Direktlänk till inlägg 8 mars 2022

Kampen mellan det goda och det onda

Av Amisa - 8 mars 2022 14:00

Inlägget nedan skrev jag dagen efter att Thich Nhat Hanh hade dött. Där varnade jag för att en kamp mellan det goda och det onda var på gång och känslan kom från det faktum att så många viktiga spirituella ledare dött inom bara loppet av några dagar: Björn Natthiko Lindeblad, Desmond Tutu och Thich Nhat Hanh. Jag har för mig att det var fler, men kommer inte riktigt ihåg vilka. Känslan var att dom kallats ”hem” för att leda oss i kampen mot ondskan.


Jag kände på mig att något sattyg var på gång, men ändå kunde jag inte tro att min föraning bara en månad senare skulle visa sig vara så sann – att vi skulle få ett krig som en av stormakterna orsakat mitt i Europa och där denne galne despot till och med hotar med att använda kärnvapen.




 

Här är vad jag skrev en månad före krigsutbrottet i Ukraina:
Ännu en ljusstråle har lämnat jordelivet







Här finns bara förlorare på båda sidorna.

 
  


 

 



Det känns nästan lite läskigt att jag fick så rätt! Kanske jag borde sluta upp med att tänka så mycket, för jag blir nästan rädd för att det också ska slå in?


Men trots rädslan för att mina tankar skulle kunna slå in så kan jag inte låta bli att tänka på Armageddon som en del kristna samfund varnat för. Är det det vi står inför? Vi har dom snabbaste klimatförändringarna i modern tid, vi har i mer än två års tid kämpat med en pandemi – något som inte skett sedan 1920-talet och nu ett blodigt krig i Europa som potentiellt kan utvecklas till ett tredje världskrig. Det är inte längre en kris i taget, utan allt möjligt som hotar oss på en och samma gång. Är det här en test på om vi längre har något existensberättigande på den här planeten eller om vi alla snart är körda?


Som jag känner det så finns det bara en lösning på problemet och det är att våra länder, men också vi enskilda invånare måste bli bättre på att samarbeta och dra åt samma håll. Om man har en vagn och olika människor försöker dra den i olika riktningar så kommer den ju de facto att inte kunna röra sig alls från platsen. I praktiken innebär det att man får stå ut med att avstå från något man tycker sig ha rätt till för att det i slutänden är det som gagnar allas våra överlevnader och välfärd och som på lång sikt är bäst för oss alla. Det vill säga: vi behöver sluta upp med att bara tänka på oss själva och vad vi vill hela tiden, och istället fundera över vad våra medmänniskor behöver för att kunna må bra. Det handlar om agape – villkorslös kärlek. ”Vad har jag att erbjuda mina medmänniskor, vad kan jag bidra med?” istället för att tänka ”Jag vill ha X för jag anser mig ha rätt till det för jag har haft det tidigare – Me, Myself and I”.


Vi lever alla i symbios med varandra, med naturen och djuren och allt detta måste må bra om vi ska ha en god chans att överleva. Det är något som jag tror beskrivs i dom flesta religioner – att vi tillsammans är en enda kropp, att allt hör ihop och är nödvändigt för att ”kroppen” ska kunna fortsätta att leva. Vi förstår nog alla att en kropp utan hjärta, lungor, blodådror eller hud inte kan leva, men så måste vi också tänka om vår planet, våra medmänniskor och om alla djurarter. Vi är bara en pytteliten del av ett stort och komplicerat ekosystem, det är bara i våra tankar som just vi är världsviktigast, men det är bara en illusion som vi själva väljer att leva i! Nyligen hörde jag någon vetenskapsman som sa att ”Det är inte planetens överlevnad som är hotad, det är vi som lever på planeten (människor, djur, växter) som är hotade”. Planeten har gått igenom istider, stora översvämningar, hetta, bränder, krockar med meteoriter, vulkanutbrott och så vidare och det hotar inte dess existens – den har funnits i ca 4,54 miljarder år och kommer att finnas kvar i ytterligare miljarder år.  Våra liv däremot tål inte snabba förändringar av våra livsbetingelser, våra liv är sköra! Jag tror det är en viktig tanke som vi alla behöver ta till oss.


Och hur skulle det vara om vi människor kommunicerar mer direkt med varandra istället för att alla stirrar in i en varsin mobilskärm, TV eller datorskärm? Skulle vi inte då förstå varandra bättre, bli mer empatiska och bättre på att samarbeta och lösa dom problem vi ställs inför? Det är i alla fall så jag resonerar över vägen framåt, om vi nu tycker att det är tillräckligt viktigt att ha någon sådan!







Gud hjälp alla människor som utstår lidande på grund av krig i deras länder, både dom som finns i dessa länder såväl som dom som befinner sig på flykt därifrån. Hjälp också oss att vara goda medmänniskor och att göra det vi kan för att på olika sätt bistå dom som är drabbade. Jag ber också om att du stödjer människorna som finns på motståndarsidan att få tillgång till den information och dom insikter dom behöver för att kunna göra etiskt och moraliskt riktiga beslut om hur dom ska agera i dessa krig och mod att följa det som dom innerst inne vet är rätt och juste. Ge människor på båda sidor mod och styrka att följa sitt samvetes röst!

 

  

 


#samvetetsröst

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Amisa - 3 juni 2023 15:43


I mitt YouTube-flöde denna morgon dök det upp en video med zenbuddisten Thich Nhat Hanh där han pratar om hur man kan läka, inte bara det som är här och nu utan också det som hänt för länge sedan, ja kanske till och med för flera generationer sedan. ...

Av Amisa - 11 maj 2023 14:50

Nu har naturen fullkomligt exploderat och buskar, träd och växter prunkar av vackra och doftande blommor. Jag tog in några kvistar av hägg och dom luktar så underbart gott. Termometern visar idag på ca 25 grader, men så var den också ...

Av Amisa - 17 april 2023 15:08


Den här båten ser inte ut som dom båtar som vanligtvis syns här i viken, den är rätt liten och grå, varken en fiskebåt eller ett stort lastfartyg. Kanske är det Kustartelleriets båt? Från idag pågår nämligen en militärövning i länen vid Östersjökuste...

Av Amisa - 17 april 2023 14:44

När vårsolen tittar fram längtar jag ut till Kvarsebo och Bråvikens norra strand. Här doftar lite svagt av salt hav och det bästa med Kvarsebo är kanske tystnaden. Här hör man oftare ljudet av en båt än ljudet av en bil. Frid för sinnet! Det...

Av Amisa - 14 april 2023 23:58


Vill du hjälpa mig att be, skänka en kärleksfull tanke och kanske tända ett ljus för en mamma och bebisen hon bär? Mamman mår inte bra just nu och risk finns att bebisen kan komma till världen redan nu, endast 22 veckor gammal. Det är en liten po...

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards