Direktlänk till inlägg 9 april 2021

Testar att sätta surdegsbas

Av Amisa - 9 april 2021 00:00

Min mamma brukade ofta baka matbröd på surdeg, ja det var långt innan det blev modernt och inne att göra det. Vet inte om det är en kunskap hon haft med sig från barnsben eller från det att hon i tonåren jobbade några år i ett bageri.

Genom åren har jag försökt att fråga henne för att få lite klarhet om hur man gör. Svaren brukar vara väldigt svävande. "Man tar bara lite mjöl och blandar med lite vatten".

Jag har aldrig blivit riktigt klok på hur länge denna deggegga ska stå, när man ska mata den och när den är redo att använda till brödbak så något surbrödsbak har det därför aldrig blivit för mig. Igår blev jag väldigt glad när jag hittade program på SvtPlay med Jespers bakskola. Jag kollade hur man ska göra och sparade också ner recepten så att jag även i framtiden ska ha koll på hur man gör.



Man börjar med att riva 50 g äpple (jag tog ett halvt).





Sedan blandar man äpplet med 100 g rågmjöl i en glasburk med lock. Jag fick improvisera lite för jag hade ingen rågmjöl hemma. Istället tog jag hälften vetemjöl och hälften havregryn.





Sedan ska man slå över 100 g vatten (1dl) som ska vara 35-37 grader varmt och röra runt.





Sedan placeras burken på ett varmt ställe i tre dagar. Dom första två dagarna ska man röra runt i burken någon gång varje dag, så att degen får mer syre.





Dag 4 ska man hälla över degen i en större bunke och fylla på med ytterligare 200 g rågmjöl och 2 dl fingervarmt vatten. Sedan ska den stå ytterligare en dag.

Därefter är surdegen klar att använda till bakning. Var fjärde dag behöver man fylla på med lite mer rågmjöl och vatten och när den är nymatad ska den stå varmt och när den väntar på att användas ska den förvaras i kylskåpet.




Läs mer om hur man gör:

Starta en surdeg

Saftigt surdegsbröd




Fortsättning följer när det är dags att baka....

 
 
wiper

wiper

9 april 2021 08:29

Det har jag aldrig testat på men min man har gjort surdeg. Då var din mamma före sin tid. Vad kul att få se hur det går till och du förklarar och visar det så bra.

Det känns som en hel vetenskap ;)

Ha en fin fredag
kram

http://wiper.bloggplatsen.se

Amisa

10 april 2021 14:58

Det är nog inte så knepigt bara man gjort det några gånger. Jag kommer ihåg att min mamma brukade lägga färdiga surdekskluttar i plastpåsar i frysen då hamnar jästcellerna i dvala. När dom tas fram igen så sätter jäsningen igång igen av sig själv. På så sätt slipper man bli stressad av att degen måste "användas upp" eller matas ständigt och jämt och det räcker att man tar fram och matar degen när man bara har lite kvar, så att jästkulturen lever vidare. Annars kan man ju också dela med sig av surdegen till vänner och bekanta som är intresserade av att testa denna typ av bakning. Förresten hörde jag på radion att det är surdegens dag idag - kul sammanträffande!

Ha en bra dag och passa på och njut av den härliga vårsolen!

 
wiolettan

wiolettan

9 april 2021 11:41

Det där känner jag igen, sen förr. "Ta lite sånt och lite sånt".
Jag är dålig på detta, att baka på en höft, så att säga, vill ha bestämda mått om jag ska baka.
Spännande att följa fortsättningen. Vilket stort jobb.
Trevlig helg.
Kram!

http://wiolettan.bloggplatsen.se

Amisa

10 april 2021 14:48

Det skulle vara trevligt att äta ett rejält och hembakat bröd istället för dessa svampiga industribakade som jag annars äter. Jag bakade mycket mer när mina barn var små men gör det inte så mycket nu när jag lever själv. Men jag tänker att min kropp är mitt tempel och att jag oftast borde välja att ta väl hand om den. Den ska vara mitt ett helt liv och ännu är det en hel del kvar av det.

Ha en fin helg fina Wiolettan! Kram!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Amisa - 3 juni 2023 15:43


I mitt YouTube-flöde denna morgon dök det upp en video med zenbuddisten Thich Nhat Hanh där han pratar om hur man kan läka, inte bara det som är här och nu utan också det som hänt för länge sedan, ja kanske till och med för flera generationer sedan. ...

Av Amisa - 11 maj 2023 14:50

Nu har naturen fullkomligt exploderat och buskar, träd och växter prunkar av vackra och doftande blommor. Jag tog in några kvistar av hägg och dom luktar så underbart gott. Termometern visar idag på ca 25 grader, men så var den också ...

Av Amisa - 17 april 2023 15:08


Den här båten ser inte ut som dom båtar som vanligtvis syns här i viken, den är rätt liten och grå, varken en fiskebåt eller ett stort lastfartyg. Kanske är det Kustartelleriets båt? Från idag pågår nämligen en militärövning i länen vid Östersjökuste...

Av Amisa - 17 april 2023 14:44

När vårsolen tittar fram längtar jag ut till Kvarsebo och Bråvikens norra strand. Här doftar lite svagt av salt hav och det bästa med Kvarsebo är kanske tystnaden. Här hör man oftare ljudet av en båt än ljudet av en bil. Frid för sinnet! Det...

Av Amisa - 14 april 2023 23:58


Vill du hjälpa mig att be, skänka en kärleksfull tanke och kanske tända ett ljus för en mamma och bebisen hon bär? Mamman mår inte bra just nu och risk finns att bebisen kan komma till världen redan nu, endast 22 veckor gammal. Det är en liten po...

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8
9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30
<<< April 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards