Alla inlägg den 23 september 2021

Av Amisa - 23 september 2021 21:03

För ett tag sedan köpte jag ett rengöringsmedel till gråvattentanken i husbilen och enligt personen i butiken så var det här ett jättebra medel för att få bort kletiga beläggningar på insidan av tanken. Jag hade lite bråttom och slog till på en flaska utan att fundera så mycket mer på det.  


Igår tänkte jag att det nog snart är hög tid att göra den där rengöringen innan bilen ställs undan för vintern, så jag tog fram flaskan för att se hur man ska gå till väga. När jag läste på flaskan fick jag se varningstexten.




 

Ja, det har ju jag också förstått att rengöringsmedel sällan är särskilt miljövänliga och hemma rengör jag det mesta från badkar, toalett, fönsterrutor, ugnen och ”you-name-it” med vanligt diskmedel eller såpa. Men döm om min förvåning när jag ser att det förutom att vara farligt för ögonen och ge hudallergi dessutom ger skadliga långtidseffekter på vattenlevande organismer.


What!!! Då kanske det här är nästan lika farligt som PFAS som det pratas så mycket om? Hur kan det inom EU vara möjligt att få sälja produkter som sedan blandas med vatten och hälls ut i avloppssystemet, där det kanske inte går att filtrera bort, utan istället hamnar i våra vattendrag och därefter i vårt dricksvatten och i fisken vi äter. Visste ni förresten att PFAS också förekommer i en del smink och att det är cancerframkallande? Kanske bäst att läsa innehållsförteckningarna noggrant i fortsättningen?!


Jag googlade sådana här produkter på internet och dom flesta sajter som säljer det informerar inte ens om detta, inte ens då man läser produktspecifikationen så står det och på flaskorna står det med en pytteliten text. Jag gissar att många användare liksom jag köper produkterna utan att vara särskilt medvetna om hur farliga dom är både för oss och för miljön.





Ja, många av deras produkter har ett miljöfarligt innehåll.

 






Det här känns inte alls bra och jag vet inte vad jag ska göra med flaskan. Använda den och veta att den kanske hamnar i naturen eller kasta den i soporna (och då hamnar den väl också i naturen)? Finns det någon som har goda råd om vad jag kan använda istället i fortsättningen? Finns det mer miljövänliga produkter eller ska man testa med något husmodersknep, typ vinäger, citronsaft eller liknande?


Ni som är husbils-/husvagnsåkare sedan flera år tillbaka, hur brukar ni göra? Har ni några tips om hur man kan ha fräscha tankar (liten ordvits blev det visst   ) utan att för den skull skada miljön?



#fräschatankar #PFAS

Av Amisa - 23 september 2021 20:02

För några år sedan lyssnade jag mycket på den här coverlåten, men nu var det ett bra tag sedan. Men idag dök den plötsligt upp i mitt YT-flöde igen och då var jag ju bara tvungen att lyssna på den några gånger till.

  




Zala Kralj    

 





Kommer ni ihåg Zala? En liten blyg tjej med en stor röst och en enorm närvaro i sin sång. För några år sedan var hon med och tävlade för Slovenien i Eurovision Song Contest. Jag hade ingen aning om vad låten egentligen handlade om, men tog den genast till mitt hjärta och googlade och översatte texten till engelska så att jag kunde förstå vad den handlade om.


Hon har också gjort en del coverlåtar som man kan hitta på hennes YT-kanal. Den här låten är en av mina favoriter med henne.





Zala Kralj, ”Wicked Game” (Cover); (https://youtu.be/oAsN6PgRw_0):



#wickedgame #zalakralj




Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards