Alla inlägg under december 2020

Av Amisa - 9 december 2020 22:25

 

 

Vad gör man om man är grönkålsodlare och alla julbord plötsligt ställs in?

 Det undrade Ulf som odlar grönkål, men skam den som ger sig! Det finns alltid en lösning på alla problem och Ulf och hans fru kom på idén att gräva upp kålplantorna och sälja dom direkt till konsumenterna istället. Nu säljer dom grönkålsträd som kunden kan skörda lite i taget av, under hela julen.
Grönkålsträd att ha hemma i köket. Det ser nästan ut som små buxbomträd!

 
Se inslaget på Svt:
Julborden ställdes in – Nu säljer Ulf i Södertälje sin grönkål som träd


Av Amisa - 8 december 2020 21:34

Blommande vårblommor i december är kanske något vi ska vänja oss vid? Vi har haft en väldigt varm höst, vilket i och för sig var trevligt men mindre trevligt är det att tänka på att det beror på den globala uppvärmningen. Dom effekterna är väldigt påtagliga här i Östra Götaland och vinter är något som mitt barnbarn (som snart blir 9 år) knappt vet vad det är. Dom senaste åren har vi bara haft långa höstar och ganska långa vårar och mestadels gröna vintrar.
 
Som kvinnan i inslaget säger så har Gotland mestadels haft temperaturer över 10 grader i november. SMHI rapporterar också att Östersjön var 2 grader varmare i november än normalt och att Gladhammar, söder om Västervik, hade 18,6 grader varmt den 6:e november, vilket var ett värmerekord.


Det är för mig en stor gåta att detta inte verkar oroa fler människor, utan att det är så många som bara fortsätter att leva och konsumera varor precis i samma omfattning som förut. Hur tänker du om din framtid eller om dina barns eller barnbarns framtid? Eller är det så att du struntar i att skaffa barn eftersom dom ändå inte verkar kunna gå mot någon särskilt ljus framtid? Jag hör en del unga människor som säger att dom inte vågar skaffa barn eftersom dom inte tror på framtiden, det är tragiskt.
Ur led är naturen! Vill vi ha det så här?

 Se inslaget på Svt:
Hennes gullvivor blommar i november
#urledärnaturen

Hennes gullvivor blommar i november

Av Amisa - 7 december 2020 17:04

20th Century Women (Alla tiders kvinnor, svensk titel) är en smågalen independentfilm som handlar om en mamma och hennes son. Mamman funderar på hur hon ska kunna uppfostra sin son till att bli en bra man och så småningom blir det en grupp kvinnor och också några män, som finns där runt honom. Jag kan känna igen mig i det, för även jag har varit en ensamstående mamma som funderade över vad en pojke behöver för vägledning för att bli en klok och bra man som vuxen. Kanske är det viktigaste att bara bli en bra människa?


Filmen utspelar sig i 70-talets Kalifornien, så den är också väldigt tidstypisk och bohemisk i stilen och mycket kul och charmig.
Pojken och hans mamma.

 
Pojken och hans bästa vän.

 
Konstigt nog kommer jag ihåg exakt när jag såg den här filmen, för det var på Internationella kvinnodagen (8/3) 2017. Sånt brukar jag aldrig komma ihåg för jag ser rätt mycket filmer, men den här filmen stack ut för den är så annorlunda och liknar inga andra filmer jag sett och den är otroligt charmig. Filmen verkar finnas på Netflix.
Här nedan finns en trailer för filmen:
20th Century Women Official Trailer #1 (2017); (https://youtu.be/bxcvng_CpMQ):


#20thcenturywomen

Av Amisa - 7 december 2020 17:00

Att smuggling av hundvalpar in till Sverige är vanligt förekommande är ingen nyhet, men nu slår tullen i Skåne larm om att allt fler hundvalpar hittas då dom smugglas in till Sverige.


Under september till oktober hittades 95 hundvalpar, vilket var nästan 3 gånger mer än samma period förra året. Hundarna har falska pass och falska vaccinationer, transporteras undangömda i väskor, kartonger och under bilsäten. Ofta är dom sjuka och skadade och får avlivas nere vid gränsen, andra avvisas men tas förmodligen in i Sverige senare igen eftersom smugglarna tjänar ca 15000-20000 kr på varje hundvalp i denna lukrativa hantering.
Här en sjuk hund som lider av bland annat diarré.

 
Dom här 16 boxervalparna var så sjuka att dom var tvugna att avlivas vid ankomsten till Sverige.

 
Den här tiken fraktas tillsammans med sina valpar under ett säte i en bil. Hon har en skadad fot med bandage runt och utrymmet dom vistas i är helt nerbajsat.


Det är sorgligt att vi låter andra individer betala priset för vårat eget ha-begär och jag skäms för att vara människa!

   
Dom här hundarna raktas i en väska för att undgå upptäckt.

 
Varför ökar det här så mycket? Jo för att det just nu finns en extra stor efterfrågan på hundvalpar nu under Coronan och för att många människor som vill ha ett husdjur inte kollar upp djurets bakgrund särskilt noggrant. Dom här hundvalparna säljs ofta via Blocket och andra marknadsplatser på Internet och enligt en veterinär göder denna handel både kriminalitet och djurplågeri.


Kära medmänniskor, det här är levande varelser och inte en vara som man kan behandla hur som helst! Dom förtjänar att bli behandlade väl och inte på ett sätt så att dom blir skadade och sjuka. Det här sker därför att det finns människor som köper dessa hundvalpar. Om efterfrågan inte fanns, så skulle detta inte heller ske.

Nu när du vet detta, vill du kanske också ge djuren ett bättre öde?

Valet är ditt och samvetet är också ditt!

Kolla inslaget på Svt:

Allt fler hundvalpar smugglas in i Sverige#sjukahundvalpar #jagskämsattvaramänniska

Av Amisa - 6 december 2020 21:48

Jag gillar den här låten! Den handlar om hur svårt det är att våga göra sig sårbar tillsammans med någon annan. Jag tror det är extra svårt för killar eftersom dom ofta redan som små fått lära sig att det är töntigt att visa när dom är ledsna, rädda eller är i behov av stöd från någon. Flickor å sin sida får lära sig att inte visa aggressivitet eller vara påstridiga utan istället ta hand om andras behov före sina egna.
 
Människor av båda könen föds med alla dessa känslor och kroppsförnimmelser och lärs sedan under uppväxten att trycka undan en del av dom. Det är inte rätt! Alla människor behöver och har rätt till hela sitt känsloregister och alla våra känslor finns där inom oss även om vi ibland behöver gräva djupt för att hitta dom igen.

Victor Leksell, ”Svag”; (https://youtu.be/dSRZ_1ncRhQ):


#svag #victorleksell

Av Amisa - 6 december 2020 17:56

Kriser i en människas liv leder ofta till reflektion och ibland till en omvärdering av livet. Då kan krisen blir en vändpunkt för dom livsval man gör. Kan det vara på samma sätt med samhällskriser, som till exempel Coronan? Här kommer en video om det.
 

Awaken Insight, “WAKE UP - Crisis as a Turning Point”; (https://youtu.be/XjP7eA_yVVw):


#vändpunkter

Av Amisa - 5 december 2020 12:18

Tillsammans är vi starka och kan flytta berg, kasta odemokratiska regeringar överbord, vinna över Corona-helvetet, klimatkrisen och orättvisor och skapa en framtid med en bättre värld.
 
Enhet är styrka och visst kan vi väl sluta oss samman och välja ljuset och kärleken istället för mörkret och ondskan?

LALEH, “Goliat”, (Lyric video with fans); (https://youtu.be/2z4WvIxT4w8):


#tillsammansärvistarka

Av Amisa - 4 december 2020 19:29

I flera år har forskare i trakten av Seattle, USA, undrat varför silverlaxarna ibland råkat ut för massdöd i bäckarna i området. Ganska snabbt kom dom fram till att det hade att göra med trafiken runt omkring bäckarna. Nu har dom också lyckats fastställa vilket ämne det är som är den stora boven i dramat och hur det kommer till bäckarna.


Då det regnar väldigt mycket svämmar dagvattenbrunnarna över och vattnet åker ut i bäckarna. Med vattnet följer också partiklar från bildäcken, bland annat kemikalien 6PPD som ska förhindra att sprickbildnig sker i däcket. I kontakt med vattnet bildas det ett giftigt ämne som gör att fiskarna dör efter bara några timmar.
Vid ösregn fylls dagvattenbrunnarna och vattnet släpps då ut i intilliggande bäckar.

 
Några timmar senare ser man massdöd av silverlaxarna i bäckarna.

 
Även i Sverige finns liknande problem, men det är oklart vilka ämnen det är som här leder till fiskdöden som ibland drabbar våra vattendrag.
Se inslaget på Svt Vetenskap:

Ny forskning – bildäck dödar laxar


Presentation

Omröstning

Är du intresserad av hur du fungerar psykiskt?
 JA, vad intressant!
 JA, men det verkar svårt!
 Ja, det tror jag?
 Kanske, men ser inget behov?
 Nej, är rädd för vad jag kan hitta där!
 NEJ, jag består bara av en kropp!
 NEJ, vilket trams!
 Annat - kommentera gärna vad

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24
25
26
27
28 29 30 31
<<< December 2020 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se