Alla inlägg den 4 februari 2020

Av Amisa - 4 februari 2020 21:47

Nu har jag varit på prova-på tillfället för nya kören. Vi fick testa att sjunga ”På gatan där jag bor” med tre olika stämmor och fick också höra och sjunga med på ett medley av låtar som vi ska börja träna på vid nästa körträning. Jag tror det kommer att bli kul.


 


#körsång

Av Amisa - 4 februari 2020 12:26

Jag har i ett par år sjungit i en kör där stor vikt läggs på att följa noterna. I höstas tog jag ledigt från kören eftersom jag skulle ut och vandra och skulle missa för mycket av träningen för att kunna vara med på konserten strax före jul.


Nu har jag beslutat att ta paus från den kören även den här terminen, för jag vill prova ett annat sätt att träna in sångerna. Jag tänker prova en kör där man istället sjunger på gehör och får sina sånger och stämmor på en ljudfil så att man kan förbereda sig hemma före körträningen. Jag känner att jag på våra körträningar ibland saknat spontaniteten och glädjen man kan få av att sjunga, när man alltför mycket petar i detaljer. Jag förstår att när man sjunger som en kör så är det viktigt att alla försöker sjunga så lika som möjligt med avseende på takt, rytm och betoning för annars kan det bli kakofoni istället för unison körsång, men kanske kan man uppnå det även utan att slaviskt följa noter? I övrigt tycker jag att vi i gamla kören har en bra blandning med låtar av olika genrer: pop, rock, traditionella sånger och visa. Vi brukar också få en del utmaningar med låtar som är svåra att sjunga och det tycker jag är kul. Det känns så bra när man äntligen sätter en låt man fått kämpa med att lära sig.


Den låt som har varit svårast under min tid i kören tycker jag är Totos låt ”Africa”. Vi sjöng inte bara texten som killarna i Toto sjunger utan också instrumentstämmorna som låter som en xylofon och en synt. Vi sjöng 4-stämmigt och våra stämmor gick ihop och isär med varandras. Fortfarande bara en vecka före konserten undrade jag om jag/vi skulle sätta låten, för den gick bra ibland och mindre bra vid andra tillfällen, men som det brukar vara vid konserter så blir man så fokuserad att det mesta går bättre än vanligt och vi satte även denna låt.



Toto, ”Africa”:


https://youtu.be/FTQbiNvZqaY



Den här veckan ska jag gå på ett prova-på-tillfälle i den andra kören och sedan är planen att prova den kören under den här terminen, innan jag slutligen bestämmer mig för vilken av körerna jag vill fortsätta med nästa termin. Sjunga kommer jag alltid fortsätta med, för det mår jag så bra av! Jag blir glad, harmonisk och glömmer mina dagliga bekymmer när jag sjunger. Jag blir väldigt här & nu av det och kanaliserar mina känslor genom musik, såväl glädje som ilska och sorg.



Här är ett klipp från min gamla körs 20-jubileum 2018. Vi hade bjudit in artister vi tidigare samarbetat med under körens första 20 år. Här körar vi bakom en inbjuden solist i Pink Floyd-låten ”Hey You” (har tyvärr glömt vad killarna heter):


https://youtu.be/xLiFYWxe_aQ



Även den här gruppen var inbjuden till vårt 20-årsjubileum, Far Out med låten ”Signs” (jag gillar den här låten skarpt):


https://youtu.be/jciQokyTVuo



Queen, "Bohemian Rhapsody", även detta en utmanande och rolig låt vi sjöng på vårt jubileum:

https://youtu.be/S57nxSmIwo4



Här uppträder kören på det traditionella nyårsfirandet i stan:


https://youtu.be/nHAw4M-urDk


#körsång #sångglädje

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7
8
9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
<<< Februari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards