Alla inlägg under maj 2021

Av Amisa - 17 maj 2021 20:40

Idag bor jag vid en badplats i närheten av Nyköping. Här är magiskt vackert vid den här lilla havsviken!

Av Amisa - 17 maj 2021 16:40

Här vid Stendörren hittade jag också en katalog över fler av länets naturreservat.

Så bra, jag kan behöva lite tips och idéer så att det blir variation på ställena jag åker till!

Av Amisa - 17 maj 2021 16:23

På sista tiden har jag varit lite återhållsam med att surfa. Jag hade laddat lite för snålt på mitt kontantkort, men nu när det var dags att fylla på för ytterligare en månad valde jag lite mer surf så jag hoppas det räcker till lite bättre.

Av Amisa - 17 maj 2021 16:10

Igår var jag på Prosten Pihls gård i Nyköping, för vi hade en avslutande träff för vår Livsstegen-grupp. Egentligen skulle vi ha blivit färdiga i maj förra året, men Coronan kom emellan. Till hösten gjorde vi ett nytt försök och hann träffas några gånger innan det återigen blev förbud mot att träffas. Dom sista gångerna genomförde vi istället med online-möten, men sen tänkte vi att vi skulle ha det sista "utvärderingsmötet" på riktigt. Sedan har vi väntat hela våren på att smittan ska minska och att mötet skulle kunna bli av och nu gjorde vi slutligen slag i saken. Det kändes fint att träffas igen för i dom här grupperna kommer vi väldigt nära varandra och vi vågar visa sårbarhet inför varandra. Vi tyckte också att det skulle vara trevligt att hålla kontakten, så vi bestämde också att ta en fika ihop i sommar.

Jag har länge tänkt att jag ville besöka Stendörrens naturreservat som ligger några mil norr om Nyköping och det verkade vara en bra idé att göra det nu. Stendörren ligger ute vid kusten och består av en massa småöar och många av dom sitter ihop med hjälp av hängbroar. Här finns också ett Naturum. Det är ett väldigt populärt naturreservat och det är lätt att förstå för här är så vackert! Här kommer lite bilder.





Här ser ni en av hängbroarna.




På en del ställen finns iordningställda eldplatser, där man kan grilla.

Här har avverkats en del skog. Kanske har granbarkborren varit framme även här, precis som i många skogar hemma?



Krokiga tallar böjda av vinden. Vid östersjökusten finns oftast träd på öarna till skillnad mot västkusten, där öar mest består av bara klippor.





Här har en stackars fågel blivit uppäten.





Och här ligger ett ägg. Fågelägg eller kvarlämnad matsäck?




Plötsligt blåser alla molnen iväg och vädergudarna visar oss skärgården från sin allra bästa sida.





Här är allra bortersta udden, på ön som jag befinner mig på.




Nej, dina föräldrar jobbar inte här och om du är tillräckligt gammal för att ta dig hit på egen hand så är du antagligen också tillräckligt gammal för att bära med dig dina sopor till någon av dom sopkärl som finns utplacerade lite här och där i reservatet!

Ser ni gåsen med dennes små dunbollar till ungar?

Det var ett härligt besök här och hit kommer jag gärna tillbaka fler gånger!

Av Amisa - 15 maj 2021 21:17

I morse kollade jag vilka av Vägverkets rastplatser som har latrintömning, för det är bara vissa platser som har det.

I hela Östergötland finns bara fem rastplatser som har det, en av dom ligger i södra delen av länet och dom fyra andra i västra Östergötland. Här där jag bor i östra Östergötland finns inga alls trots att både E4:an, E22:an, R51 och R55 går här. Varken Norrköping eller Linköping har latrintömning någonstans trots att många stora vägar passerar båda städerna, medan sträckan Mantorp till Ödeshög har fyra tömningsplatser (ca 4,5 mil som tar 30 min att köra).

Hur tänkte Vägverket här? Borde man inte sprida ut platserna med ett jämnt intervall utmed dom stora vägarna?

Ännu märkligare blir det när man jämför olika län eller vägsträckor med varandra. Västra Götaland har hur många tömningsplatser som helst. Efter att ha skrivit ner ett helt A4-ark med platser slutade jag skriva. Vissa städer som Borås, Värnesborg, Skara, Trollhättan och Lidköping har flera rastplatser var med latrintömning, medan ingen av storstäderna i Östergötland har någon alls.

Utformningen av Vägverkets info är också under all kritik, man får se en karta med alla rastplatser och för att se vilken service som finns där så måste man klicka på varje enskild rastplats för att få info om den. Varför kan det inte finnas ett filter så att man enkelt kan kryssa för den service man söker, till exempel latrintömning, och sedan bara se dom aktuella platserna.

Skärpning Vägverket!

Av Amisa - 15 maj 2021 15:27

Idag har jag varit och promenerat runt i Marmorbruket i närheten av Kolmårdens djurpark. Där utvann man för marmor som man bland annat gjorde mörkar och fönsterbräden av.



Tyvärr var museet coronastängt.





Ett insektshotell.





Här finns mycket blommor och insekter, bland annat gullvivor.





Sedan går jag upp på en höjd och kollar på utsikten. Där nere gick jag förbi i höstas när jag gick Klosterleden från Kvarsebo till Söderköping.





Uppe på berget ligger ett utkikstorn som kallas Tittut. Tyvärr är också det coronastängt.




Sedan går jag nedför berget och går förbi hus och ett gruvhål.





Här ligger ett hus som ser ut som Hans & Gretas hus.





Nere vid havet står lite folk och fiskar, men det verkar inte vara någon som får napp. Här nere växer slånbär och små körsbärsträd.




Fler gruvhål.





Högt däruppe var det jag stod tidigare.





Jag gillar dom här gamla vackra brukshusen.





Här tillverkas en massa olika fågelholkar och nu är jag straxt tillbaka vid bilen igen.


#marmorbruket

Av Amisa - 15 maj 2021 11:07

Vad är ärlighet och vad innebär det att vara sann mot sig själv och andra? Är det samma sak som att aldrig göra något fel? Och varför är det viktigt?

      




Om det pratar Awaken Insight i den här videon.

 





Awaken Insight, ” The Importance of Authenticity”; (https://youtu.be/fn9jAS9lfvs):


#ärlighet

Av Amisa - 15 maj 2021 10:55

Någon gång i en inte alltför avlägsen framtid hoppas jag få möjlighet att besöka den ekumeniska kommuniteten Taizé i Frankrike. Framträdande i deras arbete är syskonskap mellan människor från olika länder, med olika trosinriktningar och med olika kulturell bakgrund. Ett stort fokus är på enkla sånger som repeteras många gånger, tända ljus och mycket sinnlighet och gudskontakt. Man bor och jobbar tillsammans och firar mässor tillsammans.


Taizé-rörelsen växte fram efter Andra världskriget och tanken var att om vi lär känna varandra, så kommer vi inte vara rädda för varandra och inte vilja göra varandra illa mer och på så sätt förebygga framtida krig. Jag tänker att dom nog borde ha en filial i Israel, men kanske det redan finns? Jag har hört om fredsorganisationer där judar och palestinier jobbar tillsammans för att skapa fred och en stabil politisk situation, jag hoppas att den rörelsen kan växa sig stor och stark och få kraft från en folkvilja som är trötta på galenskapen och dödandet som pågår från båda sidor!



Rädsla och misstro mellan människor ställer till med så mycket onödig skada i världen!

   




Kärlek och sinnlighet i Taizé.

 




I videon nedan kan man lära sig en sång som sjungs i Taizé, sångerna brukar också finnas på en mängd olika språk och när man lyssnar på en Taizémässa kan man höra sånger på alla möjliga språk, ibland också på svenska. Även i Sverige hålls Taizémässor och jag hoppas att dom snart kan återupptas när fler människor blir vaccinerade. Vill man bara höra låten sjungas i kanon kan man börja lyssna vid 5:44 min.



Taizé, ”Song Practice: Deus, Deus meus (canon)”; (https://youtu.be/LnCHbDFpLMo):

#taize

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6 7 8 9
10 11 12 13 14 15
16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Maj 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards