Alla inlägg under januari 2021

Av Amisa - 24 januari 2021 19:49

Det är inte bara jag som väntar på våren och möjligheter att fara ut på vattnet. I Stockholms skärgård ger sig nu surfare ut och far runt på vågorna vid Torö i det milda vinterväder vi har här i södra änden av landet. Vattnet är ca 4 grader varmt, så det låter lite kyligt tänker jag- jag väntar nog ett tag till innan det blir premiär för vattensäsongen.





 

Se surfarna vid Torö på Svt:

Trotsar vinterkyla – surfarna vallfärdar till Torö


#surfning


Av Amisa - 23 januari 2021 21:00

 




Hur ska man förstå och hantera sina negativa känslor? Om det handlar den här videon.




Awaken Insight, “Understanding and Dealing with Negative Emotions”; (https://youtu.be/fc8kDlhkBsA):


#hanteranegativakänslor

Av Amisa - 23 januari 2021 21:00

För någon vecka sedan såg jag filmen ”Queen of the Desert” med Nicole Kidman i huvudrollen. Det är en väldigt spännande film om en spännande engelsk kvinna, Gertrude Bell, som funnits i verkligheten och som levde och verkade i slutet på 1800-talet och början av 1900-talet.





Nicole Kidman tillsammans med sina lokala följeslagare i filmen "Queen of the Desert".

 




Gertrude Bell var en kvinna med smak för äventyr och sån tur var hade hon en pappa som förstod henne och som hjälpte henne att få möjligheten till det. Hon ville inte vara en panelhöna i ett aristokratiskt hem utan efter sina studier vid Oxford gav hon sig istället iväg till Baghdad  där hon blev forskningsresande, antropolog och arkeolog. Hon var nyfiken på hela den arabiska världen och kulturen och på eget bevåg gav hon sig ut på resor till avlägsna nomadstammar dit det brittiska styret inte vågat sig. Hon blev väldigt beundrad för sitt mod och sin inre styrka och gav inte vika för vad omgivningen ansåg som passande en dam.


Senare i sitt liv blev hon det viktigaste brittisk-politiska sändebudet i Irak, eftersom hon var den britt som hade bäst kunskap om stammarna i landet och kände deras ledare bättre än andra britter. Hon deltog också vid fredskonferenserna i Paris (1919) och Kairo (1921) ihop med Lawrence of Arabia och Winson Churchill.


Några år senare blev hon chef för det nystartade Baghdad Antiquities Museum, där hon bland annat var mån om att inga antika föremål skulle föras ut ur landet, utan bevaras på den plats där dom hörde hemma. Hon kände en stark tillhörighet och kärlek till länderna och människorna i Mellanöstern.





Den riktiga Gertrude Bell.

  





Här på en av sina resor ute i den arabiska öknen.

   





Jag har aldrig hört talas om henne förut, men blir så glad och inspirerad över att få ta del av historier som hennes, som visar att det fanns kvinnor med skinn på näsan och som visste vad dom ville, även i slutet på 1800-talet då kvinnor inte var myndiga eller hade frihet att göra vad dom ville med sina liv. Jag kan knappt föreställa mig den viljekraft som dessa kvinnor måste ha besuttit då dom vågade gå emot alla föreställningar dåtiden hade om hur en kvinna skulle vara.





Och vi då, vi som har turen att leva i ett rikt land under en tid då vi har full frihet att göra nästan vad vi vill med våra liv – hur väl tar vi tillvara på den möjligheten? Lever vi på det sätt som vi helst av allt skulle vilja?





Se filmen på SvtPlay:

Queen of the Desert


#öknensdrottning

Av Amisa - 22 januari 2021 19:15

Dom lokala TV-nyheterna använder sig av en automatisk textningsfunktion som använder sig av AI-teknik (Artificiell Intelligens). Tyvärr har det visat sig att denna funktion inte fungerar så bra med den skånska dialekten, så det blir en hel del missförstånd.




Ja i Skåne drabbas inte folk av Covid-19 som alla vi andra, utan istället av "Korven 19", "Kom 19", "Kor 19" och lite allt möjligt.

 





Opps, här blev det visst fel igen! Tack för din peruk?  Ja, varsågod?!

 





Ja nu har jag fått mig dagens skratt! Kanske jag ska ta och slå på autotextningen när jag kollar på "Nyheterna Öst" också? Det borde ju kunna bli lite mer att skratta åt då när dom gotländska inslagen autotextas.

  

 

#korven19?



Av Amisa - 22 januari 2021 17:12

Jag tror att Joe Biden kan vara rätt president för USA just nu. Varför tänker jag så? Jo, av det vi har sett av honom hittills verkar han vara en person med mycket livserfarenhet och väldigt lite prestige. Han tar hjälp av (förhoppningsvis?) kloka medarbetare och verkar lita på deras kunskap och kompetens då det gäller att delegera arbetsuppgifter. Han verkar inte ha så stort behov av att framställa sig själv som viktigare än någon annan, utan snarare som att regeringen är ett team som ska lösa problem tillsammans. Han verkar inriktad på samarbete över partigränserna för att ena amerikanerna och är för att samarbeta med andra nationer genom olika samarbetsorganisationer.




Delar av teamet.

 





Hans höga ålder gör att han med stor sannolikhet inte kommer att ställa upp i kommande val och det gör det nog enklare för honom att ta nödvändiga beslut som kan tänkas uppfattas som impopulära (till exempel vad det gäller klimatpolitiken). En yngre president är ofta rädd att ta sådana beslut, eftersom det då kommer påverka deras kommande karriärmöjligheter.


Min känsla av den här personen är att han steg fram och tog på sig ledarhatten för att han tyckte att det var dags att få slut på kaoset som råder i hans land, snarare än av maktlystnad eller karriärsstrategi. Jag är ganska övertygad om att han hellre hade velat ha ett lugnt pensionärsliv nu med sina barn och barnbarn än att behöva få ordning på ett kaotiskt land. När en person kliver fram och tar ansvar på det här sättet, utan tanke på sin egen vinning, så brukar det bli en väldigt bra ledare.


Ja det här är ju givetvis ingenting jag vet mer om än någon annan, utan det bygger bara på den goda magkänsla jag har för den här personen. Vad som sedan händer får framtiden utvisa! Regeringen kommer ställas inför många allvarliga problem och frågor, det kommer vara svårt att samla folk med den allvarliga splittring som nu råder i landet och vi vet inte vad Trumps sårade ego kommer försöka att ställa till med, men trots allt så tror jag ändå att Biden kommer att göra sitt allra bästa för att försöka åstakomma en positiv förändring.


Av Amisa - 22 januari 2021 16:22

 




Ibland kan vi känna det som om någon annan kontrollerar oss, men är det verkligen så? Är det inte snarare så att vi ger någon annan den makten över oss och att vi när vi vill och bestämmer oss kan göra ett medvetet val att inte längre tillåta den andre att manipulera oss, utan istället ta tillbaka makten? Om det handlar den här videon.





Awaken Insight, “TAKE BACK YOUR POWER”; (https://youtu.be/pbDY8ganT84):





Det är DU som skapar ditt liv, använd din kraft så att det blir det liv du vill ha!

  


#takontrollen

Av Amisa - 21 januari 2021 20:36

Idag kom äntligen det paket jag väntat på den senaste månaden. Det en beställning av kläder jag behöver för att kunna börja paddla redan under våren, när vattnet fortfarande är lite kallt.




Det är en torrdräkt med fötter och neopren i ärmslut och upp mot halsen, samt en mössa.





Ett par neoprenstövlar i stor storlek så att det också ska få plats ett par tjocka sockar i dom.





Och vantar. Allt för att skydda mot det kalla vattnet, särskilt om jag skulle råka dråsa i. Det blev ganska varmt att prova hela den här stassen på, även om dräkten inte har något tjockt foder utan ska användas med andra kläder.





Nu är också vanten på.





Den senaste veckan har vi haft minusgrader och lite snö, men sedan igår är här plusgrader igen och snön har regnat bort. Nu väntar jag bara på vårsol och längre dagsljus så att jag återigen kan ge mig ut och paddla.


Vår vinter hittills. Den dög knappt till pulkaåkning.






Den här är vad jag längtar efter.

   




Det känns fint att få längta........tänk vad jag kommer uppskatta det här, när det äntligen blir dags igen!

  

 


#längtan

Av Amisa - 21 januari 2021 13:45

En person som lyste klarare än dom flesta vid presidentinstallationen igår i Washington var den unga poeten Amanda Gorman som framförde en dikt. Den heter ”The Hill We Climb” och rör teman som handlar om att försvara demokratin och att verka mot förtryck.




 





Se Amanda Gorman framföra sin dikt:

Amanda Gorman läser poesi vid Joe Bidens installation vid Capitolium





Jag har hört att denna 22-åring är mycket intresserad av politik och att hon har ambitionen att bli president någon gång i framtiden. Hon sägs sikta på valet 2036 och jag hoppas att vi får se henne igen, någon gång i framtiden!

      


#poesistjärnan

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5 6 7 8
9
10
11 12 13 14
15
16
17
18
19 20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards