Direktlänk till inlägg 1 februari 2022

Svart bälte i fredande

Av Amisa - 1 februari 2022 17:18

Jag har läst boken Kring denna kropp av Stina Wollter. I den berättar hon om sin bakgrund och hur den fått henne att en stor del av hennes liv förneka delar av sig själv som hon upplevde som ”fel”. Med tiden har hon lyckats lösa upp en hel del av de knutarna och det ledde förutom självacceptans också till att hon på senare år blev kroppsaktivist. För visst borde det väl vara så att man som kvinna inte ska behöva vara anorektisk eller filmstjärnevacker för att få synas på bild, ta plats i samhället eller att ens få finnas precis som den man är?






Stinas bok om kroppar och kroppsaktivism.

 







Nedan följer en del citat från boken. Om dagens ytlighet:


”Denna onsdag vill jag i kraft av Anna Politkovskayas mod ge er vaccin och immunitet mot människofientlig utseendehets och ytlighetsfördumning. Satsa på era själars tillväxt och på er gärning istället. Möt inte världen med blanka ansikten.

 

Och när ni börjar bära tecken på att tiden har gått – bär dessa tecken med rak rygg och tänk WOW, det syns! Det börjar tränga fram!”

 

  

 

 

 

”Jag har småljugit för att kunna vara med och få plats. Hujedamej. Dör man inte lite varje gång man ljuger om vem man är? Jag är ju så innerligt levande nu. Jag äger så mycket som inte syns. Just därför kan ingen ta det ifrån mig. Jag känner mig lätt och samtidigt så tung. Ska jag dö med denna börda, eller ska jag få fortsätta läcka små Stinigheter på vägen som är kvar? Jag ser framför mig små Stinor i olika form rullar och studsar iväg och hamnar så fint i någon annans ficka, på någon annans berg. Som en byxvarm kastanj, en len sten, en lapp med några viktiga ord, så lätt att hålla i handen.

 

Ja det vill jag.”







”Det kan tyckas omöjligt att närma sig dem som mobbar och trakasserar, men jag tror inte på demonisering. Jag tror på synliggörande. Jag tror på samhällskroppen som en hel kropp och att det som växer på den är allas angelägenhet. Vi är samhället, och även det obehagliga som händer här får sin näring från vår gemensamma kropp. Någonstans föds hatare. Och kärleksarméer.”…….”Även det vi inte tycker om ryms i samhället. Det är ett slutet system, skapat av människan allena.”……..”Det jag vill säga med det här är att det inte är konstruktivt att hata tillbaka. Det leder till samhällskroppens kollaps, eller till att den splittras i olika läger som hatar varandra och förlorar sig.”







Om pelargonkvinnor, det vill säga kvinnor som irriterar sig på medmänniskor som vågar vara precis som de själva vill, samtidigt som pelargonkvinnan själv inte vågar det utan väluppfostrat cencurerar sig själv för att vara allt det som kan tänkas förväntas av henne av människor i hennes närhet och av samhället och kulturen runt omkring skriver Stina:


”För det går att vara allt. Man måste inte välja eller välja bort. Man kan själv bestämma sina villkor.

 

Du kanske tycker att jag brötar runt lite väl mycket på min plats på jorden, men jag gör det för att hålla dörren öppen den dagen pelargonkvinnan vill komma ut och hänga lite.”…….” Jag tror att de har tusen dikter i sina hjärtan. Jag tror att de kan flyga rakt igenom gallren.”

   








Om dickpickar, det vill säga män som tror att kvinnor uppfattar det som en komplimang att få bilder med könsorgan eller berömmande kommentarer skickade till sig skriver Stina så här:


”Så länge jag har möjlighet att göra motstånd och privilegiet att tala och bli lyssnad på kommer jag att fortsätta. Jag kommer elda på min vrede över sakernas tillstånd och envist lyfta fram det faktum att män också far illa i de strukturer som de själva vårdar och upprätthåller. Våldet drabbar på olika sätt också dem själva, det syns i statistik över självmord, kriminalitet och psykisk ohälsa. Det finns så många bevis för att könsmaktsordningen inte ens gagnar dem som har den så kallade makten.”







”Kunskapen går som ett lod rakt igenom mig och allt jag härbärgerar. Med en darrande spets borrar den rakt in i en kärna: min längtan efter en ordning som inte är i krig mot människor, djur och natur. Det är okej att tycka att jag är fånig, men när det kommer till kritan tror jag faktiskt att alla på hela jorden egentligen längtar efter exakt samma sak.”

 

  

 

 

 

 

Saturnus ringar? Nej bara ytterligare en bild på en kropp. Enligt Stina är allting bara former och vad som är fint eller fult är bara en konstruktion i vårt samhälle och i våra hjärnor. Allting är intressant på sitt alldeles egna sätt!

 

 

 

 


 

” Jag står här eftersom jag äntligen har förstått vad invasionen av kroppen är och består av, och därmed kan jag äntligen praktisera vardagsmotstånd  och försvara min rätt att finnas, min rätt att synas utan att bli dömd eller bedömd.

 

Den här skamlösa kroppen har tränat så länge inför den här stunden; i livet, konsten, undervisningen, föräldraskapet, genom alla selfies och samtal. Kroppen har frivilligt tränat sig i utsatthet och sårbarhet på den plattform som heter Instagram.

 

Jag är i toppform och har svart bälte i fredande, jag är konst och revolution och jag tar tillbaka mig och jag är och gör mig nästan hel. Och det som inte är helt får vara med, det också. Jag krigar inte mot mina tillstånd längre. Jag händer.”

  






 
    




Se en intervju med Stina Wollter på SvtPlay (58 min):
Min sanning – Stina Wollter




#kroppsaktivism #stinawollter

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Amisa - 3 juni 2023 15:43


I mitt YouTube-flöde denna morgon dök det upp en video med zenbuddisten Thich Nhat Hanh där han pratar om hur man kan läka, inte bara det som är här och nu utan också det som hänt för länge sedan, ja kanske till och med för flera generationer sedan. ...

Av Amisa - 11 maj 2023 14:50

Nu har naturen fullkomligt exploderat och buskar, träd och växter prunkar av vackra och doftande blommor. Jag tog in några kvistar av hägg och dom luktar så underbart gott. Termometern visar idag på ca 25 grader, men så var den också ...

Av Amisa - 17 april 2023 15:08


Den här båten ser inte ut som dom båtar som vanligtvis syns här i viken, den är rätt liten och grå, varken en fiskebåt eller ett stort lastfartyg. Kanske är det Kustartelleriets båt? Från idag pågår nämligen en militärövning i länen vid Östersjökuste...

Av Amisa - 17 april 2023 14:44

När vårsolen tittar fram längtar jag ut till Kvarsebo och Bråvikens norra strand. Här doftar lite svagt av salt hav och det bästa med Kvarsebo är kanske tystnaden. Här hör man oftare ljudet av en båt än ljudet av en bil. Frid för sinnet! Det...

Av Amisa - 14 april 2023 23:58


Vill du hjälpa mig att be, skänka en kärleksfull tanke och kanske tända ett ljus för en mamma och bebisen hon bär? Mamman mår inte bra just nu och risk finns att bebisen kan komma till världen redan nu, endast 22 veckor gammal. Det är en liten po...

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4
5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards