Alla inlägg under april 2021

Av Amisa - 13 april 2021 11:00

Mitt fejkade surdegsbröd blev nyss färdiggräddat, så nu är det dags för provsmakning.







Inte så dumt alls! Det är grovt, lite syrligt och gott och väldigt mycket mer spännande än alla svampiga industribakade bröd man kan köpa i snabbköpet.




Mums blir gott med lite ost och rädisor på!





Grovt hembakat bröd för med sig minnen från förr, från tiden på en folkhögskola jag gick på som ung. Där bodde vi i kollektiv och skötte allt praktiskt själva. Någon vecka då och då hade man ansvar för klassens matlagning och ibland för frukosten och dessutom hade man ett städområde. Frukosttjänsten innebar också att man skulle baka brödet till den måltiden, så där fanns hembakat bröd varje morgon.


Sedan hade vi också ett ansvarsområde som sträckte sig över en hel termin och den första terminen hade jag tillsammans med en annan person ansvar för att beställa hem matvaror, böcker och annat, boka och betala resor och räkningar och att sköta bokföringen. Den andra terminen var ansvaret att sköta planering och bokningar för en teaterturné vi sedan gjorde på olika skolor under den terminen.


Vad lärde jag mig av min kollektivupplevelse då? Tja, den viktigaste lärdomen var att aldrig någonsin mer gå med på att beslut ska fattas med hjälp av consensus. Det var nämligen så att dom som genomdrev det beslutet aldrig gav sig förrän dom fick sin vilja igenom, trots att dom vanligtvis var i minoritet i dom flesta frågor. Det ledde till ändlösa diskussioner som oftast vanns av minoriteten och det är ju inte särskilt demokratiskt, eller hur? Jag lärde mig också att det var rätt trevligt att höra en bok om Mumintrollet innan man skulle sova, för killen som jag delade rum med tyckte att jag hade missat något viktigt under min uppväxt som jag borde ta igen så han hade högläsning för mig lite då och då. Det var tider det!

  



En av alla stormöten med klassen.

 




Jag på solidaritetsarbete i Centralamerika.

 




En äkta peon? Nej faktiskt inte, men visst ser min kompis El Babbero precis ut som en tvättäkta latinamerikansk lantarbetare?

 




Här kommer maten! Ris, svarta bönor och en majsdryck två gånger varje dag förutom söndagar då det kunde serveras en soppa på grönsaker, mjuk seg komage eller köttben från häst.

 





Kvällssnack på enda stället där det fanns elektriskt ljus. Här är klassen, lokala arbetare och andra volontärer från USA, Kanada och Norge.  


#kollektivliv #mumintrolle

Av Amisa - 13 april 2021 10:00

Här kommer en till video om livet i Taizé!

 





Limago, “Taizé - short movie from the village”; (https://youtu.be/ElqXwBciy3A):


#taize

Av Amisa - 12 april 2021 21:00

Nu börjar verkligheten krypa sig på om att det bara är en vecka kvar tills jag ska börja mitt nya husbilsliv. Det känns helt galet spännande och samtidigt lite skräckblandat! Jag har aldrig bott i husbil och knappt ens i husvagn och tänk om jag inte trivs med det? Nej, jag gissar att det bara är lite oro inför det okända som dyker upp och jag kommer väl behöva en inkörningsperiod när jag lär mig hur man byter gasolflaskor, hur värmesystemet fungerar och hur toatömningen går till och kanske behöver jag installera någon inverter för att kunna ladda datorn (om det nu saknas).


Det mesta är nu i alla fall fixat inför övertagandet, återstår bara att teckna en bilförsäkring och en tågbiljett till hämtstället men ännu återstår det ju en vecka tills dess så det borde vara lugnt.




Min fina lilla Pärla, vad jag längtar efter dig!

 

Av Amisa - 12 april 2021 16:00

Idag har jag varit på linedance precis som alla måndagar och vi fick lära oss en ny dans som heter Peligrosa (betyder farlig). Den har en härlig latinovibb, så man får vicka ordentligt på höfterna och jag gillade den muchisimo.




Linedance, ”Peligrosa”; (https://youtu.be/U-uwINFSqSo):






På vägen hem gick jag förbi Kulturkammaren, som är en förening där man sysslar med olika typer av kultur som teater, konst, musik och dans. Där finns en väldigt trevlig innergård och dom har gjort om lite sedan jag senast var där, så jag tog lite bilder.





En fin  fågel finns där.

 




Lite konstverk eller konstiga verk av recyclat material.

 





Och så lite vardagsrumskänsla.  





Och ett hjärta. Jag tyckte först att det var urnor men när jag kom närmre såg jag att det föreställde ett hjärta. Jag tycker att det skulle ha haft en roligare färg, kanske brunrött som i verkligheten eller grönt som hjärtchakrat, eller varför inte prickigt eller blommigt bara för att det vore kul? Ett av våra viktigaste organ borde väl i alla fall inte vara intetsägande vitt?

 




Längst in på gården finns en målad vägg.

 




Nu kanske ni undrar hur det står till med min surdeg och tyvärr har jag det sorgliga uppdraget att meddela att den nog är död. Det puttrade och jäste så bra dom första dagarna, men efter att jag bytte bunke och matade den igår, så verkar den helt stendöd. Jag hällde den i en gammal sylthink i plast och där verkar den inte alls trivas för allt bubblande upphörde omedelbums. Lite googling på problemet tyder på att jästsvamparna är superkänsliga, så en plastbytta är nog ingen bra idé att ha degen i. Den kan ju tänkas ha sugit åt sig av konserveringsmedel som funnits i sylten eller så skulle den kunna tänkas avge andra kemikalier.


Men skam den som ger sig! Nu har jag köpt rätt mjöl, grovt rågmjöl, och startat en ny sats i solen i fönstret och jag ska prova att ha den i en rostfri bunke istället för en plastbytta då det är dags för matning. Jag gillar inte att slösa med mat och slänga,så jag tror att jag ska använda den gamla surdegen i ett bak i alla fall, men komplettera degen också med vanlig jäst. Jag tänker att spadet ju ändå borde ge en trevlig syra till brödet även om det inte klarar av att fixa jäsningen. Vi får se hur det går!


Ha en trevlig dag!

Av Amisa - 11 april 2021 20:13

Kanske tur att vi inte vet allt vad som ska hända i förväg, eller vad säger ni? Hade vi då orkat med det gågna året?





Skulle den vi var för ett år sedan ha förstått och känt igen önskan att få röra vid en annan människa? Något som vi nog alla känner igen oss i nu.

 





Julie Nolke, “Explaining the Pandemic to my Past Self - 1 Year Later”; (https://youtu.be/fqlPsAAsZss):


#beröra

Av Amisa - 11 april 2021 17:00

Kan man tänka sig mer passande förklädnader än dom i det senaste avsnittet av Exit?





Maskerad både i verkligheten och på fest - som en parodi på sig själv.

   






Och sedan rämnar fasaderna hos två av huvudpersonerna! Börjar dom tröttna på sig själva och bristen på verklig kontakt med människor i deras omgivning?

 





William vet inte hur man uttrycker behov på ett sunt sätt, utan det tar sig istället ett sjukt uttryck.

 




Om man inte förstår sig själv hur ska man då kunna förstå någon annan och etablera någon djupare kontakt med andra i sin omgivning? Goda relationer börjar alltid med att man behöver bygga upp en sund relation till sig själv, lära sig förstå vem man är, vad man behöver och lära sig att uttrycka det. För det krävs medsjälvkänsla, ärlighet och mod. Ståtliga fasader som visas upp för andra är inte hållbart i längden om man samtidigt känner sig otillräcklig på insidan och god tillgång till pengar är inte det samma som lycka eller harmoni.

   



Och nej, jag tror inte på någon djävul! Jag tror på att våra tillkortakommanden som människor ibland får oss att handla fel och att det är något vi själva har möjlighet att ändra på om vi så önskar och om vi är beredda att jobba på det. Då behöver vi först ta oss igenom en barriär av skuld och skamkänslor som avskiljer oss från ett liv med kärlek och ärlighet.

  


#fasadernarämnar

Av Amisa - 11 april 2021 13:18

Jag tror att min första upplevelse av Gud var via Taizé, trots att jag aldrig satt min fot i Taizé. Trots att jag inte såg mig som troende så gick sången på radion rakt in i mitt hjärta och jag kände mig för första gången i mitt liv sedd och hörd av Gud. Sången går så här:





”Herre, hör min bön,
Herre, hör min bön,
svara mig när jag ropar”

  




När jag hörde den var jag i ett skede i mitt liv när mycket var ovisst och otryggt, samtidigt som jag behövde vara en stark klippa för mina barn. Men också jag behövde någon att få luta mig emot…..




Vad är då Taizé? Taizé är en kristen ekumenisk gemenskap som ligger i centrala Frankrike. Den grundades 1949, strax efter att andra världskriget hade tagit slut. Tanken var att man ville så ett frö av gemenskap i en värld där splittring mellan människor och länder hade lett till en fullständig katastrof i Europa där bröder och systrar hade ställts mot varandra och sett varandra som fiender. Deras fokus ligger på försoning mellan människor och gemenskap oavsett vem man är, oavsett varifrån man kommer.


Idag har den ungefär 100 medlemmar som kommer från 30 olika länder och det märks väldigt tydligt i deras mässor. Mässorna fokuserar främst på väldigt enkla, men vackra sånger och kortare bibeltexter och allt detta framförs på alla möjliga språk från hela världen och det hela är mycket sinnligt och lätt att ta till sig.


Under påskveckan lade dom ut dagliga videor på YouTube och där hörde man ibland även sånger och bibeltexter läsas på svenska. Det fina är att oavsett vilket språk än sångerna sjungs på så sjunger alla församlade med. Medlemmarna i kommuniteten kommer idag från både lutherska, katolska, anglikanska och reformerta bakgrunder och man ser det inte som viktigt att alla måste bekänna sig till exakt samma trosinriktning, utan det viktiga är att bygga gemenskap. I Taizé tar man emot väldigt många gäster från olika länder och fokuset är att nå många unga människor och där råder en väldigt öppen atmosfär. I Sverige är det till exempel vanligt att konfirmander besöker Taizé under någon vecka och jag har förstått att det ofta är ett minne som sedan sätter avtryck under resten av livet. Här nedan kommer en video om hur det är att vara ung volontär i Taizé:





Taizé, ”Staying as a volunteer in Taizé”; (https://youtu.be/Q6JJRNapqfg):






Jag tänker att en vistelse i Taizé nog skulle vara bra för många unga människor, inte bara för dom som ser sig som religiösa utan förmodligare ännu viktigare för dom som känner sig fel, annorlunda och vilsna i tillvaron. Där finns så mycket kärlek och gemenskap att finna och en möjlighet att få upptäcka känslan av tillhörighet istället för utanförskap. Känslan av att duga och bli accepterad som man är istället för upplevelsen av att inte vara tillräckligt bra. Volontärerna i Taizé får också en kontaktperson, med vilken dom kan diskutera tankar och känslor som kommer upp till ytan under vistelsen där.






Här är lite bilder från livet som volontär i Taizé. Alla får ansvar att hjälpa till med något arbete i kommuniteten.

   




Måltiderna är en viktig samlingsplats, där man lär känna personer från hela världen.

 




I mässorna möts man av ljus, musik och i gemenskap med varandra.

 





Jag tänker att vi i Sverige idag har väldigt många unga människor som inte mår bra psykiskt och att det inte är oss människor det är fel på, utan hur samhället vi skapat ser ut. Vi blir hela tiden itutade att vi bara duger om vi är ett riktigt A+++ exemplar, när alla vi människor egentligen bara är alldeles vanliga människor, med alldeles vanliga fel och brister! Vem orkar leva upp till det? Inte jag i alla fall! Om jag hade varit ung idag hade jag gärna tillbringat lite tid i Taizé för att få uppleva denna fina gemenskap.





Mer om Taizé:

Om Taizé

Taizé i Sverige

Vänskapshelg för unga muslimer och kristna – juli 2021



#taize

Av Amisa - 10 april 2021 15:13

Jag tänker att man kan bli såväl fysiskt som verbalt attackerad, men i videon fokuseras framför allt på en fysisk attack.


Underbara Thich Nhat Hanh försöker här förklara hur man då ska bemöta attacken med medkänsla, kärlek och klokskap. Han berättar också om hur det var när munkklostret i Vietnam där han bodde attackerades av soldater och en en uppeldad pöbel. Det krävs mycket kärlek för att hantera en attack på så sätt och jag tvivlar på att jag skulle kunna ha haft den starka tron på att detta är rätt sätt att agera i en sån situation.





Jag önskar att också jag skulle klara av att ha den storsintheten och tilliten till det goda i alla människor jag möter!

  





Den kloka och kärleksfulla Thich Nhat Hanh.

 





Thich Nhat Hanh, ”What should we do when a person attacks us physically?”; (https://youtu.be/o-pv9-suY50):


#attack

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frĺgor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30
<<< April 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards