Alla inlägg under januari 2021

Av Amisa - 12 januari 2021 17:06

Här är en kul video där personalen på Räddningstjänsten i Storgöteborg dansar Jerusalema och ger allt vad dom har. Det verkar finnas massor av människor världen runt som spelar in den här och lägger ut dom på sociala medier. Bland annat såg jag också sjukhuspersonal och flygpersonal som gör den här.





Ja, det är ingen brist på fantasi här där dom glatt skuttar runt iklädda alla möjliga dräkter.

   




Se Räddningstjänsten dansa på Svt:
Se blåljuspersonalens danssuccé







Sedan hittade jag en video där det är ett gäng barn i Uganda som dansar och jag blev så himla glad av att se dom. Dom har verkligen den rätta inlevelsen.




Masaka Kids Africana från Uganda.

 




Det ska börjas i tid det som krokigt ska bli!






Masaka Kids Africana vlog, “Masaka Kids Africana Dancing To Jerusalema By Master KG Feat Nomcebo & Burna Boy”; (https://youtu.be/TH4V-yHbJXk):






Folk brukar ibland undra vad linedance är och förväxla det med squaredance som är något helt annat. Det här är linedance – när man är en grupp som tillsammans dansar samma koreografi på rader och så byter man riktning lite då och då. Musiken är oftast pop, rocklåtar, men kan vara vad som helst och rytmen kan också vara vals, tango, funk, rumba, samba – ja faktiskt vad som helst som går att dansa till. Det görs hela tiden nya danser till låtar som just då är populära och dom sprider sig snabbt mellan linedansare runt om i hela världen. Jerusalema är en linedance som var väldigt populär förra våren, men stegen skiljer sig lite från koreografin dom har här.


#jerusalemachallenge #räddningstjänstengbg

Av Amisa - 11 januari 2021 17:38

Luftföroreningar är inte bara farliga för klimatet, dom har också en direkt skadlig inverkan på oss människor. Omkring 90% av världens befolkning drabbas av luftföroreningarna och i Nordamerika dör fler människor av luftföroreningar än av trafikolyckor.


Flera forskare anser nu att föroreningarna tar sig in i kroppen via lungorna och sedan vidare till andra organ där dom orsakar inflammationer, samt via näsan och dess receptorer där dom också kommer vidare rakt in i hjärnan. Hjärnan krymper och demens utvecklas och man tror att så mycket som 10% av alla sjukdomsfall av Alzheimer i USA är direkt kopplade till luftföroreningarna. En forskningsrapport från Kanada kom fram till att risken för demens ökar med 7% om man bor inom 50 meter från en stor väg och det finns många fler rapporter som pekar i samma riktning.






Luftföroreningarna tar sig in i hjärnan via receptorer i näsan, väl där orsakar dom demens.

 


Se mer om detta på Svt:

Luftföroreningar kan öka risken för demens – hjärnan krymper










När jag för ett tag sedan såg följande program, så insåg jag något jag inte förstått tidigare. Det räcker inte med att vi kommer ned till nollutsläpp av koldioxid i luften, vi måste också lyckas ”städa luften” från redan befintliga luftföroreningar. Sån tur är så har vi påhittiga forskare som försöker hitta metoder för att göra just det!



Om det handlar det här avsnittet av Svt Vetenskapens värld:

Teknikerna som vill hacka klimatet



#luftföroreningargerdemens #städaluften

Av Amisa - 11 januari 2021 16:13

Härom kvällen promenerade jag till minneslunden vid en kyrka för att tända ett ljus för min pappa. Min pappa dog för lite mer än ett år sedan, men om han skulle ha levt så hade han fyllt 87 år den här dagen. Det kändes bra att tillbringa en stund med honom och ha lite tankar om livet och allt som pågår och allt som plötsligt stannade upp på obestämd tid.


Jag har tänkt att det var skönt för min pappa att han dog straxt före utbrottet av Coronan, men kanske hade han klarat av det jättebra? På grund av sin höga ålder så var han ju mycket hemma och ända till slutet klarade han sig på egen hand utan att behöva hemtjänst. Det verkar väl som om smittrisken varit störst för dom äldre som antingen bott på ett äldreboende eller haft hemtjänst? Trots att pappa hade problem med höfter och knän efter att i unga dar ha jobbat som växlare på SJ och skuttat på och av tåg, så var han varje dag ute och gick ett varv med sin rullator. Att komma ut, få lite motion och lite frisk luft var viktigt för honom och sedan gick han hem och lagade sin husmanskost.


Jag blev förvånad av att se att det var ganska många ljus tända vid olika gravar, jag trodde att folk mest tänder ljus vid Allahelgonahelgen. Det lyste både här och där och kändes riktigt mysigt på kyrkogården.




      




Inne i kyrkan var det också upplyst och fint. Den är fortfarande smyckad i julskrud.

   




Idag har det börjat snöa en del här i Norrköping. Det har kommit lite snö också tidigare dagar, men då var det så milt att det smälte bort på en gång. Men idag är det lite kallare så kanske det ligger kvar, för vi ska få några grader minus under den närmaste veckan. Skönt att det äntligen blir lite ljust och fint ute igen!

Av Amisa - 11 januari 2021 16:00

 

 

 

 

”Gud gömde den dyrbaraste av alla juveler där hen visste att du aldrig skulle leta – i din egen ficka”



Lite kloka ord förmedlade via Björn Natthiko Lindeblad

 



Björn Natthiko Lindeblad, ”Ett kort klipp från ljudboken "Jag kan ha fel"”; (https://youtu.be/xR8KQbdOK1w):






Och för dom som gillar att meditera eller som vill testa detta kommer här en vägledd meditation med honom (27 min). Om att släppa kontrollen, rikta uppmärksamheten inåt och inte tro på alla tankar – dom leder oss ofta vilse och ökar vår oro:



Björn Natthiko Lindeblad, ”Ditt hjärtas djupaste längtan”; (https://youtu.be/0VptRMwBZj4):


#meditation #fridisinnet #tankarledervilse

Av Amisa - 8 januari 2021 20:41

En fråga som tyvärr hamnat i bakgrunden i mediaflödet på grund av det politiska kaoset i USA är klimatkrisen. Vi får inte tappa bort den här viktiga frågan för den snabba uppvärmningen av jorden tar inte paus bara för att vi har en Corona-pandemi och en politisk kris att ta hand om.


Uppvärmningen pågår för fullt och enligt klimatforskningsinstitutet Copernicus så var år 2020 det varmaste i EU under modern tid. Medeltemperaturen var 1,6 grader varmare än medeltemperaturen för kontrollperioden 1981-2010.


För jorden som helhet ökade temperaturen med 0,6 grader jämfört med samma kontrollperiod.


Trots att massor av länder under detta år haft lockdown på grund av pandemin, så fortsatte ändå koldioxidhalen i vår atmosfär att öka.


Vad leder då en ökad värme till?

Det leder dels till ett mer extremt klimat med skyfall, översvämningar/missväxt, torka/missväxt, sjukdomar på träd och grödor och okontrollerbara skogsbränder. Havsnivån höjs då isen vid Arktis och Antarktis smälter och det hotar många städer som ligger vid havet, t ex London. I Sverige försvinner områden runt kusterna och det är redan ett problem nere i Skånes sydspets. Dessutom smälter glaciärer i höga berg och permafrosten vid Polcirkeln smälter vilket förvandlar marken och frisätter mängder av metangas som är ännu farligare än koldioxiden. På många ställen hotas också vattentäkter och det blir brist på dricksvatten.




Polarisen vid Arktis och Antarktis smälter, det blir en höjning av havsnivån och djurarter som lever vid polerna slås ut.

 




Miljonstaden La Paz i Bolivia har idag en allvarlig vattenbrist, eftersom glaciären som förser staden med dricksvatten är på väg att smälta bort. Forskarna hade gissat att den ska försvinna ungefär 2025, det vill säga om bara fyra år, men dom ser nu att nedsmältningen går ännu fortare – den har bara kort tid kvar att existera och läget är akut!




Staden La Paz vattenförsörjning kommer från den här glaciären. Förr gick glaciären över hela det här området, men före år 2025 kommer den att vara helt borta.

   




Låt oss tillsammans vända skutan!!!

 

 


Se mer om detta på Svt:
Glaciären smälter – hotar vattentillgången i huvudstaden

Rekordvarmt i Europa 2020


#vattenbrist #rekordvarmt2020

Av Amisa - 8 januari 2021 19:49

 


(Aa står för Archangel - alltså ärkeängeln Rafael)

Av Amisa - 8 januari 2021 19:41

En tanke som dykt upp i mitt huvud det senaste dygnet är:



Det som hände i Kapitolium fungerar kanske som ett vaccin mot antidemokrati? Det vill säga att fler amerikaner nu reagerar och tar avstånd från det som händer i USA.




Trump har länge haft ett massivt stöd bland republikanska väljare, men med utvecklingen dom senaste månaderna börjar fler människor vakna upp och se hans galenskap. Flera republikanska senatorer och nu även nära medarbetare till honom, vänder honom ryggen och tar avstånd från det han sysslar med.


Och dom som var med och tågade mot Kapitolium häromdagen, vad tänker dom om honom nu? Först stod han där och eldade på dom och uppmanade dom att gå till Kapitolium och visa sitt missnöje, men nu efteråt så tar han avstånd från det som hände och säger att det var oamerikanskt och att dom kommer att få stå till svars för det. Så motstridiga budskap! Man kan ju gissa och hoppas på att fler nu förstår att han inte är en tillförlitlig person.


Det är inte så svårt att förstå att Trump nu backar från sin tidigare retorik, förmodligen tänker han på sitt eftermäle i historieböckerna och vill inte bli ihågkommen som ”presidenten som var tvungen att avsättas från sin post i förtid eftersom han ansågs vara en säkerhetsrisk”.


Också militären har nu försäkrat Representanthusets talman, Nancy Pelosi, att dom har begränsat president Donald Trumps möjligheter att aktivera USA:s kärnvapenarsenal.





 




Se mer om detta på Svt:
Trumpsupportrarna hjärtekrossade efter nya videon

Flera nära medarbetare vänder Trump ryggen efter attacken



#antidemokrativaccin

Av Amisa - 7 januari 2021 21:50

Jag hörde på radion att många Trump-anhängare nu tror att inkräktarna i Kapitolium som ställde till med kaoset som resulterade i fyra döda personer och långt fler skadade, inte var Trump-anhängare utan vänsterradikala som skulle ha klätt ut sig till Trump-anhängare bara för att jävlas med dom. Helt sjukt! Först ställer dom till med upplopp och sedan skyller dom på någon annan. Dom beter sig ungefär som småbarn som bråkar i sandlådan. ”Neheedå, det var inte jag. Det var Mållgan”.




Livin' la vida loca?

 




Konspirationsteorierna, det sjuka ledarskapet, ansvarsbristen hos dom inblandade och dom uppdiktade historierna går vidare. Jag hoppas dom kommande tretton dagarna går fort och utan att fler människor måste sätta livet till!


#konspirationsteoriernafortsätter

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5 6 7 8
9
10
11 12 13 14
15
16
17
18
19 20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards