Alla inlägg under augusti 2020

Av Amisa - 23 augusti 2020 22:21

Idag när jag passerade parken på väg ner till stan blev jag påmind om att det just nu är nollningsperiod för dom nya studenterna vid universitetet. I år är det Corona-anpassad nollning som gäller, så dom var uppdelade i många små grupper. Här är en grupp jag mötte.



      



Straxt innan jag mötte dom här såg jag ett annat väldigt coolt gäng i svarta dräkter, någon såg ut som en sjörövarkapten, en annan som en läkare från Venedig under tiden för pesten - alltså med en strut framför ansiktet. Tyvärr var jag inte beredd och hade inte kameran framme då jag mötte dom. Ytterligare ett gäng såg ut som om dom var från yttre rymden med silvriga slängkappor och turkosa asiktsmasker. En stackars hund som skulle passera blev rädd för dom konstiga varelserna och behövde lugnas ner lite av sin matte.


  


Själv har jag idag hållt på med att fixa lite inför en kursvistelse i Stockholm snart, jag har bokat hotell och tåg. Det var en Livsstegen-kurs jag skulle ha varit på i april, men som jag ställde in då på grund av rekommendationerna som fanns då angående resor, men nu ska det väl gå bra att resa till Stockholm, om än med lite försiktighetsåtgärder. Det enda som återstår nu är att få tag på munskydd inför tågresan och läsa igenom kurslitteraturen igen för att fräscha upp den i minnet.

Av Amisa - 23 augusti 2020 11:45

I varje steg vi tar är vi omslutna av den Högre makten (vad vi än väljer att kalla den)!

Den går bredvid oss genom glada händelser, i vardagen och genom svårigheter. Den trygghet man inte kan få av andra eller av staten kan man få här, men det är ett val man gör – att släppa in, tillåta den i sitt liv och välja att följa den vägledning som ges eller att blockera den och kämpa ensam mot det svåra och det som skrämmer.




 




Det är ditt eget val!

Av Amisa - 22 augusti 2020 21:26

Nu när jag besöker en plats så kommer mina funderingar på husbil in. Jag tänker "Här är trevligt! Här skulle jag kunna bo ibland om jag bosätter mig permanent i en husbil."


Senast idag tänkte jag så då jag var uppe vid Lilla Älgsjön en bit norr om Norrköping, Här finns ett naturreservat med flera vandringsleder som passerar här, två sjöar en kort bit från parkeringen, en kvart till närmsta affär och att åka in till stan tar ca 20-25 minuter. Här finns jättefina badklippor och vintertid kan man istället åka skridskor eller varför inte spark? Jag älskar att åka spark!



Den här platsen ligger ungefär två minuters promenad från parkeringen. Det är långgrunt och det finns en eldstad.

   



Det bästa i livet är fortfarande gratis och här är det gott om stora blåbär trots att jag såg många bärplockare ute i skogen idag.

 



På andra sidan om sjön finns den här badplatsen, även där många badklippor och i den här sjön är det fullt av stora klippblock överallt, både i sjön och brevid.

     




Och så här fin är utsikten när man åker härifrån! Man ser Bråviken breda ut sig nedanför.

 


 

Ja här skulle jag gärna bo och tänk vad fiffigt att kunna bo på olika platser beroende på var man känner för att befinna sig och vad man vill göra just den dagen!

Av Amisa - 21 augusti 2020 21:53

Om man funderar på att köpa en uppblåsbar kanot så behöver man känna till dom olika typer av kanoter som är vanliga på marknaden. Vad har dom olika modellerna för för- och nackdelar?




Här kommer en video som redogör för det.

J Baikoff, ”Choosing an inflatable kayak. What promo videos don't talk about”; (https://youtu.be/5U8u_rkNTSY):





Jag valde att köpa en Intex Challenger K1 som är en billig kanot av enklare typ. Den passar framför allt i smalare sjöar där det inte är alltför stora vågor eller väldigt mycket blåst. Den lämpar sig inte för paddling i kusten eller i mycket stora sjöar. Den väger 12,6 kg och när jag inte använder den ryms den i en väska och vintertid kan jag förvara den i en garderob eller ett förråd.


Den har inte så mycket plats för packning så tänker man tälta mycket så skulle jag rekommendera en större kanot, det finns uppblåsbara kanoter också för två personer. Lite packning kan man få ner bakom sitsen i den här kanoten. Jag skulle gärna se att det vore lite mer plats för benen, att kanoten gärna fick vara ca 20 cm längre där fram. Kanoten känns stabil även om det börjar blåsa en del, den går bra att paddla och tack vare rodret är den lätt att styra och vända på en femöring. Att blåsa upp den tar 10 minuter, det tar längre tid att packa den eftersom den behöver torkas av först. Jag köpte min kanot från en återförsäljare i Sverige. Det fanns billigare leverantörer i Spanien och Tyskland, men eftersom det är svårare att returnera varan om det är något fel på den och svårare att kolla om återförsäljaren är seriös, så valde jag att betala ca 100 kr mer från en svensk leverantör istället. Jag betalade knappt 1 400 kr för min kanot inklusive frakten och den kom en vecka efter att jag hade beställt den.


På mina turer brukar jag paddla ungefär 1,5 till 2 mil och jag har bara lite packning med mig: lite matsäck, några vattenflaskor, karta över området och ett par foppatofflor.




Att ha en uppblåsbar kanot är ett enkelt och roligt sätt att ta sig ut på sjön, nära naturen och bort från dom överfulla stränderna och istället hitta ett eget fint ställe att göra ett strandhugg på!



 




Här kommer en utvärdering av den kanoten jag valde.

Terradrift, “Inflatable Kayaks FTW! Intex Challenger K1 Review”; (https://youtu.be/X-LNIq0DTEk):

Av Amisa - 20 augusti 2020 15:38

Många tycks tro att man måste springa i ekorrhjulet och jobba 8 timmar varje dag och samhället är nog delvis skyldig till att ha inpräntat det i oss, men det finns faktiskt ett val. Ja det kanske är nödvändigt om du tycker att det är jätteviktigt att ständigt köpa en massa nya prylar och kläder och äta mat och fika ute på stan. Väljer man att konsumera mindre så kan man också jobba betydligt mindre och istället få mer tid över till det man väljer att göra.




 





Här följer en video om det.

Annika Elgeskog, ”Konsumera mindre för att kunna leva mer!”; (https://youtu.be/cmdsvf4phoY):



Av Amisa - 19 augusti 2020 21:58

Jag funderar en hel del på hur jag vill bo och leva mitt liv. Dom två alternativen som känns intressanta är antingen i ett hus på landet eller bo i en husbil.




 


 




Hus har fördelen att där jag kan odla en del mat själv och ha mer utrymme och huset/husen kan också användas till saker som inbringar en inkomst, men ett hus kräver också undehåll, reparationer och skötsel av trädgården och det tar tid och kostar pengar. I en husbil har jag flexibiliteten att kunna bo var jag vill, byta miljö och uppleva nya platser och nya saker hela tiden. Går den sönder kan det också kosta en hel del pengar att fixa det och då mister man både färdmedel och bostad under tiden. Jag skulle ha massor av tid för att vara ute i naturen och det är säkert kul från april till september, men hur kul är det under höst- och vintermånaderna när det blir mörkt klockan tre på eftermiddagarna och är lite småruggigt? Å andra sidan kan man ju dra till sydligare nejder då, men även där är det ju vinter och vädret kanske inte är superbra där heller. Jag är inte någon materialist och gillar idéen med att bara ha det mest nödvändiga, det ger mig en känsla av frihet, något som jag under dom senaste åren känt ett allt större behov av. Jag tycker också om att uppleva nya saker, det är så jag växer som människa.


Mitt funderande över husbil har lett mig till en intressant YouTube-kanal som handlar om just detta.


Annika Elgeskogs YT-kanal:
https://www.youtube.com/channel/UCZBLCZJ2YoL1Lxse_aBjy0w





Och här en av hennes videor, ” Ett år på heltid i husbilen.”; (https://youtu.be/FD--PI56peg):

Av Amisa - 19 augusti 2020 15:12

Det är något med rytmen i det jag gör som är viktigt. Oavsett om jag vandrar eller paddlar så måste stegen eller mina paddeltag stämma för mig, det måste vara min rytm. Jag trivs inte om jag likt en pudel trippar på för att hålla jämn takt med någon annan eller släpar fötterna efter mig av samma anledning.




Jag känner ro och harmoni när frekvensen jag håller är min egen!

 

 

 

 

Av Amisa - 19 augusti 2020 15:09

Hurra!


Efter otaliga dagar med sol och och hög värme så har det nu börjat åska och regna. Det blåser en frisk vind och luften är åter fylld med syre!




 

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards