Direktlänk till inlägg 26 april 2020

Vandring från Linköping till Ljungsbro

Av Amisa - 26 april 2020 19:53

Morgonens vandring var till att börja med i stadsmiljö genom stadsdelen Skäggetorp. Det här är ett område som har dåligt rykte och där folk ibland mördas av något gäng.

Jag undrar hur det blir så? Som ni ser så ser det här området rätt trevligt ut. Det är grönt och fint och mest är det trevåningshus, inga jättekolosser. Antar att bostadssegregeringen ställer till det och många människor med sociala problem då från början råkade hamna just här?

Jag tänkte nästan skippa kyrkan, en sån där modern tegelkoloss. Men så gick jag in och blev glatt överraskad. Taket är välvt och jag får känslan av att befinna mig mitt i en våg. Ljust och fint är det också.

På sidorna finns två atrium, små uterum. I den ena finns en båt och i den andra ett stort fågelbad som verkar populärt bland traktens småfåglar. Jag träffar två präster som tycker det är kul att få besök av en pilgrim och så får jag en stämpel av dom.

Sedan börjar promenaden ut ur stan. Istället för att gå närmsta vägen till Berg som ligger nordväst från stan, så går man väster ut, sedan norr och sedan sydost så man återigen är på väg tillbaka mot Linköping. Jag antar att det är för att man ska få gå på små trevliga vägar istället för dom största, men den här långa omvägen känns lite löjlig.

Här är Tift by som ligger vid den pittoreska vägen.

Här har till och med katterna eget övergångsställe.

Jag tar en paus i diket och passar på att lufta mina stackars misshandlade fötter.

Sedan passerar jag Kaga kyrka, en gammal fin kyrka. På lite avstånd ser jag Vreta klosters kyrka några kilometer bort. Det är dit jag ska, men mellan dessa kyrkor går en å och för att komma över den måste man nu gå tillbaka i sydöstlig riktning ut till den stora tråkiga vägen.

Ja, där mellan träden ser jag återigen på lite håll Linköpings domkyrka, där vandringen startade för flera timmar sedan. Jag har bara traskar runt runt och jag är närmare Linköping än Vreta kloster när jag äntligen kommer ut på stora vägen.

Till slut är jag i alla fall på väg i rätt riktning och passerar den förgrömmade ån. Inte kan dom väl ha kånkat runt så här på Heliga Birgitta vid den sista färden? Fast på den tiden fanns kanske inga broar här? Kanske hade dom en färja som rodde dom över till andra sidan?

Här börjar jag närma mig Berg, där Göta kanal fortsätter med ett helt system av slussar uppför det här berget.

Och äntligen är jag framme vid Vreta klosters kyrka. Klosterruinen är tyvärr stängd på söndagar, så den får jag besöka vid ett annat tillfälle.

Men jag är rätt glad trots skoskav och långa omvägar!

Vid Bergs slussar hittar jag lite restauranter så jag kan få i mig lite middag. Då blir jag ännu gladare!
:)

Härifrån ska jag återigen följa Göta kanal till dagens slutdestination, Ljungsbro.

Jag såg den här ladugården och tänkte att den är lite typiskt i sitt utseende här i Östergötland. Jag undrar vad man använder den sexkantiga (nästan runda delen) till? Är det mjölkkammaren? Kanske någon som vet svaret på den frågan? Det är lite fint i alla fall med den här formen!

Sedan traskar jag på i ca 4 kom och det ser ut som det brukar längs kanalen, en krök efter en annan.

Jag ser ett nappträd. Jag har för mig när mina barn var små att vi lurade i barnen att vi skulle ge dom till jultomten så han skulle bli glad. Undrar vem som är tänkt att få dom som hänger i det här trädet?

Plötsligt ser jag ytterligare en vandrare med stor ryggsäck på ryggen, fast på andra sidan kanalen. Undrar om det också kan vara en pilgrim? Och kommer jag se honom igen under dom följande dagarna?

Jag hade ingen aning att det var så här bra utsikt uppifrån kanalen? Jag har tänkt att det nog är träd i vägen. Jag ser hela bortre änden av Roxen.

Så börjar jag närma mig Ljungsbro och här finns en akvedukt. Ser ni att vägen går under kanalen?

Nu är jag snart framme, här är bron vid Malforsen, här ska jag gå över till den andra sidan.

Efter bara några kvarter är jag framme vid Ljungsbro vandrarhem. Här är soligt och fint så jag passar på att sitta lite utanför tills solen försvinner ner bakom skogen.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Amisa - 3 juni 2023 15:43


I mitt YouTube-flöde denna morgon dök det upp en video med zenbuddisten Thich Nhat Hanh där han pratar om hur man kan läka, inte bara det som är här och nu utan också det som hänt för länge sedan, ja kanske till och med för flera generationer sedan. ...

Av Amisa - 11 maj 2023 14:50

Nu har naturen fullkomligt exploderat och buskar, träd och växter prunkar av vackra och doftande blommor. Jag tog in några kvistar av hägg och dom luktar så underbart gott. Termometern visar idag på ca 25 grader, men så var den också ...

Av Amisa - 17 april 2023 15:08


Den här båten ser inte ut som dom båtar som vanligtvis syns här i viken, den är rätt liten och grå, varken en fiskebåt eller ett stort lastfartyg. Kanske är det Kustartelleriets båt? Från idag pågår nämligen en militärövning i länen vid Östersjökuste...

Av Amisa - 17 april 2023 14:44

När vårsolen tittar fram längtar jag ut till Kvarsebo och Bråvikens norra strand. Här doftar lite svagt av salt hav och det bästa med Kvarsebo är kanske tystnaden. Här hör man oftare ljudet av en båt än ljudet av en bil. Frid för sinnet! Det...

Av Amisa - 14 april 2023 23:58


Vill du hjälpa mig att be, skänka en kärleksfull tanke och kanske tända ett ljus för en mamma och bebisen hon bär? Mamman mår inte bra just nu och risk finns att bebisen kan komma till världen redan nu, endast 22 veckor gammal. Det är en liten po...

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards