Direktlänk till inlägg 27 april 2020

Vandringen från Ljungsbro till Borensberg

Av Amisa - 27 april 2020 17:45

Strax efter att jag hade börjat dagens vandring träffade jag på en huggorm. Det var bara en liten en, ni kan ju jämföra med ekbladet brevid den.

Sedan såg jag någon slags stenkonstruktion. Tänkte att det kanske var en ruin av något slag, men där rann lite vatten så kanske var det istället något system för att leda vatten?

Sedan ser kanalen ut ungefär som den brukar. Det är den ena kröken efter den andra och så lite träd på sidorna.

Lite här och där finns fina blommor, här kabelekor i ett dike.

Och några små lila violer.

Här finns en gammal kanalbro. Den verkar inte användas längre, annars borde den väl vara stängd när ingen båttrafik finns på kanalen?

Jag ser en liten larv! Den verkar ha lite svårt att gå i blåsten och hamnar lite då och då nästan upp och ned.
Tänk vad bra det skulle vara att ha så många fötter! Då gör det inte så mycket att man har skoskav på en fot, fast det är klart att om man istället får skoskav på alla fötterna så måste det göra ganska ont!

Här finns ett museum för motorbåtar, leksaksbilar och modelltåg. Det måste vara ett riktigt Mekka för samma personer som gillar att handla hos Jula eller Clas Ohlsson.

Därefter ser jag Ljungs slott ....

....och Ljungs kyrka.

Dagen började med sol, men också ganska mycket blåst. Framåt eftermiddagen blåser det mer och mer och brevid kanalen är det öppet slättlandskap och inte mycket som stoppar vindarna. Det blir mulet också och ännu kallare. Nu får jag klä på mig nästan alla kläder jag har utom regnjacka och långkallingarna.

Utmed kanalen står stenar med nummer på. Dom kallas alnstenar och mellan varje sten är det 1000 alnar eller 594 meter. På 1800-talet så användes kanalen för transporter med pråmar. Pråmarna drogs framåt av oxar, hästar och skjutskarlar som skjutsade pråmen från en sten och fram till nästa. Varje grupp med skjutskarlar hade alltså sin egen sträcka som dom ansvarade för. Det var ett tungt och farligt jobb eftersom lasten kunde komma i rörelse och hela pråmen välta. Om det hände så kunde oxar, hästar och män dras med ner i vattnet och omkomma.

Tänk vad man lär sig mycket när man går Göta kanal!
:)

Ett hus vid en kanalbro.

Och så lite roligare väg ett tag med mer hus och träd runt omkring.

Nu börjar jag närma mig Borensberg, men först passerar jag Brunneby Gård där denna lilla fina bykyrka finns.

Där finns också en herrgård......

....och en stor gårdsbutik. Här säljs saft, sylt, honung, surdegsbröd, hantverksmässigt gjorda tvålar, ostar, korvar - you name it!
Här finns också en restaurang med närproducerat mat och jag hoppades kunna äta här, men det visar sig att nu under lågsäsong så var det inte öppet så här mitt i veckan.

Strax efter Brunneby börjar det så smått att regna och jag har några kilometer kvar att gå.

Här passerar jag ytterligare en akvedukt.

[Bild]

Och snart är jag äntligen framme vid mitt vandrarhem!

[Bild]

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Amisa - 3 juni 2023 15:43


I mitt YouTube-flöde denna morgon dök det upp en video med zenbuddisten Thich Nhat Hanh där han pratar om hur man kan läka, inte bara det som är här och nu utan också det som hänt för länge sedan, ja kanske till och med för flera generationer sedan. ...

Av Amisa - 11 maj 2023 14:50

Nu har naturen fullkomligt exploderat och buskar, träd och växter prunkar av vackra och doftande blommor. Jag tog in några kvistar av hägg och dom luktar så underbart gott. Termometern visar idag på ca 25 grader, men så var den också ...

Av Amisa - 17 april 2023 15:08


Den här båten ser inte ut som dom båtar som vanligtvis syns här i viken, den är rätt liten och grå, varken en fiskebåt eller ett stort lastfartyg. Kanske är det Kustartelleriets båt? Från idag pågår nämligen en militärövning i länen vid Östersjökuste...

Av Amisa - 17 april 2023 14:44

När vårsolen tittar fram längtar jag ut till Kvarsebo och Bråvikens norra strand. Här doftar lite svagt av salt hav och det bästa med Kvarsebo är kanske tystnaden. Här hör man oftare ljudet av en båt än ljudet av en bil. Frid för sinnet! Det...

Av Amisa - 14 april 2023 23:58


Vill du hjälpa mig att be, skänka en kärleksfull tanke och kanske tända ett ljus för en mamma och bebisen hon bär? Mamman mår inte bra just nu och risk finns att bebisen kan komma till världen redan nu, endast 22 veckor gammal. Det är en liten po...

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards