Alla inlägg under december 2020

Av Amisa - 4 december 2020 19:11

Tänk så fantastisk vår jord är!
Det finns så mycket vackert och så många spännande fenomen att upptäcka i naturen. Den harmonin vi får när vi vistas mycket i naturen är svår att hitta någon annanstans. Själv har jag upptäckt att bästa platsen för mig att meditera på är ute i skogen och när det inte går så lyssnar jag gärna på naturljud istället. Det kan vara ljud som sus i trädkronor, en bäck som porlar, ett stilla duggregn, vågor som rullar upp mot en strand eller fåglar som kvittrar om våren. Det är som ett ljudbad och det får mig att känna ett otroligt lugn i mitt sinne.


Här kommer ytterligare ett ljud, men ett ljud som jag inte har så mycket erfarenhet av nämligen en sjungande is. Den uppkommer av spänningarna som uppstår då isen lägger sig på sjön. Särskilt då någon är på isen så bildas ett nät av små sprickor som fortplantar sig över isytan och då uppstår det sjungande lätet.
Jonna lyssnar på den sjungande isen.

 
Jonna Jinton, ”Did you know that ice can sing? - Ice sounds - singing ice“; (https://youtu.be/chxn2szgEAg):


#sjungandeis

Av Amisa - 4 december 2020 14:05

Idag har julgranen på gården till slut kommit på plats. Det är en vecka senare än normalt, men bättre sent än aldrig!Nu är det nästan jul i ett grått Norrköping med duggregn och 4 grader plus. Det är nog så nära julstämning vi kommer, dom senaste 10 åren har vi inte haft särskilt många vita jular. Jag kan bara påminna mig en, 2012.

Av Amisa - 3 december 2020 18:22

Har ni sett att det finns en musikkalender på Svt? Varje dag är det någon artist eller grupp som framför en låt som kan ge oss lite hopp och tro i den mörka tid vi befinner oss i just nu.


Idag är det Sanna Nielsen som framför en låt och dagarna innan har det varit Darin och gruppen Amason.
Sanna Nielsen.

 
  
Se musikkalendern på Svt:
Musikkalendern säsong 1 – avsnitt 3


#sannanielsen


Av Amisa - 3 december 2020 18:17

Den här versionen av Bohemian Rhapsody har jag aldrig hört förut, den är väldigt kul och uppfriskande!

 

Maestro Ziikos, “Queen – Bohemian Rhapsody (Donald Trump Cover)”; (https://youtu.be/i05gKtHWjGY):


#trumprhapsody

Av Amisa - 3 december 2020 13:16

Igår var det någon som hade en musikvideo om en valp i sin blogg. Då kom jag genast att tänka på en låt om en valp i ett skyltfönster som min farfar brukade sjunga för mig. Nu under Corona-tiden köper ju folk otroligt mycket husdjur, så den passar väl bra in i nutiden också tänker jag? Här kommer den!

 

Alice Babs med Harry Arnolds orkester, ”Valpen i fönstret”, (1953); (https://youtu.be/LMAhf2FeCng):

Min farfar var en riktig mysgubbe, alltid på glatt humör, tjoande, berättande roliga historier, spelande på durspelet och sjungande. Bland annat berättade han om bus han och hans kompisar gjorde när dom var yngre och när han berättade om det lyste det om hans ekorrliknande ögon. Dom spelade hartsfiol mot fönstret hos några grannar, låste in folk på utedasset, pallade äpplen och så vidare.
Förr i tidens gamla utedass.

 
Hartsfiol är ett slags redskap för att framkalla oljud som ofta användes för att busa förr i tiden. En tråd, till exempel en fiskelina, gnuggades med harts så att det blev ett gnisslade läte. Genom att spänna tråden olika hårt skapas olika ljudfrekvenser. Tråden fästes med en sugpropp på ett fönster eller med en klädnypa på ett fönsterbräde och människorna i huset undrade vad det var som lät och blev kanske lite rädda eller arga. (Ni som är lite äldre och som har upplevt det här på riktigt får gärna kommentera om jag har fel om hur det gjordes!)

 
När han gjorde militärtjänsten var han på marktenteriet och lagade mat åt regementet. Han berättade att någon gång när dom skulle laga ärtsoppa så blev han arg över att dom menigas ärtsoppa var väldigt vattnig och utspädd, medan befälens soppa var tjock, näringsrik och mycket fläsk i. Då bestämde han sig för att ta saken i egna händer så han tog från befälens soppa och hällde i dom menigas och så spädde han ut befälens soppa med mer vatten så det skulle bli mer rättvist.
Han hade sitt hjärta på det rätta stället den mannen!

Han fattas mig!!!#farfar #alicebabs

Av Amisa - 2 december 2020 21:14

För några veckor sedan letade jag efter dikter och hittade då en YouTube-kanal som heter "Svenska med Kalle". Idag råkade jag se att samma kanal hade livesändning och nyfiken som jag är undrade jag vad som händer där då. Kanske mer poesi?YT-kanalen "Svenska med Kalle".

 Nej, där pågick något som liknade ett språkcafé, men online. Folk diskuterade hur man kan lära sig svenska fortare, vilka böcker man skulle kunna läsa och några bestämde sig för att fortsätta ha kontakt och träna svenska tillsammans.
Vilket härligt initiativ! Gräv där du står!!!

 

 

#svenskamedkalle

Av Amisa - 2 december 2020 21:05

I dag har vi fått höra mer om tragedin där en mamma hållit sin son instängd och isolerad i 28 års tid. Det är hans syster som slagit larm och hon säger att hon gjort det flera gånger ända sedan syskonens barndom, men utan att bli trodd och lyssnad på. Det är förskräckligt! När ska vi vuxna bli bättre på att faktiskt lyssna på vad barn och ungdomar har att säga? Och man undrar ju hur skolan och dom sociala myndigheterna ska förklara att ingen saknat en 12-åring som har skolplikt och som plötsligt försvunnit?
 
Systern har berättat att mamman tidigare miste ett barn och sedan födde den här pojken/mannen och att hon då blev så överbeskyddande av rädsla för att något skulle kunna hända även honom. Det är en tragedi som drabbat en hel familj och som skulle ha kunnat undvikas om mamman fått hjälp med sitt psykiska mående innan alltihop spårade ur fullständigt.


Att överbeskydda sitt barn är inte något som är positivt, även om föräldern nog tror sig vilja sitt barns bästa. Det formar personen till att bli en vuxen som blir osjälvständig och beroende av att bli hjälpt och omhändertagen av andra och man gör barnet en riktig björntjänst.


Önskan att överbeskydda sitt barn handlar mer om den vuxnas rädsla än om att fylla ett behov hos barnet. Det ett barn behöver är att ha en trygg bas – någon som finns lite i bakgrunden och som det kan söka stöd och hjälp hos då det blir rädd, arg eller ledsen, men barnet behöver också få utrymme att utforska världen på egen hand och att växa som individ annars blir det en hjälplös person.


Jag hoppas den här mannen nu i sin egen takt kan komma tillbaka till ett mer normalt liv, men det kommer nog vara mycket som är skrämmande i början!


#attfåväxa

Av Amisa - 2 december 2020 16:00

I dagen lucka blir det lite poetry slam med den unga generationen. Här en tjej som delar med sig om sina tankar om livet.
Sara Nazari

 
Revolution Poetry TV, ”Sara Nazari – Livet”; (https://youtu.be/3pVV455WRhI):


#poetryslam

Presentation

Omröstning

Är du intresserad av hur du fungerar psykiskt?
 JA, vad intressant!
 JA, men det verkar svårt!
 Ja, det tror jag?
 Kanske, men ser inget behov?
 Nej, är rädd för vad jag kan hitta där!
 NEJ, jag består bara av en kropp!
 NEJ, vilket trams!
 Annat - kommentera gärna vad

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24
25
26
27
28 29 30 31
<<< December 2020 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se