Alla inlägg under september 2020

Av Amisa - 1 september 2020 12:46

I våras vandrade jag förbi Vreta Kloster på min väg längs Birgittaleden på väg mot Vadstena. Vad jag inte visste då var att förra hösten så hade man funnit en massa människoskelett där då man skulle gräva ner ledningar på en åker. Det här var alltså utanför klosterområdet och kyrkogården i Vreta Kloster.


Man tror att det rör sig om ca 1000 skelett av såväl män, kvinnor och barn. Först trodde arkeologerna att det var skelett från 1700-talet då pesten senast slagit till i området, men undersökningar visade sedan att skeletten var mycket äldre, nämligen från 1000-talet. En del av männen är riktigt långa, flera är omkring 180 cm och en person är till och med 190 cm. Det är märkligt, för människor förr var vanligtvis korta.





Den långe mannen från Vreta Kloster.

 



Arkeologerna tror nu att detta kan vara förfäderna till de första kungarna i Vreta, men dom kommer nu forska vidare för att försöka få fram en mer samlad bild av vilka dom här människorna var och hur dom levde.





Andra fynd från trakten runt Vreta Kloster.

 





Så spännande, jag kan riktigt känna historiens vingslag!

 

Och mina tankar väcks – Vad kommer människor tänka om oss och om våra liv om dom hittar våra kvarlevor om sådär tusen år?





Se inslaget på Svt:
Årtiondets fynd - De första kristna i Vreta Kloster


Av Amisa - 1 september 2020 02:12

Jag är aldrig så hemma i mig själv som när det är fullmåne i Fiskens tecken. Vad beror det på då? Jo jag är en Jungfru med månen i Fisken och nu befinner vi oss i Jungfruns tecken och har en fullmåne i Fisken. Väldigt skön och hemtam energi för mig och ingenting som skaver eller känns för utmanande just nu! Utmaningar - ja dom finns nu, precis som dom alltid gör, men just nu känns allting så lätt och möjligt! Jag är som fisken i vattnet skulle man ju kunna säga!

Jag skulle just börja meditera (och hade nerdragen för fönstren) när jag helt plötsligt kände på mig att det nog var fullmåne ute. Och mycket riktigt, det var inga moln som skymmer min måne ikväll så här kommer några bilder på den!



Här får ni en stor, men lite suddig måne!



Och här lite bättre skärpa, men tyvärr ser den lite mindre ut då än vad den är i verkligheten.

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8 9 10
11
12
13
14 15 16
17
18
19
20
21 22 23 24 25 26 27
28
29
30
<<< September 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards