Alla inlägg under december 2020

Av Amisa - 28 december 2020 17:55

Ja, det är något jag verkligen funderat över. Spanien har varit nedstängd i flera omgångar – hur går det då för pilgrimerna och för alla som är ekonomiskt beroende av inkomsterna från alla dessa turister? För att kunna förstå hur mycket pilgrimerna betyder för alla små byar man går igenom så behöver man veta att det förra året var nästan 350 000 personer som vandrade på El Camino Frances och bara under den tiden då jag var där, så var det ofattbara 40 000 andra människor där samtidigt!
Tak över huvudet för trötta pilgrimer!

 
När alla dessa människor plötsligt uteblir så blir det en otroligt stor och negativ effekt för alla människor som livnär sig på att tillhandahålla sovplatser, sälja mellanmål eller måltider och apoteksvaror till dom förbipasserande. Det finns till exempel många småbyar där det bor 20-50 personer som tillsammans driver några härbärgen med ca 40 sovplatser, 1-2 kafféer, en restaurant, någon mindre matbutik och ett apotek. När det helt plötsligt inte vandrar förbi 1000 personer varje dag som det brukar, då förlorar dom flesta av byns innevånare sin inkomst.


Och alla som planerat att ge sig ut på pilgrimsvandring, vågade dom ge sig iväg denna sommar när hela samhället plötsligt kunde stängas ner och det kunde införas utegångsförbud?


Här följer några videor om hur läget varit på Caminon i år: först en video med en ägare av ett mindre härbärge, som valde att hålla helt stängt hela säsongen för att inte bidra till smittspridningen, sedan en video med en dam som vandrade trots allt. Hon bokade sina boenden via Booking istället för att bo på härbärgen, som det var ovisst att veta om dom skulle vara öppna efter dagens vandring. Hon verkar tycka att det gick ganska bra att genomföra vandringen trots Coronan. Antalet vandrare har i år varit väldigt lågt och av dom fåtal som vågat ge sig iväg verkar många ha tagit med sig ett tält för att vara säkra på att ha någonstans att sova. I dom flesta av provinserna längs vägen är camping inte tillåten, men jag antar att befolkningen och myndigheterna sett mellan fingrarna med det i år. Ägaren av härbärget berättar att många härbärgen nu är till salu eftersom deras pengar tagit slut, men många har också fått mottagit gåvor från pilgrimer som vandrat där tidigare år och som nu vill stötta ställen dom tyckt särskilt mycket om.
På fot genom byn Trabadelo, där härberget i videon ligger. Det var en fantastisk dag! Vi vandrade längs en flod i en dalgång, solen sken men luften var hög och klar här på väg upp mot höjderna vid O Cebreiro.

 


RobsCamino, “How Are Things on the Camino Now during the Pandemic for Albergues?”; (https://youtu.be/pB0EjS5M020):

Ivar Rekve, “The Camino de Santiago in times of COVID, Porto to Santiago July 2020”; (https://youtu.be/8PWZ_W7M_Ng):


#elcamino

Av Amisa - 26 december 2020 18:00

I år har det blivit ett väldigt annorlunda julfirande, men det blev fint ändå.


På julaftonen var jag ensam hemma, men tänkte att jag kunde bjuda in min dotter (som bor 35 mil härifrån) och min bror och svägerska (som inte vågar träffa någon eftersom dom tillhör riskgrupper). Så vi tillbringade hela eftermiddagen tillsammans via våra dataskärmar istället. Vi fikade, snackade skit, sjöng julsånger (lite knepigt för det var svårt att sjunga uniont när ljudet laggar lite), läste juldikter och lekte gissningslekar. Min dotter och jag spelade också "sänka skepp" och det funkade väldigt bra på datorn. Det enda man behöver då är ett varsitt rutpapper och penna och ett glatt humör. Sedan ritar man ut sina tio u-båtar på sin spelplan och så gör man en tom spelplan där man ska gissa var motståndarens båtar befinner sig. Sedan är det bara att sätta igång att gissa på rutor och markera om det är träff eller bom tills någon av spelarna hittat alla av motsåndarens u-båtar. Jag fick storstryk av min dotter, så det får bli en revanschmatch någon dag.

  


Igår var jag hos mitt barnbarn för att fira hans födelsedag - ja han är faktiskt född på juldagsmorgonen. Tänk att han redan blivit nio år! Så otroligt fort tiden går. Där var också min son, hans flickvän och hennes två barn.


Här kommer lite bilder från ett Norrköping i julskrud som jag passerade på vägen dit och hem.
Västgötebacken.

   Louis de Geer.

   Laxparken och rådhuset.

 Schwartzens valv.

 Kvarteret Knäppingsborg.

   Drottninggatan.

 
Stadstornet.

   
Nya torget.

 
Hedvigs kyrka.

 
Rådhustorget.

 
Rådhuset.

 
Strömmen (Motala ström).

 
Saltängsbron.

 
Stadshuset.

 
Renströmmen.

 
Saltängsbron och Rådhuset.

 
Järnvägsparken.

   
Och så är det snart dags för fullmåne igen. Det var en så vacker halo på den igår, men tyvärr är det svårt att ta bra bilder i mörkret med mobilen, så det blev lite gryningt och inte lika fint som det var i verkligheten.  

   

Det måste inte alltid vara som det brukar, ibland är det bra att pröva nya sätt att göra något på. Och tänk vad vi kommer att uppskatta nästa års jul, när vi inte längre tar den för givet utan känner mer tacksamhet för den!

      Många julkramar till er alla!


#annorlundajul

Av Amisa - 24 december 2020 10:00

Ja, det kanske är tur att Jesus föddes för 2000 år sedan och inte nu?


Annars kanske historien hade sett lite annorlunda ut?


 Av Amisa - 24 december 2020 08:00

Konstnärskollektivet Anonymouse har slagit till igen med en ny installation för sina möss. Dom har nu byggt en hamn där mössen i år ska fira julafton, i en liten fontän i sjukhusparken i Malmö. Hamnen kallar dom ”Ostkustens lilla marina” och dom har byggt den för att försöka hjälpa till att lätta upp stämningen för pandemityngda innevånare i Malmö och ge folk något roligt att tänka på istället.
Kul med detta påhittiga konstnärskollektiv - härligt att vi får något fint att le åt!

           
Se mer om detta på Svt:
Anonymouse har slagit till igen – i år firar mössen julafton i hamnen


#anonymouse #julaftonihamnen

Av Amisa - 24 december 2020 07:42

Jag vet hur det slutar, men jag säger ingenting så har jag ingenting sagt.
Vem det är som Mira/Rakel ger en julkram här och som har berättat hela historien, får ni ta reda på själva!

 
Några gissningar?

 

 


 
 

God Jul på er alla!

 

      

 

#mirakel

Av Amisa - 23 december 2020 14:13

Här kommer ett videoklipp med lite isdans med en härlig energi och ett fint samspel till vacker musik.
     

Oona BROWN & Gage BROWN skate to Metallica & Marlisa, "Nothing Else Matters"; (https://youtu.be/qqIH9ez7d9A):


#isdans

Av Amisa - 23 december 2020 14:05

I Helsingborg har kommunen ställt till med en julfest och julmarknad utomhus för äldreboendena. Efter den långa isoleringen så vill man nu ge dom äldre en trevlig och fin stund.

Tomtarna är givetvis här och hälsar på och sjunger och spelar lite julvisor.

 
Och så är det också ett gäng hästar och ryttare på besök.

 
Några gamlingar passar på att ta sig en svängom!

 
Se inslaget på Svt:

Här dansar äldreboendet in julen – jätteroligt


#dansainjulen

Av Amisa - 22 december 2020 19:59

 Det är inte bara i Sibirien vädret är konstigt. Här i Norrköping blommar rosorna på gården, trots att det är mitt i vintern. Ute är det grått och ca 7 grader varmt, så det är kanske inte så konstigt att dom är förvirrade?


Gröna vintrar är numera snarare en regel än ett undantag och vi har brist på grundvatten vilket framför allt utgör ett problem då brunnarna sinar för lantbrukare med djur, som behöver vatten i stora mängder. Vildlaxen och öringarna har det också besvärligt då bäckar där dom brukar gå upp i för att leka har alldeles för låg vattennivå för att vara "simbara".


#blommanderosor

Presentation

Omröstning

Är du intresserad av hur du fungerar psykiskt?
 JA, vad intressant!
 JA, men det verkar svårt!
 Ja, det tror jag?
 Kanske, men ser inget behov?
 Nej, är rädd för vad jag kan hitta där!
 NEJ, jag består bara av en kropp!
 NEJ, vilket trams!
 Annat - kommentera gärna vad

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24
25
26
27
28 29 30 31
<<< December 2020 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se