Direktlänk till inlägg 8 januari 2021

Rekordvarmt i Europa 2020 och vattenbrist i La Paz

Av Amisa - 8 januari 2021 20:41

En fråga som tyvärr hamnat i bakgrunden i mediaflödet på grund av det politiska kaoset i USA är klimatkrisen. Vi får inte tappa bort den här viktiga frågan för den snabba uppvärmningen av jorden tar inte paus bara för att vi har en Corona-pandemi och en politisk kris att ta hand om.


Uppvärmningen pågår för fullt och enligt klimatforskningsinstitutet Copernicus så var år 2020 det varmaste i EU under modern tid. Medeltemperaturen var 1,6 grader varmare än medeltemperaturen för kontrollperioden 1981-2010.


För jorden som helhet ökade temperaturen med 0,6 grader jämfört med samma kontrollperiod.


Trots att massor av länder under detta år haft lockdown på grund av pandemin, så fortsatte ändå koldioxidhalen i vår atmosfär att öka.


Vad leder då en ökad värme till?

Det leder dels till ett mer extremt klimat med skyfall, översvämningar/missväxt, torka/missväxt, sjukdomar på träd och grödor och okontrollerbara skogsbränder. Havsnivån höjs då isen vid Arktis och Antarktis smälter och det hotar många städer som ligger vid havet, t ex London. I Sverige försvinner områden runt kusterna och det är redan ett problem nere i Skånes sydspets. Dessutom smälter glaciärer i höga berg och permafrosten vid Polcirkeln smälter vilket förvandlar marken och frisätter mängder av metangas som är ännu farligare än koldioxiden. På många ställen hotas också vattentäkter och det blir brist på dricksvatten.




Polarisen vid Arktis och Antarktis smälter, det blir en höjning av havsnivån och djurarter som lever vid polerna slås ut.

 




Miljonstaden La Paz i Bolivia har idag en allvarlig vattenbrist, eftersom glaciären som förser staden med dricksvatten är på väg att smälta bort. Forskarna hade gissat att den ska försvinna ungefär 2025, det vill säga om bara fyra år, men dom ser nu att nedsmältningen går ännu fortare – den har bara kort tid kvar att existera och läget är akut!




Staden La Paz vattenförsörjning kommer från den här glaciären. Förr gick glaciären över hela det här området, men före år 2025 kommer den att vara helt borta.

   




Låt oss tillsammans vända skutan!!!

 

 


Se mer om detta på Svt:
Glaciären smälter – hotar vattentillgången i huvudstaden

Rekordvarmt i Europa 2020


#vattenbrist #rekordvarmt2020

 
 
wiper

wiper

11 januari 2021 08:43

Den frågan är verkligen viktig för vår överlevnad. En del tror inte att det finns nån klimatkris och avfärdar frågan. Hur man kan missa det är en gåta. Det du skriver så bra om har redan börjat och det känns sorgligt för kommande generationer. Det är i sista minuten att ta tag i detta.

Bra skrivet av dig och jag håller med till 100%. Även politikerna i hela världen måste vakna.

Ha en fin början på veckan
kram

http://wiper.bloggplatsen.se

Amisa

11 januari 2021 18:00

Det är lätt att skjuta obehaglig information från sig och inte låtsas om problemet, men nedsmältningen av glaciärer pågår för fullt också i Sverige (t ex på Kebenekaise) och i alperna. Exakt vad det får för påverkan här vet jag inte, men det kommer säkert att märkas på olika sätt. Jag förmodar att det bl a hänger ihop med upptiningen av permafrost och frisläppandet av den mycket farliga metangasen.

Ha det bra du också! Kram!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Amisa - 3 juni 2023 15:43


I mitt YouTube-flöde denna morgon dök det upp en video med zenbuddisten Thich Nhat Hanh där han pratar om hur man kan läka, inte bara det som är här och nu utan också det som hänt för länge sedan, ja kanske till och med för flera generationer sedan. ...

Av Amisa - 11 maj 2023 14:50

Nu har naturen fullkomligt exploderat och buskar, träd och växter prunkar av vackra och doftande blommor. Jag tog in några kvistar av hägg och dom luktar så underbart gott. Termometern visar idag på ca 25 grader, men så var den också ...

Av Amisa - 17 april 2023 15:08


Den här båten ser inte ut som dom båtar som vanligtvis syns här i viken, den är rätt liten och grå, varken en fiskebåt eller ett stort lastfartyg. Kanske är det Kustartelleriets båt? Från idag pågår nämligen en militärövning i länen vid Östersjökuste...

Av Amisa - 17 april 2023 14:44

När vårsolen tittar fram längtar jag ut till Kvarsebo och Bråvikens norra strand. Här doftar lite svagt av salt hav och det bästa med Kvarsebo är kanske tystnaden. Här hör man oftare ljudet av en båt än ljudet av en bil. Frid för sinnet! Det...

Av Amisa - 14 april 2023 23:58


Vill du hjälpa mig att be, skänka en kärleksfull tanke och kanske tända ett ljus för en mamma och bebisen hon bär? Mamman mår inte bra just nu och risk finns att bebisen kan komma till världen redan nu, endast 22 veckor gammal. Det är en liten po...

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5 6 7 8
9
10
11 12 13 14
15
16
17
18
19 20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards