Direktlänk till inlägg 25 juli 2021

Häcken full!

Av Amisa - Söndag 25 juli 00:42

Nästa dag for vi vidare till Leksand, där min dotter inte varit sedan hon var liten och vi campade där i närheten.

På Leksands hembygdsmuseum hade vi turen att få träffa Birgitta som visade sig vara en utomordentlig berättare och hon visste enormt mycket om hur folk bodde och levde förr i tiden. Det hon inte visste var nog inte värt att veta?

Här visar hon en mjölksil. Med den silade man bort flugor, hö och annat från mjölken. För att mjölken inte skulle surna hade man ett kors på silen för säkerhets skull.

I husen hängde tre stänger i taket. När en främling kom in stannade den vid första stången, "stackars-stången" och väntade sedan för att se om hen var välkommen att stiga längre in i stugan. Vid nästa stång fick hen berätta vem hen var och i vilket ärende hen var där. Om hen hade tur så bjöds hen att få slå sig ner vid bordet som stod nedanför den tredje stången.
Vet ni vad det innebär att ha häcken full? Häcken var en hållare för skedar och när folk besökte gården hade dom med sig sin sked som dom hängde upp i husets hållare. Om många var på besök samtidigt blev häcken full av skedar och då sa man att man hade häcken full det vill säga att man hade en massa gäster att passa upp på.

I varje säng sov tre till fyra personer. Moraklockan var en statussymbol som visade att man hade det gott ställt.

När man tyckte att folk var lite konstiga så sa man ofta att hen var fel vaggad, för vaggorna i Dalarna gungar upp och ner istället för från sida till sida som är vanligt i resten av landet.
Här visar Birgitta en Bessermanvåg. På kroken hänger man det som ska vägas och på punkten på skaftet där det blir jämvikt mellan tyngden och det som ska vägas kan man läsa av vikten. Bessermanvågar fanns i olika storlekar och den här är ganska stor. Annars tillverkade folk ofta sina egna verktyg, vilket ibland ledde till olika kreativa lösningar så att funktionen förbättrades ytterligare.
Ordet lagom kommer från en ölkanna som skulle vara tillräckligt stor så att den räckte laget om, alltså lagom.

På hembygdsgården finns en stuga som tillhört en av traktens första kurbitsmålare, Winter Carl Hansson som levde i slutet på 1700-talet.

Han tillverkade själv sina penslar och mycket av färgerna.
På slutet besökte vi också en gammal skolbyggnad där både pojkar och flickor gått tillsammans. Flickorna fick varje dag hjälpa till att sopa rent och pojkarna fick hämta vatten, hugga ved och se till att elda i kaminen då det var kallt ute.

När barnen började skriva fick dom träna i en låda med sand. Jag har varit på skolmuseet förut men aldrig sett något liknande.
Skrivtavlor för bokstäver och siffror.
Dagen inleddes naturligtvis med psalmsång till orgelmusik.
I salen hade man också slöjd och gymnastik.
Här är frökens lägenhet som var riktigt rymlig och lyxig.
I den här insamlingsbössan samlade prästen in pengar till skolans drift. Jag la en peng i den och straxt efteråt råkade jag hitta en peng som någon tappat.

Spiritualister brukar säga något i stil med att om man ger så får man tiofalt tillbaka. Det stämde ganska bra då jag stoppade i en tvåkrona och sedan fick en tiokrona tillbaka.
:)
Om ni har vägarna förbi Leksand så titta gärna in på hembygdsgården för en visning av Birgitta. Det var så intressant och givande! Jag tänker också att mycket av kunskapen som äldre personer har lätt försvinner när dom är borta och då kommer det finnas mycket vi inte vet eller förstår om den gamla tiden och hur folk tänkte och gjorde då.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Amisa - Torsdag 16 sept 18:45

Djurparksbesök? Nej faktiskt inte alls, kan intyga att det är mer regel än undantag att man ser dovhjortar då man kör i trakterna av Åtvidaberg. Vanligtvis några stycken som makligt promenerar över vägen, men flera gånger har jag också sett jättefloc...

Av Amisa - Torsdag 16 sept 13:30


Upptäckte idag att det kommit en ny bra låt med Viktor Leksell. Vore inte livet så mycket enklare om vi bara vågar vara lite mer trygga i oss själva, istället för oroliga själar som visar upp tomma fasader för varandra? Hur ska någon endaste människa...

Av Amisa - Tisdag 14 sept 16:20

Idag är det helt underbart ute, solsken, straxt över 20 grader varmt och nästan helt vindstilla. Kan livet bli bättre? Tror det här är ostronskivlingar, men plockar dom inte eftersom jag inte är hundra på det. Någon som vet? Det börja...

Av Amisa - Måndag 13 sept 21:27

När jag firade min födelsedag i helgen fick jag några ljusslingor. Nu har dom kommit på plats i husbilen och lyser upp mig i den mörka höstnatten. Min husbil börjar se ut som en pakistansk buss med tingelitangel som pyntar hela ford...

Av Amisa - Söndag 12 sept 17:32


Är på väg till bion och sneddade över en bro vid Motala ström. Till min förvåning fick jag se en stor fågel som hade parkerat strax brevid en fors. Tror det är en gråhäger? Någon som vet?         Vad vi såg för film? The Grand Budapest H...

Presentation

Omröstning

Är du intresserad av hur du fungerar psykiskt?
 JA, vad intressant!
 JA, men det verkar svårt!
 Ja, det tror jag?
 Kanske, men ser inget behov?
 Nej, är rädd för vad jag kan hitta där!
 NEJ, jag består bara av en kropp!
 NEJ, vilket trams!
 Annat - kommentera gärna vad

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2021 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se