Direktlänk till inlägg 16 april 2021

Att lyssna uppmärksamt och vara närvarande i stunden

Av Amisa - 16 april 2021 12:38

Här är en av dom bästa videorna jag hört av Thich Nhat Hanh. Han svarar ganska kort på själva frågan, men sedan övergår han till att prata om hur man kan hjälpa någon att våga öppna sig för att berätta om vad som orsakar dennes lidande. Han pratar om termer som att lyssna med medkänsla, att lyssna djupt och intensivt, att bara vara tyst och inte komma med råd eller uppmuntran utan att spara det en tid.





 





Det här är något jag verkligen vill och behöver lära mig. Jag uppfattar snabbt när någon inte verkar må riktigt bra (ja, jag har ju varit överfunktionerande i hela mitt liv), sedan vill jag genast hjälpa den andra men gör det ofta på fel sätt. Jag kommer ofta med goda råd och uppmuntrande tillrop till personer som inte alls är redo att höra dom budskap jag kommer med. Jag menar väl, men det blir fel ibland. Det här är inte någon nyhet för mig utan något jag redan vet sedan några år tillbaka, men ändå har jag så svårt att hålla mig själv tillbaka. Jag tror att det är för att det har funnits saker i mig som inte varit riktigt läkta och att jag därför blir väldigt triggad att agera när jag ser någon annan lida.


Men på senaste tiden har jag märkt att jag inte längre blir triggad att agera lika ofta, att jag blivit bättre på att hålla mig själv tillbaka och jag tror att jag nu är redo att lära mig detta på allvar.





Att bara lyssna uppmärksamt och vara där för den andra och låta den personen ha sin egen läkandeprocess i sin egen takt. Läkande tar tid och måste få ta tid för sår kan sitta väldigt djupt och på väldigt många olika nivåer i en person!

  

 




Thich Nhat Hanh, ” Can one be mindful while using social media and smartphones?”; (https://youtu.be/WZeA3pp6HjQ):




PS. Om du är intresserad av teknikerna som Thich Nhat Hanh talar om, så har han skrivit många böcker och en del av dom brukar finnas att låna på det lokala biblioteket (i min mening – den ultimata platsen för att lära sig viktiga saker   ).



#deeplistening #närvarandeistunden


 
 
wiper

wiper

16 april 2021 13:33

Jag som högkänslig personlighet känner alltid på mig hur människor mår och alla nyanser man kan tänka sig. Jag känner även av stämningar och annat och det kan vara tröttsamt. Det blir så många intryck så man måste återhämta sig. Det har forskats i detta och det är tråkigt att man inte vetat om varför man är som man är för länge sen.

Detta med att bara lyssna uppmärksamt är bra och inte sätta press på folk. Man måste få känna som man känner och läka i sin takt.

Då har det ju hänt nåt i dig i och med att du inte genast blir triggad då det händer nåt. Att bara finnas där är bra nog. Sen får personen i fråga agera som den känner

Jag gillar mycket av vad han säger i klippet

Ha en skön dag
kram

http://wiper.bloggplatsen.se

Amisa

17 april 2021 01:34

Det finns många namn på den personlighetstyper: högkänslig, högsensitiv, överfunktionerande, medberoende osv. Vi känner genast av stämningar, bär runt på andras smärta, är dåliga på att sätta våra egna behov först och tar istället hand om andra.

Jag tycker jag lär mig mycket klokt av denne vise gamla man. Jag hoppas att också fler kan ta till sig av hans fina råd och utvecklas. Om vi ska kunna lösa alla problem vårt samhälle står inför måste vi bli bättre på att lyssna och att kommunicera, också med människor som har en helt annan åsikt och syn på frågan. Vi måste att lära oss att samarbeta bättre.

Ha det bra!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Amisa - 3 juni 2023 15:43


I mitt YouTube-flöde denna morgon dök det upp en video med zenbuddisten Thich Nhat Hanh där han pratar om hur man kan läka, inte bara det som är här och nu utan också det som hänt för länge sedan, ja kanske till och med för flera generationer sedan. ...

Av Amisa - 11 maj 2023 14:50

Nu har naturen fullkomligt exploderat och buskar, träd och växter prunkar av vackra och doftande blommor. Jag tog in några kvistar av hägg och dom luktar så underbart gott. Termometern visar idag på ca 25 grader, men så var den också ...

Av Amisa - 17 april 2023 15:08


Den här båten ser inte ut som dom båtar som vanligtvis syns här i viken, den är rätt liten och grå, varken en fiskebåt eller ett stort lastfartyg. Kanske är det Kustartelleriets båt? Från idag pågår nämligen en militärövning i länen vid Östersjökuste...

Av Amisa - 17 april 2023 14:44

När vårsolen tittar fram längtar jag ut till Kvarsebo och Bråvikens norra strand. Här doftar lite svagt av salt hav och det bästa med Kvarsebo är kanske tystnaden. Här hör man oftare ljudet av en båt än ljudet av en bil. Frid för sinnet! Det...

Av Amisa - 14 april 2023 23:58


Vill du hjälpa mig att be, skänka en kärleksfull tanke och kanske tända ett ljus för en mamma och bebisen hon bär? Mamman mår inte bra just nu och risk finns att bebisen kan komma till världen redan nu, endast 22 veckor gammal. Det är en liten po...

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30
<<< April 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards