Alla inlägg under september 2021

Av Amisa - 24 september 2021 15:18

Härom dagen tog jag tag i arbetet att göra färdigt ljuslyktan som jag påbörjade på prova-på-tillfället med att testa på luffarslöjd.

Så här blev resultatet och jag känner mig fullt nöjd med mitt första försök att skapa något av metalltrådar.



#luffarslöjd

Av Amisa - 24 september 2021 13:03

I närheten av där jag bor finns det en parkering för husvagnar och husbilar. I våras och ända fram till början på juli så såg det ut att finnas en hel del lediga platser där. Därför tänkte jag att jag kunde vänta till slutet av augusti innan jag frågade om en plats. Men efter att jag varit bortrest större delen av juli och kom hem igen i slutet av sommaren så var parkeringen helt plötsligt knökfull och skyltarna som brukar sitta där med kontaktuppgifter till företaget var också borttagna. Jag lyckades ändå få tag på dom och ställde mig i kön, men med ca tio personer före mig. Då tänkte jag att det nog var kört för möjligheten att få en plats där den här vintern och inte heller hittade jag några andra bra alternativ i min närhet.




Pärlan behöver ett vinteride!

 




Jag ångrade mig att jag väntat så länge med att fråga och började oroa mig för vad jag ska göra med husbilen över vintern. Parkera på gatan och få ett dåligt batteri som följd av att jag kör alldeles för korta sträckor för att ladda upp det (då dom flesta resor handlar om att flytta bilen runt kvarteret så att jag inte får parkeringsböter) ELLER att parkera den ute vid sommarstugan, där det istället blir svårt att regelbundet hålla uppsikt över den?


Men häromdagen fick jag ett positivt besked, dom hade nu en ledig plats och jag var längst fram i kön. Det blir helt perfekt! Parkeringsplatsen blir min från 1:e oktober och den ligger bara fem minuter från platsen där jag bor. Det betyder att det blir enkelt att åka iväg på dagsutflykter om jag känner för det och att jag kan titta till Pärlan hur ofta jag vill för att kolla att allt är som det ska där.


Ibland blir jag lite trött på mig själv att jag kan lägga en massa energi på att oroa mig över saker i onödan. Vad hände med min tillit tänker jag då? Jag vet ju att saker brukar ordna sig på ett bra sätt till slut, så varför inte klara av att finna ro i den förvissningen? Trots allt så har ju Gud och jag en nära relation och när något problem uppstår så brukar jag be om hjälp och stöd och upplever också att jag får det. Det löser sig alltid och det borde jag ju veta vid det här laget?


           =     



Av Amisa - 23 september 2021 21:03

För ett tag sedan köpte jag ett rengöringsmedel till gråvattentanken i husbilen och enligt personen i butiken så var det här ett jättebra medel för att få bort kletiga beläggningar på insidan av tanken. Jag hade lite bråttom och slog till på en flaska utan att fundera så mycket mer på det.  


Igår tänkte jag att det nog snart är hög tid att göra den där rengöringen innan bilen ställs undan för vintern, så jag tog fram flaskan för att se hur man ska gå till väga. När jag läste på flaskan fick jag se varningstexten.




 

Ja, det har ju jag också förstått att rengöringsmedel sällan är särskilt miljövänliga och hemma rengör jag det mesta från badkar, toalett, fönsterrutor, ugnen och ”you-name-it” med vanligt diskmedel eller såpa. Men döm om min förvåning när jag ser att det förutom att vara farligt för ögonen och ge hudallergi dessutom ger skadliga långtidseffekter på vattenlevande organismer.


What!!! Då kanske det här är nästan lika farligt som PFAS som det pratas så mycket om? Hur kan det inom EU vara möjligt att få sälja produkter som sedan blandas med vatten och hälls ut i avloppssystemet, där det kanske inte går att filtrera bort, utan istället hamnar i våra vattendrag och därefter i vårt dricksvatten och i fisken vi äter. Visste ni förresten att PFAS också förekommer i en del smink och att det är cancerframkallande? Kanske bäst att läsa innehållsförteckningarna noggrant i fortsättningen?!


Jag googlade sådana här produkter på internet och dom flesta sajter som säljer det informerar inte ens om detta, inte ens då man läser produktspecifikationen så står det och på flaskorna står det med en pytteliten text. Jag gissar att många användare liksom jag köper produkterna utan att vara särskilt medvetna om hur farliga dom är både för oss och för miljön.





Ja, många av deras produkter har ett miljöfarligt innehåll.

 






Det här känns inte alls bra och jag vet inte vad jag ska göra med flaskan. Använda den och veta att den kanske hamnar i naturen eller kasta den i soporna (och då hamnar den väl också i naturen)? Finns det någon som har goda råd om vad jag kan använda istället i fortsättningen? Finns det mer miljövänliga produkter eller ska man testa med något husmodersknep, typ vinäger, citronsaft eller liknande?


Ni som är husbils-/husvagnsåkare sedan flera år tillbaka, hur brukar ni göra? Har ni några tips om hur man kan ha fräscha tankar (liten ordvits blev det visst   ) utan att för den skull skada miljön?



#fräschatankar #PFAS

Av Amisa - 23 september 2021 20:02

För några år sedan lyssnade jag mycket på den här coverlåten, men nu var det ett bra tag sedan. Men idag dök den plötsligt upp i mitt YT-flöde igen och då var jag ju bara tvungen att lyssna på den några gånger till.

  




Zala Kralj    

 





Kommer ni ihåg Zala? En liten blyg tjej med en stor röst och en enorm närvaro i sin sång. För några år sedan var hon med och tävlade för Slovenien i Eurovision Song Contest. Jag hade ingen aning om vad låten egentligen handlade om, men tog den genast till mitt hjärta och googlade och översatte texten till engelska så att jag kunde förstå vad den handlade om.


Hon har också gjort en del coverlåtar som man kan hitta på hennes YT-kanal. Den här låten är en av mina favoriter med henne.





Zala Kralj, ”Wicked Game” (Cover); (https://youtu.be/oAsN6PgRw_0):



#wickedgame #zalakralj




Av Amisa - 22 september 2021 10:15

Hörde idag den tragiska nyheten om en liten kille på tre år som ska utvisas själv till ett land han aldrig varit i, till människor han aldrig träffat och som inte ens visat något intresse av att vilja ta hand om honom. Hur kan man fatta ett sånt beslut? Vart tog moral, etik, empatiförmågan och barnkonventionen vägen?


Skulle dom beslutsfattande vara beredda att behandla sina egna småbarn eller barnbarn på detta omänskliga sätt, som en grej som man bara kan flytta på från en plats till en annan? Hur kan det vara i barnets intresse att bli berövad på den trygghet han har i livet för att kastas in i en oviss framtid med totala främlingar?


 

 

 

Jag skäms för att vara svensk och se att mitt land kan bete sig så grymt mot ett värnlöst litet barn!!!

   

Jag blir sällan arg, men nu är jag det på allvar.....




Vad tycker du?

Delta i min omröstning!




Lillkillen - snart ensam i Långtbortistán, utan människor han känner.

 



 

 

Se mer om detta på Svt:

Treariga Tim ska utvisas

 

 

 

Vill du skriva på en protestlista mot detta beslut? Klicka på länken nedan.

https://www.skrivunder.com/stoppa_utvisningen_av_var_3_aring



#utvisningavtreåring



Av Amisa - 16 september 2021 18:45

Djurparksbesök? Nej faktiskt inte alls, kan intyga att det är mer regel än undantag att man ser dovhjortar då man kör i trakterna av Åtvidaberg. Vanligtvis några stycken som makligt promenerar över vägen, men flera gånger har jag också sett jätteflockar (sådär femtio djur) ute på något fält. Trakten mellan Åtvidaberg och Kisa verkar dom vara särskilt förtjusta i - ett tips om du vill åka på safari i Sverige.

  





   




Jag har lite svårt att förstå varför inte också rovdjuren söker sig till denna trakt där det finns så gott om bytesdjur? I Östergötland har vi både vargrevir i trakten mellan Finspång och Linköping och lodjur som nog finns spridda i hela länet.


Vi hör ibland att vargar utvandrar härifrån och mot sydväst till Småland och norra Skåne, så det är märkligt att inga vargar etablerat sig i den här trakten. Jag funderar på vilken roll dom stora vägarna spelar för djurens rörelser. I Östergötland har vi framför allt E4:an som är som ett dike omgärdat med vägstängsel mellan norra och södra länsdelarna och som går just i sydvästlig riktning. Men även den vägen har ju en del korsande viadukter och vägtunnlar där dom borde kunna ta sig över nattetid?


Det är svårt att riktigt veta vilken påverkan vi människor har på djurens aktiviteter, men min känsla är att den är större än vad vi är medvetna om.



#dovhjortariöstergötland

Av Amisa - 16 september 2021 13:30

Upptäckte idag att det kommit en ny bra låt med Viktor Leksell. Vore inte livet så mycket enklare om vi bara vågar vara lite mer trygga i oss själva, istället för oroliga själar som visar upp tomma fasader för varandra? Hur ska någon endaste människa kunna förstå vem vi är och vad vi behöver om vi inte visar vem vi är? Ja så tänker i alla fall jag.




Victor Leksell, ”Eld & lågor”; (https://youtu.be/Caev-Vs6XCo):





Jag gillar den här låten av Miss Li. Hon är nog inte så ensammen om att ha letat efter den boken? Själv har jag läst massor av böcker om vår insida och olika typer av filosofi och jag inbillar mig i alla fall att jag blir lite klokare av varje insikt som kommer med dom.



Miss Li, ” Instruktionsboken”; (https://youtu.be/YONxtZqMGpk):





Den här låten hörde jag första gången på radio då jag körde bil. Jag fick för mig att det var Benjamin Ingrosso som sjöng och höll på att leta ihjäl mig efter låten på YouTube, men ingen av hans låtar var rätt låt. Lite senare när jag hade skrivit ner titeln på låten och sökte på den istället upptäckte jag att det var en annan artist som jag inte kände till sedan tidigare, Newkid. Det här är en coverlåt, men han har också gjort många andra fina låtar - både covers och egna. Jag tänker att det stämmer väldigt väl att motgångar gör oss härdigare mot svårigheter i livet och att vi blir starkare. Också det som känns svårt att gå igenom för med sig något gott! Jag brukar särskilt le vid strofen "då blir han tyst där vi brukar skratta", det finns mycket igenkänning där.




Newkid

 




Newkid, ”Starkare”; (https://youtu.be/MqCDnTtC0co):


#viktorleksell #missli #newkid


Av Amisa - 14 september 2021 16:20

Idag är det helt underbart ute, solsken, straxt över 20 grader varmt och nästan helt vindstilla. Kan livet bli bättre?





Tror det här är ostronskivlingar, men plockar dom inte eftersom jag inte är hundra på det. Någon som vet?

Det börjar bli lite höstfärger ute, men fortfarande är det mest sommargrönt i skogen.



Och luften och vattnet är så varmt att det ännu känns skönt att ta ett dopp i sjön.

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29 30
<<< September 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards