Alla inlägg den 14 juni 2022

Av Amisa - 14 juni 2022 22:00

I söndags var jag med min församling ute i Capella Ecumenica. Det är ett litet kapell som ligger på en ö i Slätbaken, den viken där Göta kanal kommer ut i Östersjön. Capella Ecumenica hålls öppen från mitten på maj till mitten av september och under den tiden bor det också veckovärdar där som tar emot öns besökare. Det här är en plats som är populär att gifta sig på eller att hålla barndop på. Varje söndag firas här gudstjänst och olika församlingar i östra delen av Östergötland turas om att sköta om den saken. Den här veckan var det vår tur och det är något vi ser fram emot varje sommar, för vad kan vara mysigare än att få komma till den här vackra ön och njuta av den svenska sommaren?






För att komma till ön tar man kyrkbåten dit och här rundade vi ön på väg till dess kaj på andra sidan ön. Undrar om det inte var veckovärdarna som stod och väntade på oss där uppe på klippan?

 






Kapellet är litet och det känns gammalt, men egentligen är det bara från mitten av förra seklet. Det känns ganska intimt att klämma ihop sig många inne i den lilla kyrkan.

 






Min kollega och jag skyndade oss dit för vi skulle spela och sjunga och ville hinna dra igenom låtarna en gång innan gudstjänsten skulle börja.

 






Det blev en trevlig gudstjänst och låtarna vi spelade passade så jättebra in på temat som var "Gud - Fader, son och ande - Missionsdagen". Våra låtar var "Som en örn" (om att känna sig buren av Gud), "Herre vad tänkte du på?" (om att ibland undra om man kan leva upp till rollen som Jesus lärjunge) och "Gå med Gud" (om att känna tillit till Gud och känna frid i sitt inre, trots en orolig omvärld) och diakonens predikan handlade om att vi alla är lärjungar och ska hjälpa till att sprida kärleksbudskapet till våra medmänniskor. Förutom våra egna församlingsmedlemmar så hade vi sällskap av en församling från Vadstena och några tyska turister som kommit dit med sin segelbåt. Efter gudstjänsten berättade den här kyrkvärden om kapellets historia.

 







Det är inte bara vi människor som trivs ute på ön , här bor också många fiskmåsar som häckar på öns klippor. Dom undrar nog vad det är för ena konstiga filurer som kommer hit och invaderar deras ö några timmar varje söndag.

  

 






Ja, man får verkligen se sig för så att man inte av misstag trampar på några ägg, för fåglarna häckar verkligen precis överallt, men i fredlig samexistens med oss människor.

 






Fikadags! Det var lite blåsigt här uppe på klippan, men här fanns en läsida längsmed kapellet. Kvinnan längst bort är min vän som spelade i kyrkan.

   






Lite om öns nutidshistoria.

 





Portalen upp till kapellet.

 





Klockstapeln brevid kapellet.

 






Här brukar det ibland serveras kaffe, men den här dagen var det på andra sidan ön där det finns tillgång till ett tak. Det var en bra idé för väderprognosen sa att det skulle kunna komma skurar. Vid fikat passade jag på att sjunga den arameiska bönesången "Abwoon d'Bashmaya" (Fader Vår) för dom som satt och fikade. Jag tycker den är jättefin och jag hoppas att den också berörde dom andras hjärtan.

     





Det går två båtturer från ön och jag tänkte:

-Varför ha bråttom därifrån när jag kan få stanna här på den här fina platsen i ytterligare trekvart?

Men lagom när båten åkte ut från kajen kom det en skur.

   







En härlig träbänk gjord av gammalt virke. Som det jordtecken jag är så älskar jag allt som kommer från naturen: vackra stenar, kottar, träbitar och annat.

 





Jag sökte skydd från regnet inne i kapellet där jag nu var alldeles ensam.

 






Sedan fick jag för mig att jag skulle spela in bönesången där, det är ju en sådan fin miljö och nu hade jag den alldeles för mig själv! Arameiska var Jesus modersmål och det språk han talade med sina lärjungar. Det sägs att det är ett heligt språk som alla vi människor intuitivt förstår innebörden av, även om vi inte vet vad varje individuellt ord betyder. Själv känner jag kärlek och passion när jag sjunger den här bönen.


 

 






Mer av Guds mirakler!

       






Det kom en skur igen och jag tog min tillflykt till fika-verandan. Jag insåg hur ensam jag var här. Hade alla åkt med den första båten, förutom jag? Jag såg ju att det var folk kvar efter att båten hade åkt, men det kanske bara var veckovärdarna och lokalborna som hade serverat kyrkfikat? Ja nu började jag bli lite nervös att båten inte skulle komma tillbaka igen. Kanske dom trodde att alla åkte med tillbaka det första varvet?

 






Därför blev jag väldigt glad när båten kom tillbaka igen efter en stund. Jo, dom hade räknat in fåren och insåg att det fattades en. Tur för mig! Nu slapp jag att simma tillbaka till fastlandet.

      

   







Efteråt åkte jag till Herrborrums naturreservat som ligger i närheten. Jag tänkte stå där över natten, men efter att det börjat spöregna och höll på så i flera timmar så bestämde jag mig för att åka hem istället. Det fåniga var bara att när jag hade åkt någon halvmil in mot Söderköping så slutade det att ösregna och blev jättefint väder igen, men nu fick det bli som jag hade bestämt i alla fall. Även hemma var marken kruttorr, så det hade nog inte regnat något särskilt där heller.

 



#capellaecumenica #stannaskärgård

Av Amisa - 14 juni 2022 16:01

Vi bör leva i nuet säger zenbuddhisterna. Betyder det att det är fel att alls tänka på det som varit eller att planera för framtiden?


Enligt Thich Nhat Hanh kan vi ta hjälp av det som varit för att lära oss vad som fungerat väl i våra liv och vad som inte har fungerat och därför behöver ändras i framtiden. Framtiden är redan här, i beslutet du tog alldeles nyss eller tar alldeles straxt. Det är beslutet du tar nu som kommer spela roll för hur din morgondag blir. Det är inte fel att ha drömmar och idéer för framtiden, vi bör inte leva alltför mycket i framtiden, inte så mycket att vi glömmer bort att leva här och nu. Inte bör vi heller ha alltför fastlåsta idéer om hur det ska gå, utan snarare följa vår intuition, flyta med och se vad som händer. Och visst har vi väl under dom senaste åren lärt oss att det finns massor som händer i vårt liv, som vi inte helt själva kan kontrollera och som kan få en oerhört stor inverkan på våra liv såsom klimatkrisen, pandemin och nu senast ett krig i Europa?


Visst kan vi lära oss av det förflutna och drömma om framtiden, men det är viktigt att vi huvudsakligen lever i nuet - att vi är ordentligt förankrade i den verklighet vi är i just nu. Risken är annars stor att vi mår väldigt dåligt för att vi känner en massa rädsla, oro och ångest över allt farligt och hotande som lurar därute någonstans.







Jag har det ganska bra där jag är just nu! Hur är det med dig?

  






Thich Nhat Hanh vigde sitt liv åt att visa människor vägen mot inre harmoni och trygghet och hur man kan undvika att utsätta sig själv för ett onödigt stort lidande under livet. Lidande är en del av vårt liv, men vi kan lära oss att inte låta det ta alltför mycket plats i våra liv genom att lära oss hantera jobbiga känslor på ett sunt sätt och att medvetandegöra och lära oss kontrollera dom negativa tankar som far runt i våra huvuden.

 







Thich Nhat Hanh, ” Planning for the Future, Learning from the Past”; (https://youtu.be/_1oJZfDJ7NI):


#inreharmoni #thichnhathanh

Av Amisa - 14 juni 2022 15:53

Här kommer ytterligare ett citat från Kahlil Gibrans bok Människosonen, där han skrivit fiktiva historier om vad människor som Jesus mötte egentligen tänkte om honom. Där finns väldigt olika historier – både om dom som var hans vänner, om dom som kände att dom fick viktig lärdom genom honom, men också om dom som kände misstro mot honom och som såg honom som en lurendrejare eller om dom som kände sig hotade av honom då hans skara av efterföljare ökade.






 





Natanael


"Det sägs att Jesus från Nasaret var ödmjuk och saktmodig. Det sägs också att fast han var en rättvis och rättfärdig människa, så var han svag och blev ofta pressad av de starka och mäktiga. Och när han stod inför män med auktoritet ska han ha varit som ett lamm bland lejon. Men jag säger att Jesus hade auktoritet över människor, och att han kände sin makt och förkunnade den bland Galiléens kullar och i Judéens och Feniciens städer.


Vilken eftergiven och vek man skulle säga att han var livet och vägen till sanningen? Vilken ödmjuk och saktmodig man skulle påstå att han var i Fadern och Fadern var i honom? Skulle en man som är omedveten om sin egen kraft förkunna att den som inte tror på honom varken tror på detta liv eller på det eviga livet? Skulle en man som är osäker om morgondagen förutsäga att denna världen ska förgå och bli till aska innan hans ord försvinner?


Tvivlade han på sig själv när han sade till dem som ställde en hora framför honom, att den som var fri från synd skulle kasta den första stenen? Fruktade han auktoritet när han drev bort penningväxlarna från tempelgården, trots att de var tillåtna av prästerna? Var hans vingar klippta när han ropade högt att hans rike var höjt över alla jordiska riken? Var det en feg person som skakade sin hand mot myndigheterna och kallade dem förljugna, gemena och korrumperade? Kan en man som hade mod att säga sådant till de regerande i Judéen kallas ödmjuk och saktmodig? Nej. Örnen bygger inte sitt bo i en hängpil. Och lejonet söker inte sitt läger bland ormbunkar. Det är beklämmande att höra de klenmodiga kalla Jesus ödmjuk och saktmodig för att rättfärdiga sin egen klenmodighet. Det är den mäktiga jägaren som jag skulle vilja predika om, och den okuvliga, väldiga anden."

 

 

 

Citat ur boken Människosonen av Kahlil Gibran

 

 


#kahlilgibran #människosonen 

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards