Alla inlägg under juni 2021

Av Amisa - 10 juni 2021 22:59

Skrev nyss ett långt inlägg och publicerade det, men det verkar ha försvunnit trots att uppladdningen gick bra?

Av Amisa - 10 juni 2021 11:20

Enligt min syster kan min bror alla små vägar i den här delen av Östergötland. Det verkar stämma för jag skickade honom en bild på badplatsen och frågade om han visste var jag är (mitt ute på vischan brevid en liten väg) och han visste genast var jag befann mig.
:)

Av Amisa - 9 juni 2021 19:20

Imorse när jag vaknade upptäckte jag att det satt en stor fågel ute på badbryggan. Är lite osäker på om det var en kanadagås eller en svanunge. Förmodligen en kanadagås annars borde jag väl sett några vuxna svanar i närheten och det gjorde jag inte.




Tog ett dopp vid badet innan jag gav mig iväg på paddlingen.




Idag tänkte jag paddla ut i den breda delen av sjön och sedan in i den djupaste viken.





Jag hade sett bilder på en väldigt gammal gård här i trakten och hoppades att se den och här är den. På Skansen lär det finnas en kopia av huset som står på kullen. Jag tror dom kallade det Fatburen, jag vet inte riktigt vad det innebär men det verkar vara en byggnad där man förvarat grödor?

Det är väldigt fina hus och stora är dom också. En hög stengrund i botten och så brutet tak. Det här måste ha varit en stor och viktig gård på sin tid. Undrar vad den används till nu? Det står många bilar utanför så kanske är det en kursgård eller en konferensanläggning nu?



Efter en stund tycker jag att det är dags för en paus uppe på land. Dags att äta lite frukt, bada och sträcka på benen ett tag. Klipporna var väldigt halkiga av alger, så jag var rädd att jag skulle halka och starta i sjön när det var dags att hoppa i kanoten igen men det gick utan fadäser.





På tillbakavägen såg jag det här lilla huset alldeles nere vid sjön.





Och sedan det här. Annars ser jag inte mycket hus alls utmed sjön, trots att det är en stor och fin sjö.




Tillbaka vid Pärlan igen så är det dags för lite mat och sedan hög tid att leta reda på en ny plats att sova vid nästa natt.

Gammalmodig som jag är så kör jag fortfarande gärna med en papperskarta och hittade en ny sjö en mil bort. Kanske blir det ett dopp ikväll och imorgon ska jag testa den här sjön som också verkar vara skapligt lång. Här bor jag i backen en bit ovanför sjön, det kanske är bra för då blir det nog lite färre mygg?

Av Amisa - 9 juni 2021 18:38

Nä inte jag heller och inte vill jag sitta på dom heller. Efter att jag paddlat igår lämnade jag kanoten i gräset ute. Tänkte vara smart och slippa blåsa upp den idag igen.

Men imorse upptäckte jag att det var rätt många sniglar som kröp på den, så istället för att pumpa fick jag peta bort sniglar och torka bort snigelslem. Blä!!!

Av Amisa - 8 juni 2021 23:00

Min "överhettning" har gått över och jag har tagit mig till en sjö i Linköpings utkanter. Jag kom inte hit förrän sena eftermiddagen så idag blev det bara en kort paddeltur. Precis när jag kom mötte jag en man som just kom tillbaks från en paddling så jag passade på att fråga lite om sjön för här har jag aldrig varit förut.

Det är en stor sjö, jag tror den kan vara ca 2 mil lång och den är flikig så det finns många vikar att utforska så imorgon har jag tänkt att paddla ungefär halva dagen.

Jag har bara hittat den här badplatsen vid den här sjön, men en så stor sjö borde väl ha flera badplatser? Det vore spännande att utforska sjön också från andra hållet.



Här finns en båtplats och en badplats.





Här finns fina badklippor, här på en ö.





På kvällen fick jag sällskap av ett gäng ungdomar som åkte vattenskidor.

Av Amisa - 8 juni 2021 11:00

En studie bland 3000 läkare och sjuksköterskor i Europa och USA tyder på att risken att drabbas av allvarliga covid-symptom minskar med 73 % för personer som äter vegetarisk mat. Forskarna tror att denna kost stärker immunförsvaret med nyttiga näringsämnen, vitaminer, mineraler och fetter. Även fisk har en god effekt på immunförsvaret då det innehåller mycket D-vitamin och Omega-3 fettsyror.


Själv tänker jag också på motsatsen – Hur nyttigt är det att äta djur som pumpats fulla med antibiotika för att överleva sitt liv i trånga bås eller burar samt har höga nivåer av stresshormoner ända tills dom blir mat på din tallrik. Det kan väl knappast vara särskilt bra för din kropps immunsystem?




Stroganoff med champinjoner

 





Få mer inspiration till att laga vegetarisk mat:
https://www.landleyskok.se/recept/basta-kottfria-recepten-till-12-vegetariska-middagar



Hör mer om rapporten på SvtPlay:
Vegetarisk kost verkar minska risken för svår covid-19


  


#minskariskenförcovid

Av Amisa - 7 juni 2021 16:48

När jag var och hälsade på min moster i Näverkvarn i maj, så sa sedan min syster: "Varför är det aldrig nån som frågar mig om jag vill följa med när ni ändå åker dit?" Därför föreslog jag att helgens tur med syrran och husbilen skulle gå just dit.


Så i lördags brummade vi ut till Kvarsebo, där det visade sig pågå loppis i hela byn. Det var jättemycket folk där och det var nog både loppisen, badstranden och att kaféet/kafferosteriet nu dragit igång på allvar för säsongen som fått så många att åka dit. Kaféet hade så mycket gott så det blev både god smörgås med salsiccia och mozarella, hembakt toscamazarin, traktens lokala rabarbermust och en latte. Mums, inte dumt alls!


 




Vi promenerade både i åravinen och upp på berget, för jag ville visa min syster dom platserna där hon aldrig varit förut men som jag tycker är så fina.


   

 

 




Det var så varmt i helgen (sådär 29 grader) att ända stället man kunde finnas på var i sjön. Sån tur var så var det pålandsvind, det vill säga att det blåser utifrån havet så att varmt ytvatten kommer in mot land. Därför var det oväntat varmt, jag gissar på 19-20 grader vilket är varmt för att vara i början av juni. Det var så skönt att svalka sig att det blev ett par bad under eftermiddagen och strandhäng ända tills kvällen kom och det blev lite svalare ute.




Utsikt från Kvarseboklint dit vi tog med oss kvällsfikat.

 




Dagen efter invigde jag min omniaugn och passade på att göra en smuldegspaj i den, nu när jag hade sällskap. Lite jobbigt bara att ha gasspisen stå på i en halvtimme när det redan var så hett ute, annars gick det bra tycker jag.


Sedan åkte vi vidare mot Nävekvarn som ligger ytterligare 13 km bort. Lite jobbigt var det att köra den lilla smala krokiga vägen för vi fick ideligen möten av andra bilar med människor som också tyckte att det här var en trevlig utflyktsväg. Moster sken upp som en sol när vi kom och tyckte det var rolig att träffa oss, kanske särskilt min syster som hon inte sett på väldigt länge. Vi blev kvar ända till kvällen då min syster behövde åka hem för att hon skulle till jobbet idag.


     




Det har varit så varmt i helgen att det var riktigt skönt att sedan komma hem till en sval lägenhet. Här har jag häckat hela dagen och njutit av skuggan! Det ska fortsätta att vara varmt resten av veckan, så jag får se om det kanske blir en paddlingstur imorgon.



Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3
4
5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28 29 30
<<< Juni 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards