Alla inlägg under december 2020

Av Amisa - 22 december 2020 19:25

Jo klimatkrisen händer även om många av oss väljer att stoppa huvudet i sanden och låtsas som ingenting. Det går inte en dag nu utan ett flertal larm från vår omgivning om att klimatet inte är som det brukar. Här är ett par av dagens klimatnyheter som jag hittade på dom ca 5 minuter jag aktivt letade.


Dom här nyheterna handlar om Sibirien, men Sibirien ligger inte så långt borta så en liknande verkligheten kan snart visa sig även här. Här handlar det om renskötare som snart inte längre kan utöva sin renskötsel eftersom tundran smälter, isvulkaner som uppstår då marken tinar och metangas exploderar under ytan och zombiebränder som kan ligga och pyra långt under markytan vintertid för att sedan helt plötsligt blomma upp på flera nya ställen sommaren efter. Bränderna i Sibirien i somras orsakade dessutom rekordstora koldioxidutsläpp. Dom här effekterna är inte tillfälliga utan här för att stanna under mycket lång tid framöver.
Till nentserna på den Sibiriska tundran brukar man ta sig med snöskoter. Nu är isen så klen att en stor del av resan istället måste ske med svävare som också kan åka på öppet vatten. Tundran håller på att smälta, är gropig och ojämn och snötäcket så tunnt att det knappt täcker marken (i början på december) och snöskotern vippade flera gånger på grund av den ojämna marken då Svt:s reporter skulle ta sig dit.

 
Den här renskötande nomaden tycker att det är lite skönt med mildvädret. Han behöver inte längre ha vantar på sig när han går ut på vintern. Dock så oroar han sig för att renarna ska vandra iväg i mildvädret, deras normala rörelsemönster styrs ju normalt av årstiderna och dom är inte som dom brukar.

 
Den här mannen brukar ägna sig åt fiske, men fisket har blivit mycket farligare för isen som brukade vara metertjock är nu oftast bara någon decimeter och dom senaste åren har det skett alltfler drunkningsolyckor då människor och snöskotrar gått genom isen.

 
I Sibirien har det uppstått ett antal isvulkaner.

 
Forskarna tror att det beror på att metangas bubblar upp från den smältande tundran, samlas i håligheter och pyser upp som en ballong.

 
Då trycket blir för stort exploderar bubblan och det bildas en stor krater.

 
Dom senaste åren har Sibirien drabbats av åtskilliga jättestora bränder, så stora att dom syns på bilder från satelliter. Forskarna tror nu att bränderna sprider sig neråt i marken, ner i torvlager.......

 
......där bränderna ligger och pyr och "övervintrar"........

 
........för att nästa vår eller sommar ta sig upp till skogsytan igen och orsaka skogsbränder på nya platser. Fenomenet kallar forskarna "Zombiebränder".

 
Är det här den planet vi vill lämna över till våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn?

 

Om inte, så måste vi förändra vårt konsumtionsbeteende vad det gäller prylar, kläder, matvanor och resor! Då gäller det att sluta att bara snacka och istället göra dom förändringar som behövs för att minska våra utsläpp i miljön.

Se inslagen i sin helhet på Svt:

 

Svt:s Rysslandsteam tog sig ut på den ryska tundran för att träffa renskötande nentser


Isvulkan kan ligga bakom kratrar i Sibirien


Zombiebränder kan ligga bakom sommarens stora skogsbrander#isvulkaner #zombiebränder #smältandetundra


Av Amisa - 22 december 2020 12:51

I år när rekordmånga som skaffat husdjur så är det kanske en kattjul eller hundjul som gäller?
När jag hade katt lyckades hon riva omkull hela julgranen flera gånger ända tills jag säkrade julgranen genom att knyta fast toppen så den inte längre kunde vippa och glaskulor jag haft tidigare fick skippas och ersättas av okrossbara kulor och halm-, tyg- och träprydnader som höll för lite tuffa tag.


Min katt verkar inte vara ensam om att gå bärsärkagång med julgranen! Här kommer Cole och Marmalade som gör allt vad dom kan för att ha kul med granen!


  
Cole and Marmalade, “Funny Cats vs Christmas Trees - Meowy Catmess!”; (https://youtu.be/Kx99qyg4d3Y):


#kattjul

Av Amisa - 21 december 2020 21:36

Jupiter och Saturnus sammanstrålade ikväll då dom båda samtidigt gick in i Vattumannens stjärntecken och lade sig i samma bana sett från jorden. Det är en större astrologisk och astronomisk händelse eftersom det var 795 år sedan man senast kunde se det ske.
Planeterna närmar sig varandra för att sedan "smälta samman" och se ut som en större stjärna.

 
Detta fenomen kallas för Julstjärnan.

 
Se mer om detta på Svt:
Se den unika planetträffen


#planetträff #julstjärnan

Av Amisa - 21 december 2020 19:01

Nu går vi in i Vattumannens tidsålder, vilket sägs medföra en stark energi av kosmisk kärlek till jorden. Med så många problem som vi står inför kan det behövas tycker jag!
 Här följer en uppmaning jag sett om att meditera gemensamt kl 19:22 (den exakta tiden då Jupiter och Saturnus går in i Vattumannen) och hålla på i ca 20 minuter och med fokus på den kärlek vi vill se bli verklighet här på jorden.
”Jupiter and Saturn at 0 degrees 29 minutes Aquarius will make an exact grand trine with Alcyone (our local central sun in the Pleiades) at 0 degrees 17 minutes Gemini, and M87 galaxy (a major galaxy in the Virgo cluster, as a source of galactic love for this sector of the universe) at 1 degree 13 minutes Libra. This grand trine will bring extremely powerful energies of cosmic love to the planet, and this will be the trigger that will begin the Age of Aquarius new cycle. The flash of cosmic love energies will originate from the M87 galaxy in the Virgo supercluster and it will be much more powerful than the flash which reached the Earth from M87 during the AION portal activation:


We will be doing our Age of Aquarius meditation at the exact moment of Jupiter Saturn conjunction on December 21st, which will be at 6:22 pm UTC. This equals 10:22 am PST in Los Angeles, 11:22 am MST in Denver, 12:22 pm CST in Chicago, 1:22 pm EST in New York, 6:22 pm GMT in London, 7:22 pm CET in Paris, 8:22 pm EET in Cairo, 2:22 am CST on Tuesday, December 22nd in Taipei and Beijing, 3:22 am JST on December 22nd in Tokyo and 5:22 am AEDT on December 22nd in Sydney. Suggested duration is 20 minutes.”

Hair, “Age of Aquarius” (Sången börjar vid 2:20); (https://youtu.be/Cb8luHdpR84):


#ageofaquariusbegins

Av Amisa - 21 december 2020 17:07

Inatt är det den längsta natten den här vintern, sedan kära vänner går vi återigen mot ljusare tider. Det känns skönt att veta!

 

 


Under förkristen tid firade vikingarna midvinterblotet, men om den skedde den här dagen eller lite senare i mitten av januari är forskarna oense om. Vid midvinterblotet offrade man till gudarna, bland annat till guden Frö och man frossade på mat och dryck för att fira solens återkomst. Högtiden jul är faktisk en förkristen högtid, men hette då Yule och firades av germanska folk i norra Europa. Hur en vikingajul på 1200-talet kunde gå till har beskrivits av Snorre Sturlasson i berättelsen Heimskringla.

Den här avbildningen som daterats till 700-800-talet, kommer från Ardre socken på Gotland och tros visa hur ett midvinterblot gick till. Även på den tiden hade man till exempel ett julträd och man slaktade djur till festen.

 

Så här tänker man sig att en bostad kunde se ut på vikingatiden.

 


Idag är det många som kommer att meditera eller be tillsammans för en bättre framtid. Om du vill delta så följer här en vägledd meditation.WINTER SOLSTICE 2020 Meditation (guided) 21st December new beginnings conjunction Jupiter Saturn; (https://youtu.be/syH8f3tqVl8):


#vintersolstånd #midvinterblot

Av Amisa - 20 december 2020 22:09

Om man bor i Stensele i Västerbotten har man idag kunnat åka med eller se på en jultur med hästar och slädar som körde runt och spred julstämning. Det var ortens ryttarförening, personer som gått på kurs för att lära sig att köra brukskörning med hästar och andra hästintresserade på orten som deltog i julturen.
Tänk att det finns snö i norra änden av vårt land! Just nu är jag lite avundsjuk på det......det ser så härligt ut!

   
Se mer av slädturen på Svt:
Spred julstämning med häst och släde i Stensele#hästochsläde

Av Amisa - 19 december 2020 20:47

Idag har jag ätit lutfisk till middag. Lutfisk brukar vara en sån där riktig vattendelare – antingen så älskar man den eller så hatar man den, få personer som smakat den är helt oberörda. Jag vet inte riktigt vad det är folk inte gillar med den – konsistensen, smaken, benen eller alla dessa saker?


Jag tillhör dom som älskar den, men den måste serveras på rätt sätt. Det ska vara potatis, lutfisk, massor av vit sås, små jävla gröna ärtor, grovmalet salt och grovmalen svartpeppar. Jag har hört att en del människor äter den med kryddpeppar istället för svartpeppar och jag har provat det. Det var gott det också, men jag håller mig nog till svartpepparen som jag är van vid. Ibland serveras den på julbord, det förstår jag mig inte alls på. Hur man får den att funka med senap, sill och rödbetssallad, är för mig en gåta. Dom som inte gillar lutfisk har kanske provat lutfisken i den kombinationen och undrat detsamma?
Lutfisk med rätt tillbehör i en måltid för sig själv!

 
Hur har ni det med lutfisken? Älskar ni den eller hatar ni den?#lutfisk

Av Amisa - 19 december 2020 13:27

I Aneby, i närheten av Jönköping, har ett vildsvin adopterats av en hel familj med higland cattle kor. Först dök den bara upp på tillfälligt besök, men nu tillbringar den alltmer tid av dagen med ”sin” flock.

Framför allt är det kossan Maja som är den som verkligen tagit Pumba under sina vingar. Hon är som en mamma för honom och Pumba sover och äter bredvid henne och hon tvättar vildsvinet som om det vore hennes egen kalv och uppenbarligen så gillar Pumba den omvårdnad han får i hennes sällskap.

Plastmamman Maja och Pumba.

 
Se inslaget på Svt:
Vildsvinskultingen Pumba hittade en ny familj


#adoptivkultingen #plastmamman

Presentation

Omröstning

Är du intresserad av hur du fungerar psykiskt?
 JA, vad intressant!
 JA, men det verkar svårt!
 Ja, det tror jag?
 Kanske, men ser inget behov?
 Nej, är rädd för vad jag kan hitta där!
 NEJ, jag består bara av en kropp!
 NEJ, vilket trams!
 Annat - kommentera gärna vad

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24
25
26
27
28 29 30 31
<<< December 2020 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se