traditionerna med meditation och mindfulness i Europa och Nordamerika.





Djupt lyssnande på andra för att förstå vilka dom är och vad dom kan tänkas ha att berätta om sina liv.

 






Ledde både vuxna och barn på retreat där människor från alla världsdelar möttes och fick hjälp att växa som människor.

 






Talade för stora grupper vid "dharma-talk-sessions", där han delade med sig av sin visdom.

 






Skämtande, skrattande och sjungande tillsammans med sin sangha.

 






Gillade att skriva vackra ord på ett vackert, snirkligt sätt. Ibland ord av stort allvar, ibland om att se glädjen i att bara finnas till.

 






Martin Luther King jr skrev 1967 ett brev till kommittén som utser Nobels fredspris där han föreslog  Thich Nhat Hanh som kandidat till priset. Tyvärr blev det inte så, men här följer brevet med motivationen:


Letter from dr Martin Luther King jr nominating Thich Nhat Hanh for the Nobel Peace Prize in 1967


         





Från år 2005 blev det återigen möjligt för Thay att återvända till sitt hemland, men det var först hösten 2018 som han flyttade hem för gott igen. Efter en stroke 2014 förlorade han sin talförmåga och sedan blev hans hälsa allt sämre tills han slutligen lämnade oss den 22:a januari 2022, 95 år gammal. Jag kan inte ens föreställa mig hur olidligt det måste vara att inte kunna kommunicera med tal och samtidigt troligtvis ha en massa tankar som är svåra att uttrycka för andra – han som ägnat en stor del av sitt vuxna liv till att kommunicera med andra.


Thich Nhat Hanh vigde hela sitt vuxna liv till att tjäna och hjälpa andra. Han gjorde det med stor ödmjukhet och en stor inre självklar auktoritet som grundade sig på att andra kunde känna av hans stora visdom och medkänsla för alla han mötte på sin väg. Jag tror inte att han någonsin blev berusad av makten, så som många människor blir, utan att han bara såg att det fanns problem som behövde lösas och att han kände det som en plikt att göra det han kunde för att förändra världen.








Så här sade USA:s ambassadör i Vietnam, Tom Lyon, om Thich Nhat Hanh i samband med hans död. Det är många vackra ord!


Plum Village, “US Embassy Representative Tom Lyons' formal tribute to Thich Nhat Hanh”, Huế, Vietnam 2022-01-28”; (https://youtu.be/hhfUu6BykCM):









Och här kommer till slut en video med kremeringen och Thays sista väg till vilan hyllad av många av sina anhängare.


Plum Village, “Powerful images from Thich Nhat Hanh’s Funeral Procession & Cremation”, Huế, Vietnam 29-01-2022”, (4 min); (https://youtu.be/UEVCuzWhxDQ):







 

Så älskad av så många – inte minst av mig! Jag känner så oerhört mycket kärlek och respekt för den här människan! Han har förändrat hur jag ser på världen, mina medmänniskor och mig själv! Hur många människor kan man säga så om? Han var "One-Of-A-Kind"!

 

       

 


#oneofakind #thichnhathanh

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Amisa - 3 juni 2023 15:43


I mitt YouTube-flöde denna morgon dök det upp en video med zenbuddisten Thich Nhat Hanh där han pratar om hur man kan läka, inte bara det som är här och nu utan också det som hänt för länge sedan, ja kanske till och med för flera generationer sedan. ...

Av Amisa - 11 maj 2023 14:50

Nu har naturen fullkomligt exploderat och buskar, träd och växter prunkar av vackra och doftande blommor. Jag tog in några kvistar av hägg och dom luktar så underbart gott. Termometern visar idag på ca 25 grader, men så var den också ...

Av Amisa - 17 april 2023 15:08


Den här båten ser inte ut som dom båtar som vanligtvis syns här i viken, den är rätt liten och grå, varken en fiskebåt eller ett stort lastfartyg. Kanske är det Kustartelleriets båt? Från idag pågår nämligen en militärövning i länen vid Östersjökuste...

Av Amisa - 17 april 2023 14:44

När vårsolen tittar fram längtar jag ut till Kvarsebo och Bråvikens norra strand. Här doftar lite svagt av salt hav och det bästa med Kvarsebo är kanske tystnaden. Här hör man oftare ljudet av en båt än ljudet av en bil. Frid för sinnet! Det...

Av Amisa - 14 april 2023 23:58


Vill du hjälpa mig att be, skänka en kärleksfull tanke och kanske tända ett ljus för en mamma och bebisen hon bär? Mamman mår inte bra just nu och risk finns att bebisen kan komma till världen redan nu, endast 22 veckor gammal. Det är en liten po...

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4
5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards