Direktlänk till inlägg 16 oktober 2020
Idag har jag lagat något som jag kallar Färnebokäk, efter folkhögskolan där jag första gången åt den här rätten som är lite indien-inspirerad fast med svenska råvaror. Nu på hösten brukar det vara billigt med morötter och vitkål, så varför inte göra den nu? Med tiden har grytan fått mycket mer kryddor i sig än vad den hade när jag åt den första gången, men varje person kan väl krydda efter eget tycke och smak?
Min syster tycker det här är väldigt gott och brukar tjata om att hon skulle vilja att jag skriver ner receptet åt henne, själv tycker jag det är så enkelt att man inte behöver något recept. Men här kära syster och alla andra hungriga, kommer receptet på denna högst komplicerade maträtt:
Här är vad man behöver: Några morötter, ett vitkålshuvud, 1-2 bananer, kokosflingor, rapsolja och så curry och salt för kryddningen.
Skiva och fräs morötterna i olja. Krydda sedan med curry och salt. Lägg dom sedan åt sidan.
Strimla vitkålen. Jag använde ungefär halva vitkålshuvudet.
Fräs vitkålen och krydda den. Lägg sedan tillbaka morötterna i grytan och blanda ihop det. Häll på ca 1 dl vatten och låt det puttra ett tag tills morötterna känns lagom mjuka. Det kan vara lite tuggmotstånd tycker jag.
När morötterna är lagom mjuka tillsätter man skivad banan och kokosflingor. Jag använde ca 1/3 av påsen med kokosflingorna. Det får puttra en kort stund tills bananerna blivit lite mjuka och goda. Smaka av och kolla om det eventuellt behövs lite mer kryddor.
Servera med ris och lite yoghurt som sås. Vill man så går det säkert bra att ersätta riset med couscous, bulgur, pasta eller potatis.
Smaklig måltid!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 |
||||||
5 |
6 | 7 | 8 | 9 |
10 |
11 | |||
12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 |
20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 |
||||
|