Alla inlägg den 4 augusti 2021

Av Amisa - 4 augusti 2021 23:00

På Wiijs trädgårdar fanns också en hälsoutställning som jag tyckte mycket om. En kvinna som heter Ulrika hade gjort den och hennes intresse för frågan hade startat med att hon själv drabbades av bröstcancer för några år sedan. Då ville hon ta reda på så mycket som möjligt om vad som orsakar cancer. Jag tror bestämt att vi är lite lika i sättet - även jag vill veta allt om det jag stöter på i livet och jag vill gå till botten med problem, inte bara rafsa lite på ytan och sedan ta ett piller och tro att allt sedan ska vara bra.


Sån tur är så har hon tillfrisknat från sin cancer nu!




En del texter är lite suddiga för jag hade bråttom när jag var där - utställningen skulle just stänga. Jag tog med dom bilderna i alla fall eftersom jag tycker att innehållet är så viktigt. Jag hoppas ni klarar av att se vad det står!

                          


Detta är saker som bör minimeras eller helst tas bort ur kosten.

 



Här är ett exempel på ett val man kan göra.

   



Här är växter från naturen som man kan använda.

 



Om att skapa en förändring.

              




Vila och avkoppling är också viktigt.

 




Det finns också godsaker som inte innehåller en massa kemikalier. Kan ätas någon gång ibland med försiktighet.

 




Det är också viktigt att lära sig att ha positiva tankar om sig själv - ja att tycka om sig själv! Tycker man inte om sig själv och sitt liv så skapas också obalanser i kroppens kemi, som kan leda både till fysisk och psykisk sjukdom.

Men här ser ni en som numer är ganska bra på att tycka om sig själv! (Annat var det förr innan jag hade lärt mig det).

     




Läs mer på hennes sajt:

https://www.frokenfrisk.se/


Hon har också en Facebooksida med namnet Fröken Frisk


Kontakta henne:

ulrika@frokenfrisk.se



#wiijsträdgårdar #hälsa #cancer

Av Amisa - 4 augusti 2021 22:13

På Wiij fanns också ett litet snickeri där man kunde köpa grejor eller bara titta på dom och bli road av dom. Det var så många roliga tavlor, det var skaparglädje på hög nivå!




               




Och här Amor är någon mer än du som fascineras av klockor.

 


#wiijsträdgårdar

Av Amisa - 4 augusti 2021 22:00

På vår resa söderut kom vi förbi Ockelbo. Där fick vi syn på en skylt som sa "Wiijs trädgårdar". Varken dottern eller jag hade hört talas om det förut men vi tyckte det lät intressant och bestämde oss för att svänga in och kolla vad det var.


Där fick vi mycket inspiration, där fanns så mycket att titta på! En smedja, odlingar av blommor och grönsaker, landskapsarkitektur, utställningar om hållbarhet och hälsa, snickeri, kafé och restaurang. Här kommer mycket blomsterglädje!




         




Här odlas maten till restaurangen.

     

 




Sedan följde ett område med odlingslotter som elever som deltog i en utbildning hade skapat.  




Det här var nog min favoritlott. Jag gillade snäckformen och mötesplatsen längst in som dom hade skapat med hjälp av grenar som var överväxta av luktärtor. Det rummet var så enkelt och lekfullt gjort att man lätt skulle kunna använda sig av idén hemma även om man inte har jättegröna fingrar.

     




Och här kommer en annan. Jag gillar dom mjuka grässtråna och den knallröda vallmon. Även här finns en berså att sitta och mysa i.

     

 




Komposterna, som man sommartid odlar pumpor på.

 




Och så dom viktiga bisamhällena.

 




Kaféet till höger och rakt fram en plantering som är en plats för möten över generationsgränserna. Leksamma miljöer för alla med barnasinne sida vid sida med viloplatser för dom som behöver det.

       




Och så en bänk för vila, lugn och eftertanke.

 





Efter att ha sett alla härliga grönsaker var vi hungriga och ville prova deras restaurang. Först några vackra och ovanliga målningar på en öppen spis i huset.

     




Inga problem att få vegansk mat här inte! Det var en riktig fest för smaklökarna, så många olika smaker, örter och texturer - så gott! Dottern fick en vegansk fetaost på sin tallrik, medan jag åt vanlig.

 




Sedan kollade vi rosträdgården.

   




Vinstockar växer på ställningar och ger en rumskänsla.

                     




Och här en av dom sju landskapstyperna man skapat här. Har för mig att denna skulle symbolisera en myr.

 




Många saker var det att titta på!

 


#wiijsträdgårdar

Av Amisa - 4 augusti 2021 20:06

Livet från sin bästa sida!



Av Amisa - 4 augusti 2021 17:30

Nu är det några dagar sedan jag kom hem från semestern med dottern i Dalarna och Hälsingland. Det var intensivt under resan - många mil att köra, mycket att uppleva och så tid att umgås med dottern som jag inte träffat sedan oktober förra året och därför har jag kommit rejält efter med bloggandet och får försöka ta igen det nu när jag kommit hem istället. Förresten ska jag ta min andra vaccinationsdos nu på fredag och det känns bra för sedan kan jag känna mig lite tryggare för min och andras säkerhet i mötet med andra.


Uppe vid Södra Dellensjön mötte vi en inflyttad trevlig norrlänning. Han hade tröttnat på kyla, mörker och mygg sa han och därför flyttat till Delsbo efter att han blivit pensionär för sådär tio år sedan. Vi fick lite tips av honom om hur man undviker att bli så illa myggbiten när man besöker Norrland. Tipset var att klä sig i ett tunnt regnställ som kan andas, sedan behöver man inte ha så mycket under mer än shorts och linne om det är en varm dag. Tyvärr hann vi inte med någon tur till Norrland den här gången för dottern skulle få gäster hemma några dagar senare, så vi behövde vända kosan hemåt istället. Vi fick också tips om att Norra Dellensjön är ännu vackrare och har ganska långa sträckor med sandstränder där det går bra att bada och bo.





 


Fantastiskt månsken med en stor orange apelsin på himlen.

 




Dagen efter åkte vi in till Hudiksvall som har ett väldigt fint hamnområde med affärer och restauranger i dom gamla hamnmagasinen.

 




Vi såg en fin fotoutställning som var ett samarbete mellan Fotografiska muséet i Stockholm och Glada Hudik teatern där deras skådespelare fick gestalta olika roller på bilderna. Bilderna var jättefina och betänkansvärda! Här följer några av dom. Ja vad skulle man tänka om statsministern, filmstjärnan eller kungen hade en funktionsvariation och vilka frågor skulle dom välja att lyfta fram i sitt arbete? Är det inte så att vi väldigt ofta förminskar andra som vi upplever som annorlunda än oss själva, men har vi inte mer gemensamt än det som skiljer oss åt? Tänk om vi istället vore bättre på att ta tillvara på alla människors unika förmågor och erfarenheter? Finns det inte plats för oss alla och behov av oss alla? Vi har mycket att lära av varandra. Skulle vi inte kunna skapa ett sånt samhälle?

           





Det hade varit kul att få gå på Hudikteatern och se dom spela en pjäs, men också dom har sommarlov nu så det får bli en annan gång!


Nere vid hamnen står det passande nog en staty av en fiskargubbe.

   




Uppe i centrum finns en hel del gamla fina trähus.





Och det här huset brevid hamnen ser gammalt ut? Kanske är det från stadens glansdagar?

       




Det hade varit trevligt att åka ut till halvön utanför Hudik, men tyvärr räckte inte vår tid till för det och vi styrde sedan söderut igen.

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4 5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30 31
<<< Augusti 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards