Direktlänk till inlägg 23 januari 2021

Öknens drottning

Av Amisa - 23 januari 2021 21:00

För någon vecka sedan såg jag filmen ”Queen of the Desert” med Nicole Kidman i huvudrollen. Det är en väldigt spännande film om en spännande engelsk kvinna, Gertrude Bell, som funnits i verkligheten och som levde och verkade i slutet på 1800-talet och början av 1900-talet.





Nicole Kidman tillsammans med sina lokala följeslagare i filmen "Queen of the Desert".

 




Gertrude Bell var en kvinna med smak för äventyr och sån tur var hade hon en pappa som förstod henne och som hjälpte henne att få möjligheten till det. Hon ville inte vara en panelhöna i ett aristokratiskt hem utan efter sina studier vid Oxford gav hon sig istället iväg till Baghdad  där hon blev forskningsresande, antropolog och arkeolog. Hon var nyfiken på hela den arabiska världen och kulturen och på eget bevåg gav hon sig ut på resor till avlägsna nomadstammar dit det brittiska styret inte vågat sig. Hon blev väldigt beundrad för sitt mod och sin inre styrka och gav inte vika för vad omgivningen ansåg som passande en dam.


Senare i sitt liv blev hon det viktigaste brittisk-politiska sändebudet i Irak, eftersom hon var den britt som hade bäst kunskap om stammarna i landet och kände deras ledare bättre än andra britter. Hon deltog också vid fredskonferenserna i Paris (1919) och Kairo (1921) ihop med Lawrence of Arabia och Winson Churchill.


Några år senare blev hon chef för det nystartade Baghdad Antiquities Museum, där hon bland annat var mån om att inga antika föremål skulle föras ut ur landet, utan bevaras på den plats där dom hörde hemma. Hon kände en stark tillhörighet och kärlek till länderna och människorna i Mellanöstern.





Den riktiga Gertrude Bell.

  





Här på en av sina resor ute i den arabiska öknen.

   





Jag har aldrig hört talas om henne förut, men blir så glad och inspirerad över att få ta del av historier som hennes, som visar att det fanns kvinnor med skinn på näsan och som visste vad dom ville, även i slutet på 1800-talet då kvinnor inte var myndiga eller hade frihet att göra vad dom ville med sina liv. Jag kan knappt föreställa mig den viljekraft som dessa kvinnor måste ha besuttit då dom vågade gå emot alla föreställningar dåtiden hade om hur en kvinna skulle vara.





Och vi då, vi som har turen att leva i ett rikt land under en tid då vi har full frihet att göra nästan vad vi vill med våra liv – hur väl tar vi tillvara på den möjligheten? Lever vi på det sätt som vi helst av allt skulle vilja?





Se filmen på SvtPlay:

Queen of the Desert


#öknensdrottning

 
 
wiper

wiper

24 januari 2021 10:48

Jag såg denna film på Netflix för en vecka sen Fast hon kom ju från en rik familj och då är det lättare att förverkliga sina drömmar

Det går inte att ta ett udda exempel från starka människor i historien och lägga detta på vanliga människor. Det är som att säga att Alexander den store kunde erövra halva världen varför kan inte Kalle i Vallentuna göra samma sak.

Verkligheten är att vi har fått större klyftor i samhället mellan fattiga och rika

Ha det bra


Ha det bra

http://wiper.bloggplatsen.se

Amisa

24 januari 2021 14:41

Ja, det var nog få kvinnor förunnat att kunna studera och resa på den tiden.

Vi påverkar samhället vi lever i. Våra förfäder kämpade för att göra Sverige mer jämlikt och nu låter vi samhället bli mer ojämlikt igen genom att rösta för partier och stötta krafter som går åt det andra hållet. Dom flesta bryr sig mest om sin egen plånbok och struntar i hur andra har det. Då får vi ett samhälle som blir splittrat och mer ojämlikt. Det behöver inte vara så, för vi kan ju göra andra val och om tillräckligt många gör det så blir det ett bättre samhälle att leva i. Den viljan till förändring måste börja hos/inom varje person, inte hos politikerna och sedan när dom känner kravet från väljarna så byter också dom inriktning.

Dom flesta personer i Sverige har möjlighet att studera, resa eller göra annat som dom önskar. Ändå är det många som uttrycker frustration över sitt liv utan att verka göra särskilt mycket för att förändra det. Min övertygelse är att vi kan göra väldigt mycket mer än vad vi tror och att det är vår egen rädsla för att ens försöka som begränsar oss.

Lever man i ett fattigt land så har man sällan möjligheten att välja själv, det förstår också jag.

Kram!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Amisa - 3 juni 2023 15:43


I mitt YouTube-flöde denna morgon dök det upp en video med zenbuddisten Thich Nhat Hanh där han pratar om hur man kan läka, inte bara det som är här och nu utan också det som hänt för länge sedan, ja kanske till och med för flera generationer sedan. ...

Av Amisa - 11 maj 2023 14:50

Nu har naturen fullkomligt exploderat och buskar, träd och växter prunkar av vackra och doftande blommor. Jag tog in några kvistar av hägg och dom luktar så underbart gott. Termometern visar idag på ca 25 grader, men så var den också ...

Av Amisa - 17 april 2023 15:08


Den här båten ser inte ut som dom båtar som vanligtvis syns här i viken, den är rätt liten och grå, varken en fiskebåt eller ett stort lastfartyg. Kanske är det Kustartelleriets båt? Från idag pågår nämligen en militärövning i länen vid Östersjökuste...

Av Amisa - 17 april 2023 14:44

När vårsolen tittar fram längtar jag ut till Kvarsebo och Bråvikens norra strand. Här doftar lite svagt av salt hav och det bästa med Kvarsebo är kanske tystnaden. Här hör man oftare ljudet av en båt än ljudet av en bil. Frid för sinnet! Det...

Av Amisa - 14 april 2023 23:58


Vill du hjälpa mig att be, skänka en kärleksfull tanke och kanske tända ett ljus för en mamma och bebisen hon bär? Mamman mår inte bra just nu och risk finns att bebisen kan komma till världen redan nu, endast 22 veckor gammal. Det är en liten po...

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5 6 7 8
9
10
11 12 13 14
15
16
17
18
19 20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards