Alla inlägg under november 2020

Av Amisa - 18 november 2020 21:23

 




Här kommer en video som är en parodi på den gamla sketchen Guben i låddan som ursprungligen spelades av Martin Ljung och Hasse Alfredsson. Här är det Ingvar Carlsson som läser boken för Carl Bildt, som hela tiden rättar honom.





”Robert Gustafsson och Bosse Parnevik som Carl Bildt och Ingvar Carlsson”; (https://youtu.be/8UHBwNfrJ-w):






Och här är originalet för alla unga läsare som inte sett den gamla sketchen.

Martin Ljung och Hans Alfredsson, "Guben i låddan"; (https://youtu.be/vs5MoMSmD28):


#gubenilåddan

Av Amisa - 18 november 2020 21:03

Vinterkylan är på ingång så idag har jag varit lite förutseende och passat på att putsat fönstren innan det blir kallare ute. Nu får kylan komma när den vill, för jag har bara kvar att hänga upp julgardinerna och ta fram julljusstakarna innan det blir 1:e advent.





 



Min bihåleinflammation är mycket bättre, jag är knappt snorig alls och slipper huvudvärk och ont i kinden varenda morgon. Helt över är den inte än för jag känner lite då och då den äckliga lukten i näsan som bakterien orsakar. Det är svårt att förklara hur den luktar, men det är typ som ett ruttet ägg, lite stickig frän lukt. Jag har testat att hälla lite peppermyntsolja i saltvattnet som jag sköljer näsan med i hopp om att ta död på dom sista bacilluskerna. Peppermynta är inflammationshämmande och används ofta i tandkrämer, halstabletter och inhalatorer som används vid förkylning så jag tänker att det kan knappast vara någon fara att testa detta i alla fall!



Ha en skön kväll!







Av Amisa - 18 november 2020 12:53

 



Lars Lerin blir Svt:s julvärd i år!




Jag brukar inte titta mycket på TV:n på julaftonen, möjligen ser jag Karl Bertil Jonsson. Men detta konstiga Coronaår så kanske det blir mer TV-tittande än vanligt? Då kan det vara trevligt att få se den här lågmälde, trevliga, ödmjuka mannen i rutan!

Av Amisa - 18 november 2020 12:11

Donald Trump har nu sparkat Christopher Krebs, chefen för Department of Homeland Security via ett meddelande på Twitter. Förra veckan tillbakavisade Krebs och ytterligare flera personer Trumps påståenden om att ett systematiskt valfusk skulle ha förekommit.




Anledningen som Trump angav var följande:

 

”Chris Krebs uttalande nyligen om säkerheten i valet 2020 var högst felaktigt, eftersom det förekom betydande oegentligheter och bedrägerier. Därför har Chris Krebs blivit avskedad med omedelbar verkan”.

 

 

Trumpkampanjen har fortfarande inte lyckats lämnat några konkreta bevis på det påstådda fusket.




Trump slår inte bara mot demokraterna utan också mot sina egna tidigare medarbetare.

 




Se inslaget på Svt:

Trump sparkar myndighetschef som tillbakavisat påståenden om valfusk


Av Amisa - 18 november 2020 11:58

Nu när det börjar bli mörkt ute behöver man tänka på att försöka synas lite mer. Förr var det urtråkigt med dinglande reflexer som man inte ville använda eftersom man alltid fastnade i grejor med snörena men dom senaste åren har det tillkommit en massa fiffiga småprylar som kan hjälpa oss att synas bättre i mörkret.

  



En snygg reflexmössa.

 





Reflexer att sätta på jackärmen eller byxbenet.

 

Eller små LED-lampor i alla möjliga färger och former att hänga i blixtlåset.


 


(L)just dee, reflektera mera!


#reflekteramera

Av Amisa - 17 november 2020 21:45

Jag är rätt sugen på att testa att paddla i strömt vatten och då behöver man en packraft. Vad är då det? Jo det är en uppblåsbar båt som är gjord av ett väldigt lätt men stryktåligt tyg. En packraft väger bara ca 3 kg, tar liten plats och kan transporteras i en ryggsäck, på cykeln eller på bussen. Jag tänker också att det kunde vara bra att ha en som extrabåt om någon har lust att hänga med ut och paddla.




Så här lite plats tar en ihoppackad packraft!

 





En fabriksgjord packraft kostar ca 8000 - 12000 kr, alltså ganska dyrt, men om man är lite händig och tålmodig kan man göra en själv för ca 2500 - 3000 kr. Det kruxiga verkar vara att lära sig att svetsa bra. Man får inte svetsa hål i tyget, men inte heller svetsa för lite för då kommer inte svetsfogen att hålla helt tätt. Svetsar man för lite så är det ingen jättekatastrof för man kan då bättra på svetsfogen lite senare och båten brukar aldrig läcka så mycket att den sjunker, man kommer bara märka att den inte är lika hårt uppblåst längre. Rekommendationen är att man först skaffar lite extramaterial och tränar på innan man ger sig på att bygga hela båten. Man kan också börja med att göra en packväska eller sitsen, någon mindre del där det inte gör så mycket om den inte blir helt perfekt.





Svetsningen är själva kruxet, så man behöver träna på det innan man sätter igång med båten.

 




Förhoppningsvis får man ihop något sånt här!

 



Vad tycker ni, skulle ni ge er på att göra något sånt här och tycker ni att jag ska våga testa?

      ???

 


Många tankar och idéer blir det!

  

 


#byggaegenpackraft #packraftåtfolket

Av Amisa - 17 november 2020 21:00

Jag är sugen på äventyr och drömmer om allt kul jag skulle kunna göra när det blir vår eller när den dj-a Coronan viker hädan. Alla dessa drömmar gör att jag kollar väldigt mycket videor med vandringar och paddlingar i vacker natur.




The Eagle Creek Trail i Oregon som är ca 4 mil lång.

 




Här passerar man i en tunnel bakom vattenfallet. Coolt va? Dock ser det här lite farligt ut om man liksom jag är utrustad med en slingerfot som ibland viker sig. Det är många meter ner till botten av ravinen!

 





Här är en otroligt vacker video från Eagel Creek Trail i Oregon.


ReviewOutdoorGear, “Eagle Creek Trail - Oregon USA | Stunning Footage”; (https://youtu.be/T5DzGrDp5Xw):




Något jag funderat på och kollat på kartor är om man skulle kunna färdas en del av vägen på El Camino Frances med en packraft på floderna, man passerar en hel del floder och ibland går man brevid dom under rätt långa sträckor. Ja, hela vägen går definitivt inte, men delar av den verkar fullt möjlig.


En sträcka som nog skulle gå bra är från Zubiri och till Puente la Reina i Navarra. Det är en paddling på ca. två dagar.




Rio Arga som passerar den lilla mysiga staden Zubiri.........

 




....för att sedan rinna vidare genom Pamplona och till staden Puente La Reina.

 




Efter Puente la Reina viker floden av söderut och går sedan ihop med Ebro. Uppströms går Ebro till Logrono där också Caminon passerar, men det kanske är för jobbigt att paddla uppströms? Nerströms går den istället åt sydost genom staden Zaragoza och sedan ut till Medelhavet där man kommer ut ca 12 mil söder om Barcelona.




Kartbild över Rio Ebro som är Spaniens mest vattenrika flod. Frågan är väl också hur smutsig den är? När jag såg den i Logrono tänkte jag att vattnet var ganska brunt och lerigt och kanske är det också rätt smutsigt efter att ha passerat många städer, stora som små? Rio Arga däremot är en kristallklar bergsflod - åtminstonde innan den passerar Pamplona.

 




Här passerar Rio Ebro genom storstaden Zaragoza innan den fortsätter sin väg ut mot Medelhavet.

 



Det låter som ett spännande äventyr tycker jag!

Av Amisa - 17 november 2020 17:00

Enligt New York Times så förhörde sig Donald Trump i torsdags om möjligheten att inom några veckor attackera Irans största kärnanläggning, detta efter en FN-rapport om att Iran fortsätter att anrika uran i strid med kärnavtalet från år 2015. Han blev dock avrådd av bland annat vicepresidenten Mike Pence och utrikesministern Mike Pompeo.




En liten pojke som gör vad som helst för att få lite uppmärksamhet?

 





Han ser även över en hel del andra möjliga åtgärder att vidta innan han avgår som president, däribland har han för avsikt att sälja avtal för oljeborrning i USA:s största naturreservat, Arctic National Wildlife Refuge, i Arktis. Miljörörelsen är mycket oroad över detta då det nu är en frizon för sällsynta fåglar, vilda renar och isbjörnar och det är redan en skör miljö, medan oljebolagen däremot jublar över möjligheterna att tjäna pengar. En oljeindustri där skulle hota både viktiga naturvärden och gå tvärtemot det globala arbetet mot klimatförändringarna. Försäljningen väntas starta den 17:e januari, det vill säga tre dagar innan Biden tillträder som ny president.



Ja vad kan man säga? SUCK! Vissa (människor?) gör vad som helst för att få lite uppmärksamhet, även om det mest är negativ sådan.

 

Vi får vara tacksamma om Trump inte lyckas starta ett 3:e världskrig innan han träder tillbaka från sin position!

 

 

 


Läs mer i New York Times och Aftonbladet:

https://www.nytimes.com/2020/11/16/us/politics/trump-iran-nuclear.html


https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/nAwQEd/trump-saljer-avtal-for-att-borra-i-arktis--precis-innan-han-avsatts



#trumpfuckingcrazy

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4
5
6
7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19
20
21 22
23
24
25 26 27 28 29
30
<<< November 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards