Alla inlägg under mars 2021

Av Amisa - 23 mars 2021 14:15

Det här är något jag själv kämpat med under en stor del av mitt liv utan att få kläm på det förrän nu när jag börjar bli äldre. Jag uppskattar så Thich Nhat Hanhs vänliga, men lågmälda sätt och jag vet att det han säger är sant för det stämmer med min egen upplevelse (och på den tiden hade jag inte sett eller hört något av hans råd).





Den icke konservativa buddisten (enligt hans egen utsaga i videon) Thich Nhat Hanh.

 






Min egen dåliga relation kunde inte genomgå någon positiv förändring förrän jag började tänka, reagera och agera annorlunda och då var inte ens den personen närvarande i mitt liv. Det handlade mycket om min egen självbild och vilka förväntningar jag har på hur andra ska vara mot mig. Tidigare var jag gränslöst vänlig och omtänksam oavsett hur den andre var mot mig, jag tog hand om alla utom mig själv. Ja, jag var en riktig dörrmatta, det uppfattade andra och behandlade mig också därefter, men dom senaste åren har jag förändrat det.


Människor som inte behandlar mig väl släpps inte in genom grinden och människor som tar mig för givet får idag inte heller min uppmärksamhet om dom inte också ger mig något tillbaka. En viktig nyckelpunkt är att kommunicera vad man tänker och känner, även när man vet att den andra förmodligen kommer ogilla det. Det behöver förmedlas med JAG-budskap om min upplevelse och mina behov och inte med påhopp på den andra så som ”DU är så korkad, dum eller elak….”


Först efter att jag hade förändrats kunde också den krångliga relationen med den andra personen förändras på ett positivt sätt i den riktiga fysiska världen och vår relation genomgick en rejäl förbättring.






Thich Nhat Hanh answers questions, “My father makes me suffer a lot. Should I keep seeing him?”; (https://youtu.be/u_yLDHcH6LI):






Att se det här barnet ställa den här frågan i den här videon gör ont i mig. I en relation mellan en vuxen och ett barn borde det vara självklart att det är den vuxna som känner och tar störst ansvar för att skapa en god relation, inte det omvända. Så ser det ut i den bästa av världar, men tyvärr lever vi inte i den bästa av världar eftersom alltför många människor inte vill bidra till att skapa en sådan värld.






Vilken värld vill du leva i och hur bidrar du till att skapa en sådan värld?

   



#denbästaavvärldar

Av Amisa - 21 mars 2021 23:12

Morgan Freeman har en programserie där han utforskar tron på olika sätt. I avsnitt två undersöker han hur olika religioner och människor tänker om himlen och helvetet.




Skådespelaren Morgan Freeman åker land och rike runt och vänder ut och in på tron och religionerna.

 





Bland annat så besöker han templet Angkor Vat i Kambodja.

 





Det beskrivs som ett försök att bygga ett fulländat himmelrike på jorden, men min tanke är om inte naturen själv är det närmaste fulländning man kan komma?



Tänk till exempel på då man står på ett högt berg och tittar ut över en dalgång, blickar ut över havet från en havsvik, ser mönstren på sanddynerna i en öken eller regnbågens alla färger i en daggdroppe som samlats i ett spindelnät – är inte det bland det vackraste man kan se? Inte behöver vi väl bygga och konstruera så mycket, är det inte bara att traska ut genom dörren, öppna ögonen och sinnena för alla vackra detaljer som finns runt omkring oss?



Fantastiskt!

 




Fulländat till perfektion!

 




Ett underbart konstverk!
 





I samma program får vi träffa en kvinna som dog för en stund och som sedan valde att återvända till livet. Efter den händelsen har hon tagit det som sin uppgift att berätta för andra om vad som händer när man dör. Hon säger att Gud är kärlek, att himlen är kärlek och att det inte är mer komplicerat än så!



Så uppfattade jag det också då för några år sedan när jag hade turen att ha en väldigt stark Gudsupplevelse, jag var fullständigt omsluten av kärlek och det är det tro handlar om! Tyvärr verkar det som om vi människor tycker att det är ett alltför simpelt och okomplicerat budskap, så vi konstruerar en massa lujluj runt omkring så att det ska verka mer mystiskt och märkvärdigt än vad det är.





GUD = KÄRLEK           

                                 

 

TRO = ATT VARA KÄRLEKSFULL OCH VISA MEDKÄNSLA MOT SIG SJÄLV OCH SINA MEDMÄNNISKOR


           


                    

 

 

 

Se programmet med Morgan Freeman på SvtPlay:
Morgan Freeman - Jakten-på Gud, säsong 2



#GUD=KÄRLEK


Av Amisa - 21 mars 2021 18:03

Just nu gör jag något jag sällan gör annars. Jag shoppar för att förbereda myspys i husbilen. Det är nästan en månad kvar tills jag ska hämta bilen, men jag kan inte låta bli för jag är så entusiastisk.Här kommer det jag handlade idag.




Två campingstolar som inte får ta så mycket plats för ända stället där jag kan lägga lite större grejor är under min säng och luckan utifrån är inte särskilt bred. Det ska nog gå bra med dom här stolarna. Dom fanns också i en snygg blå färg men tråkigt nog så fanns det bara en blå stol kvar och jag ville gärna ha två likadana. Jag har provsuttit och den känns stadig och bra.

Hopfälld ser dom ut så här, det blir bara en liten rund väska.

Så köpte jag ett flanellakan och ett underlakan i jersey. Om det är lite småkallt så är det så varmt och mysigt med flanell!

Sedan köpte jag lite mysbelysningar i form av ljusslingor med batteridrift. Jag tänker att jag då inte behöver göra slut på så mycket elkraft på belysning och att det blir mysigt i vagnen.

Den här tänker jag ha i fönstret vid soffan. Då blir det både lite grönt och lite ljust.

Bollarna ska jag ha i fönstret vid sängen.

Sedan köpte jag två väldigt små slingor. Det var inte planerat, men dom kostade bara 7:50 kr/styck så jag tänkte att jag kan ha en i köksfönstret och en på toan eller vid ytterdörren.

Ja, som ni ser så har jag redan flyttat in i bilen!
:)


Visst blir det mysigt med dessa småsaker eller vad tror ni?

Av Amisa - 18 mars 2021 12:11

Vem är du.......egentligen....... och vart är du på väg?

 

 


  Citat av Lewis Carroll





Awaken Insight, ”Return to Authenticity”; (https://youtu.be/NDsdL5GvkVg):


#awakeninsight


Av Amisa - 18 mars 2021 10:15

Om ungefär en månad får jag hämta min husbil som då ska vara nyservad och redo för äventyr. Jag orkar knappt vänta till den dagen och funderar starkt på att ta med mig sovsäck, reselakan och lite kläder så att jag kan dra ut på utflykt med en gång utan att behöva åka hem först. Ja, jag får väl se hur det känns då när det är dags.

  



Förutom bilen så kommer jag också få ett presentkort på 2000 kr att handla tillbehör för i bilaffärens butik. Det känns jättelyxigt! Hur ofta får man 2000 kr utan att jobba ihop dom och utan att ens ha bett om dom? Så nu har jag en angenäm syssla att ta itu med - nämligen att fundera ut vad jag ska köpa för lyxpengarna. Det finns saker jag måste ha, saker jag vill ha och saker som är bra att ha. Här kommer några grejor:




En typisk måstegrej - elkabel för husbil. Kanske bra med en rejält lång?

 




Insåg efter att jag hade tittat på videor med krocktester att jag nog vill ha porslin i melamin för om olyckan skulle vara framme vill jag inte få keramikskärvor och glassplitter över hela huvudet. Jag tycker den här servisen är jättefin, men är lite tveksam till om det blir så snyggt på det rödbruna bordet?

 




Kanske skulle det bli snyggare med något svart-grått, t ex det här?

 




Här är en typisk bra-å-ha-grej, en omniaugn så att man kan baka och göra gratänger direkt på gasspisen (min bil har ingen separat ugn). Kanske bra att vänta lite först och se om man saknar en ugn? Det är ju ingen bra idé att fylla skåpen med en massa prylar som sedan inte används, för förvaringsytan är ju begränsad och bör användas till "rätt" grejor.

 

Jag ska kolla vad jag behöver och vad som är prisvärt i deras butik i förhållande till andra butiker. En elkabel kan väl till exempel tänkas vara billigare på Biltema eller Jula? Jag ska försöka vara smart så att jag får så mycket som möjligt för pengarna!


Av Amisa - 17 mars 2021 22:15

I höstas när jag var ute och gick Klosterleden så passerade jag naturreservatet vid Kvillingeförkastningen. Då tänkte jag att jag skulle återvända dit och gå upp på berget vid ett annat tillfälle. Idag tyckte jag att det var dags för det. Jag tänkte gå upp till fornborgen vid Torsklint, men tog en "genväg" som visade sig inte gå dit.

  




Nu är det vår igen när det porlar i bäckarna!

   





Vägen har gått uppför och uppför, men tydligen fortsätter den ännu mera uppför?

 




Japp, nästan uppe nu!

 




Och när jag väl kom upp så låg det en sjö där. Här uppe i Kolmårdsskogarna har isarna inte smält ännu, så som dom har gjort söder om stán.

 




I solgasset på en klippa ligger ett vindskydd där man kan övernatta. Såna finns i ganska många av våra naturreservat.

 




Uppe på Kolmårdsbranterna ligger ofta sådana här små sjöar och dom brukar ha avrinning i små bäckar.

   




Det är riktigt härligt här i solgasset i vindskyddet, inte riktigt lika varmt som igår men +6 grader och sol duger bra det också.

 




Jag har lite nödproviant med mig i form av solrosfrön och russin. Namnam, gott!

   




Sedan går promenaden vidare och det går mestadels lite neråt.

 




Tills det återigen är dags att klättra uppåt.

 




Däruppe är milsvidd utsikt över Bråvallaslätten, Bråviken (havet) och Kolmårdsbranten, men hur många kort jag än tar så syns inget av det på bilderna. Till min besvikelse ser havet bara ut som himmel. Jag borde ha tagit med mig kameran också och inte bara mobilen! Ser ni havet, det är där rakt fram. Nåja, ni får föreställa er det istället - använda fantasin lite.

    

 




Och där nerifrån kom jag förut.

 



Jag kommer till ett ställe med en massa stenhögar som uppenbarligen lagts här av människor. Det finns tre fornborgar i närheten, men det här måste vara något annat. Fornborgarna ligger på dom högsta topparna, medan det här ligger mellan två höjder. Kanske borde jag ha laddat ner den där appen som kan berätta vad det är man ser?

    





Nu passerar jag återigen en av bäckarna jag såg längre upp på berget. Det är så härligt med porlande bäckar, så livgivande!


 




Efter ytterligare lite bergsklättring hittar jag till slut en utsiktspunkt där det inte är så mycket träd i vägen. Här kan man ju faktiskt se lite av slätten nedanför även på korten. Tyvärr är det inte lika högt som det var på den andra höjden, men rätt fin utsikt ändå.

 




Sen blir det rätt brant både nedför och uppför och jag blir lite orolig att min slingerfot ska ställa till det för mig så att jag står på näsan. Sån tur är har jag med mig mina vandringsstavar som två extraben och jag lyckas undvika alla eventuella fadäser.

       




På tillbakavägen tog jag ingen genväg för jag ville se vart vägen upp till Torsklints fornborg var - och här är den så nu vet jag vart jag ska ta vägen nästa gång.

 




Nu har jag fått en massa blödande sår på armen igen. Tråkigt, och jag kan inte förstå varför jag blivit så känslig. Jag har haft det här problemet i 1 1/2 år nu, men enligt vårdcentralen ska det inte vara något farligt utan bara att jag är torr i huden och kanske lite överkänslig mot tvålar och liknande grejor. Jag smörjer in mig i salva varje kväll när jag går och lägger mig, men tyvärr hjälper det inte. Hur som helst är jag glad att det inte är något allvarligt jag lider av!

 

#kvillingeförkastningen

Av Amisa - 17 mars 2021 14:08

Här kommer lite musik med Matisyahu, hans låtar handlar mycket om ett själsligt växande.


  



Matisyahu

 




Matisyahu, “Running away”, Bob Marley cover; (https://youtu.be/XTmecBj4NEU):        





Matisyahu, ”Live Like A Warrior (Official Lyric Video)”; (https://youtu.be/p53pDNodxHE):     





Matisyahu, “Jerusalem (Out Of Darkness Comes Light) (Video)”; (https://youtu.be/H8ULIw0Zgaw):       


  


#matisyahu

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16 17 18
19
20
21
22
23 24 25 26
27
28
29 30 31
<<< Mars 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards