Direktlänk till inlägg 20 juli 2021

Som en Michelingubbe

Av Amisa - Tisdag 20 juli 22:54

Idag blev det så äntligen dags för forspaddlingskurs med packraftbåtar. Vi var tre förväntansfulla personer som skulle gå kursen, två dalmasar och så jag.

Efter lite teorisnack om hur forsen beter sig vid stenar och valsar och var man kan finna lugnt bakvatten där man kan vila sig i en fors så var det dags för att prova ut lite utrustning. Vi skulle ha våtdräkt med hängselbyxor och jacka, flytväst och störtkruka på huvudet och när vi var färdigklädda såg vi ut som Michelingubbar allihop. Därefter skulle vi prova passiv simning i Lissforsen här utanför kajakcentret. En och en skulle vi kliva i älven, flyta med en bit och så simma ur forsfåran och in i ett bakvatten genom att rulla oss ur den. Vår instruktör slängde sedan i en livliga som man skulle hugga tag i och så blev man indragen till land. Det var kul att simma i forsen, men samtidigt oroade jag mig lite för att jag skulle missa den islängda livlinan och kanske driva iväg flera hundra meter. Men det gick bra för oss allihop, vi tog oss alla i land där det var tänkt.

Sedan fick vi allihop testa att slänga ut livlinan och dra upp varandra från forsen och även det gick bra.

Därefter gick vi bort till hängbron för att träna oss i att läsa av forsen där och diskutera vilka ställen man borde undvika och vilka man skulle kunna välja för sin nedfart.
Efter ett lunchuppehåll åkte vi en bit uppströms och det var äntligen dags att hoppa i båtarna. Vi kasade nerför en brant slänt på en plats där älven flöt ganska lugnt och så började vi träna teknik: att åka in och ut ur bakvatten, paddla mot strömmen för att sedan på ett kontrollerat sätt vända om och följa med nerför och sedan snabbt ta oss tillbaka till bakvattnet. Vi fick också lära oss att zick-zacka i älven, något som är väldigt vanligt då man tar sig nerför en fors. Det kallas att man transponerar sig.

Därefter var det dags att ge sig i kast med först en liten fors och sedan en rejält större fors som vi först rekade från land. Där fanns två valsar vi behövde undvika och rejäla vågor som vi helst ville vara i bara en kortare stund för att sedan ta oss till en bakvatten på höger sida. Det gick bra och vi lyckades alla ta oss nerför på ett säkert sätt. Jag tror det är viktigt att man har kunskap och respekt för forsen, men utan att känna rädsla annars kan det nog bli farligt. Därefter följde en kort fors med stora vågor men rätt okomplicerad för övrigt och sedan någon liten fors. Sedan var det en rätt lugn paddling ner till kajakcentret där vi gick i land precis innan den stora forsen. Den är knepig och vi är inte redo för den än. Där finns en forsslalombana dit duktiga paddlare brukar komma och träna. Bland annat är det en vals man måste åka över och med packraft är det lätt att slå runt där.

Det som har varit lite jobbigt idag är klättradet upp och ner i älven, där det är brant, geggigt, stenigt och fullt med buskar och gräs. Det vi har gjort i vattnet har bara varit kul.

Jag var lite orolig hur det skulle gå med min onda hand, men hittills har det varit mindre ansträngande än att paddla i några timmar i motvind och med stora vågor på en sjö. Själva idén vid forspaddling är ju att lära sig att bemästra vattnets rörelse, vilket innebär att man för en kort stund kanske måste paddla motströms, men mestadels flyter man med vattnet eller tar skydd i ett bakvatten. Jag får se hur det kommer kännas efter natten, men jag tror det kommer att gå bra också imorgon. Jag ser fram mot morgondagen med förväntan!

 
 
Ingen bild

Andreas

Onsdag 21 juli 01:40

Fina bilder

Amisa

Onsdag 21 juli 23:14

Tack!

 
wiper

wiper

Torsdag 22 juli 09:52

Vad modigt gjort av dig. Det måste vara en härlig äventyrlig upplevelse. Häftiga och fina bilder. Förstår att man måste ha mycket kunskap för att kasta sig ut i detta och även en hel del skyddsutrustning.

Vad bra att det fungerar med din hand så du kan fortsätta

Sköt om dig
kram

http://wiper.bloggplatsen.se

Amisa

Lördag 24 juli 21:39

Det var spännande men svårt. Sista dagen lyckades jag slå runt tre gånger och hann komma en bra bit neråt älven innan jag kom intill land.

Hoppas att allt är bra med er, kram!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Amisa - Torsdag 16 sept 18:45

Djurparksbesök? Nej faktiskt inte alls, kan intyga att det är mer regel än undantag att man ser dovhjortar då man kör i trakterna av Åtvidaberg. Vanligtvis några stycken som makligt promenerar över vägen, men flera gånger har jag också sett jättefloc...

Av Amisa - Torsdag 16 sept 13:30


Upptäckte idag att det kommit en ny bra låt med Viktor Leksell. Vore inte livet så mycket enklare om vi bara vågar vara lite mer trygga i oss själva, istället för oroliga själar som visar upp tomma fasader för varandra? Hur ska någon endaste människa...

Av Amisa - Tisdag 14 sept 16:20

Idag är det helt underbart ute, solsken, straxt över 20 grader varmt och nästan helt vindstilla. Kan livet bli bättre? Tror det här är ostronskivlingar, men plockar dom inte eftersom jag inte är hundra på det. Någon som vet? Det börja...

Av Amisa - Måndag 13 sept 21:27

När jag firade min födelsedag i helgen fick jag några ljusslingor. Nu har dom kommit på plats i husbilen och lyser upp mig i den mörka höstnatten. Min husbil börjar se ut som en pakistansk buss med tingelitangel som pyntar hela ford...

Av Amisa - Söndag 12 sept 17:32


Är på väg till bion och sneddade över en bro vid Motala ström. Till min förvåning fick jag se en stor fågel som hade parkerat strax brevid en fors. Tror det är en gråhäger? Någon som vet?         Vad vi såg för film? The Grand Budapest H...

Presentation

Omröstning

Är du intresserad av hur du fungerar psykiskt?
 JA, vad intressant!
 JA, men det verkar svårt!
 Ja, det tror jag?
 Kanske, men ser inget behov?
 Nej, är rädd för vad jag kan hitta där!
 NEJ, jag består bara av en kropp!
 NEJ, vilket trams!
 Annat - kommentera gärna vad

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2021 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se