Alla inlägg under juni 2020

Av Amisa - 17 juni 2020 14:13

Margareta Pettersson från Västerås är 106 år gammal och en riktig överlevare. Hon har både överlevt Spanska sjukan, pandemin som härjade i Sverige 1918-1920, och nu covid-19 pandemin. Under Spanska sjukan så miste hon bland annat sin egen pappa i sjukdomen, men själv lyckades hon överleva.



 


Jag känner stor ödmjukhet inför henne, vilken pantertant!

Av Amisa - 17 juni 2020 10:35

Här kommer fler tips för hur man lättare kan hålla den sociala distansen som behövs så här i Corona-tiden (särskilt om man vill slippa att drabbas av covid-19 flera gånger om):




Nä, det här var visst inte tillåtet? Annars var ju idén inte så dum!

 




Tips för den händige, som är bra att fixa saker på egen hand…..bara att leta reda på kartonger, papprullar, silvertejp, lim, bubbelplast och sax och sedan sätta igång!

 




Och för den ohändige- något som kan köpas och är klart att användas genast!

 




Eller varför inte efterhärma djurriket? Ni vet så där som uppfinnare brukar göra…..
Humla – helikopter, fågel - flygplan, larv – caterpillar, igelkott, piggsvin eller skunk – så att folk håller sig på avstånd av självbevarelsedrift? Kanske kan man gnida in sig i lite surströmmingsspad och göra en dräkt av grillspett i trä så kanske folk kan hålla sig på respektfullt avstånd då man ska göra sitt veckoinköp på Ica?

     


Lycka till med distansen!!!

      

Av Amisa - 16 juni 2020 19:50

Under medeltiden drabbades Europa då och då av pesten. I Venedig blev det då vanligt att läkare klädde sig i en heltäckande dräkt, långbyxor, läderkängor, läderhandskar, en stor hatt och med en ansiktsmask som såg ut som en gigantisk fågelnäbb. Näbben fylldes av glödande material som örter och kryddor som dels skulle döda smittämnena och ta bort det värsta av stanken från patienterna och fungera som en slags gasmask. Nu för tiden kan man se människor klädda som pestdoktorer i karnevalstågen i Venedig.




 



Ja, idén kanske inte var så dum? Kanske vi skulle testa den mot Coronan?

Kanske den funkar bättre än munskydd?

Av Amisa - 15 juni 2020 12:23

I och med ”Black lives matters-rörelsen” så har många statyer av tidigare statsmän som också varit involverade i slavhandel, rasism och krigshets nu vandaliserats eller rivits bort av protesterande människor. (Intressant förresten att det vanligtvis är män som står/stått för dessa värden av makt och våld, i högre grad än kvinnor).


Dessa diskussioner har nu lett till att alltfler personer istället vill se statyer av människor som vågat visa civilkurage och mod. Statyn ”Med handväskan som vapen”, skapad av Susanna Arwin har dragit till sig mycket uppmärksamhet för att kvinnan uttrycker så mycket civilkurage och mod när hon med endast en handväska går till attack på det hon uppfattar som omoraliskt och fel. Förlagan är ett svartvitt foto från Växjö 1985. Den kvinnan går till attack mot var en skinhead som deltar i en högerextrem marsch och fotot är taget av Hans Runesson. Statyn av kvinnan finns i två exemplar: Det ena tillhör Hallands kulturhistoriska museum, och det andra står i Alingsås.



 



Läs mer om detta:
Efter statyprotesterna nu har svenska väsktanten blivit viral i USA

Av Amisa - 12 juni 2020 23:18

Ända sedan mitt spirituella uppvaknande då jag upptäckte att jag levt i 54 år med ett beteendemönster där jag vänt ut och in på mig själv i mina försök att bli sedd, accepterad och älskad är jag nu verkligen riktigt allergisk mot att bli bedömd.

Jag känner en djup olust både när människor uttalar sig om vad jag gör eller hur jag ser ut. Sedan spelar det ingen roll om det folk säger är något snällt, jag vill verkligen inte bli bedömd!

Jag hoppas bara att det finns några människor som utifrån vad jag skriver och dom åsikter jag delar med mig av, förstår vem jag är innerst inne, accepterar mig precis som jag är och tycker att det finns något värdefullt i mig som dom uppskattar.

Kanske borde jag då ta för vana att aldrig publicera bilder på mig själv, men samtidigt vet jag att jag själv tycker det är roligt att ibland se bilder av er andra som bloggar. Om man dagligen läser någons blogg så skapar man sig lätt en föreställning om hur personen bakom orden ifråga ser ut och det är alltid kul att sedan få se personen på riktigt.

Av Amisa - 11 juni 2020 12:10

Konstnären Banksy gjorde en målning av en sörjande kvinna på dörren till Bataclan, konsertlokalen i Paris som utsattes för ett terrordåd 2015 då 90 personer dödades och skadades. Samtidigt utfördes terrordåd också på andra ställen i staden och totalt dog 130 personer i Paris den dagen. Förra året stals den dörren, men den har nu hittats på en lantgård i Abbruzzo i Italien.




 



Den stulna dörren har ersatts av en tillfällig trädörr. På den har Banksy skrivit en kommentar till händelsen:


”You can win the rat race but you’re still a rat!

Banksy”

 

 

   

 


Jag känner att den kommentaren kan stämma in på många egotrippade människor inte bara dom som stal just den här dörren!


#banksy

Av Amisa - 10 juni 2020 21:22

Här kommer mer bilder ifrån Norrköping eller Peking som den också kallas av oss invånare.


Knäppingsborgsgatan.

 



Jag gillar dom udda balkongerna på det här huset.

 



Kyrktornet på Hedvigs kyrka brevid Rådhuset. Kyrkan kallas också Tyska kyrkan eftersom den för länge sedan grundades av tyska köpmän som bodde här i stan och som grundade en tysk församling här.

 



Tre prinsars gränd, en gammal gränd som blivit kvar nedanför kyrkan.

   



Det rosa huset i bakgrunden är det gamla tullhuset, det här är precis innan Strömmen kommer ner i hamnen och flyter ut i Bråviken. I hamnen kommer man snart att börja bygga en ny stadsdel.

 



Här är Rådhuset med vårt skyddshelgon Sankt Olav eller Gullolle som han heter här.

 



Här sitter Gullolle på sin tron och blickar ut över Strömmen.

 



En märklig skapelse där man kan klättra upp i och sätta sig ett gäng i "bollen" längst upp.

 



Järnvägsparken med stationshuset i bakgrunden.

 



Och här är parken med Rådhuset i bakgrunden åt det andra hållet.

 

Av Amisa - 10 juni 2020 15:59

Jag har dividerat med mig själv i flera månaders tid om huruvida det är en bra idé eller inte att köpa ytterligare en vandringsryggsäck, en mindre bara för dagsturer. Min stora ryggsäck som jag haft på längre vandringar är på 48 liter och känns onödigt stor att dra på under en dagsutflykt och vardagsryggsäckar saknar midjebälte och ordentlig avluftning på ryggen och en varm dag blir man snabbt svettig på ryggen.


Nu är det många av företagen som säljer friluftssaker som har rea så det kändes som ett bra tillfälle att slå till och köpa en mindre ryggsäck. Det blev en väska på 18 liter av märket Gregory och för den fick jag betala 345 kr. Jag blev lite besviken på att den var lite mindre än vad jag förväntade mig, det hade nog varit en bra idé att kolla lite i affärerna först för att få en uppfattning om lämplig storlek, men det viktigaste ska nog få plats i den ändå. I övrigt är jag nöjd med utformningen av den, den har bra finesser och fickor.



Dom gula tamparna kan användas om man vill knyta fast något på utsidan av väskan.

   



Meshfoder på ryggen för att få lite avluftning på ryggen - inte lika bra som på min stora ryggsäck som har en rejäl luftspalt mellan ryggen och väskan, men dom små väskorna har vanligtvis den här utformningen så det får duga. Reflexer som gör att man syns lite bättre om man går på en väg. Ett midjebälte och ett bälte längre upp gör att väskan sitter stadigt även då man går på en stig i brant uppförs- eller nerförslutning och behöver vara försiktig med balansen - det är viktigt för mig som är utrustad med en "slingerfot" som helt plötsligt kan vika sig!

 



Har ett specialfack för vattensystemet och en tamp där man fäster vattenblåsan.

 



Jag hittade inget hål först för var vattenslangen till vattensystemet ska komma ut, men hittade det till slut.

 



Här finns en tamp för att fästa sina nycklar i - praktiskt så man inte av misstag tappar nycklarna mitt ute i storskogen.

  



För att få det hela fraktfritt så behövde jag köpa något mer och det blev ett par tåstrumpor som jag tänkte kanske är bra på att förhindra skoskav.

   



Inköpen avklarade, så nu återstår väl bara att ge mig ut på vandring igen?


Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29 30
<<< Juni 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards