Direktlänk till inlägg 5 augusti 2020

Vart tog barnperspektivet vägen?

Av Amisa - Onsdag 5 aug 13:34

Ja det är något jag frågat mig vad det gäller fallet med Esmeralda, den lilla flickan som dödades av sina föräldrar i vintras. Om du inte känner till bakgrunden, så finns den nedan. Hur kunde kammarrätten tilldela föräldrarna vårdnaden? Hur kan det ligga i ett barns intresse att flytta till några personer som hon aldrig levt tillsammans med, förutom i några dagar i början av sitt liv? Personer som dessutom till och från har missbruksproblem, psykiska problem, som är utåtagerande och har problem med sin självbehärskning. Hur skrämmande måste det inte vara för en treåring att flytta från familjen hon alltid levt tillsammans med och där hon hade fosterföräldrar och plastsyskon som älskade henne till några personer hon knappt kände, som var dysfunktionella och som inte reagerade på ett normalt sätt när ett barn uttrycker sina känslor och behov?


Vad hände med barnperspektivet och barnkonventionen som Sverige skrivit under? Ska den inte vara överordnad i alla beslut som tas gällande barn? Jag inbillade mig i min enfald att man också funderar på vad som kan vara bäst för barnet. Här handlade det ju bara om föräldrarnas rätt till barnet, inte barnets rätt att få ha ett så bra liv som möjligt.En forskare har nu granskat fallet och kommit fram till att kammarrätten gjort rätt enligt vad som står i lagen och om vi inte vill att detta ska hända fler barn så måste lagen ändras. Han anser att man behöver se över reglerna för vad som ska krävas av föräldrarna för att dom ska kunna återfå vårdnaden över sina omhändertagna barn.
Se Svt-inslaget med forskaren:

Forskaren – Tydligt att systemet har sprickor

Bakgrunden:

Esmeralda fick komma till en fosterfamilj redan när hon var bara några dagar gammal, för hennes föräldrar var missbrukare och led också av psykiska besvär. När Esmeralda var två år ville föräldrarna ha tillbaka vårdnaden av flickan, men det var något som socialnämnden i kommunen emotsatte sig. Fallet togs upp i domstolen och först fick föräldrarna avslag på sin begäran, men fallet överklagades och i Kammarrätten beslöts sedan att Esmeralda skulle flytta till sina biologiska föräldrar eftersom dom ansågs ha ordnat upp sina liv. Flytten innebar också en flytt till en ny stad och byte av förskola, också det en stor förändring i ett litet barns liv.


Esmeralda bodde med sina föräldrar under ett knappt år innan hon avled. Under den tiden hände det att dom uteblev från BVC-besök och besök hos den psykiatriska öppenvården och att dom inte dök upp på möten med socialnämnden. Här kan man ju undra varför inte socialnämnden agerade mer på det?


I julas fick socialnämnden in en orosanmälan, men efter att ha besökt familjen ansåg dom att allt var bra med flickan. En månad senare dog hon av svåra fysiska skador och av narkotikaklassade tabletter som föräldrarna stoppat i henne.

 
ANNONS
 
wiper

wiper

Onsdag 5 aug 16:05

Jag känner till bakgrunden och tycker det är fruktansvärt det som skett. Håller med dig i allt du skriver om fallet för det är helt vansinnigt att dom flyttade flickan som hade det så bra. Det verkar inte finnas nåt barnperspektiv så flickan har fått dö i onödan. Dom har tagit hennes liv anser jag. Ja du man undrar verkligen varför inte socialnämnden reagerade när dom inte kom till möten.

Hälsning från Malin

http://wiper.bloggplatsen.se

Amisa

Onsdag 5 aug 16:42

Ja det känns så orättvist, hon kunde sannolikt ha haft ett väldigt bra liv? Och vilket hemskt slut på hennes korta liv!

Jag hoppas verkligen att man nu ändrar lagen och skriver in att barnperspektivet ska vara överordnat föräldrarnas rättigheter. Dessutom kan man undra när gränsen passerats och föräldrarna inte längre förtjänar att vara föräldrar.

Ofta kan det nog också vara svårt att veta vad som är bäst för ett litet barn. Om barnet t ex hade levt med sina föräldrar och känt samhörighet med dom, så skulle det vara betydligt svårare att se vad som är barnets bästa, komma hem eller fortsätta att bo med någon annan.

Just i det här fallet verkar det väl solklart att hon borde ha fått stanna med sin fosterfamilj!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Amisa - Måndag 28 sept 23:43

Det har varit lite diskussioner om fördelar och nackdelar med att ha en nära relation med någon som är mycket lik en själv eller mycket olika en själv. Så här tänker jag om det:   Dom mest utvecklande relationer är dom man har med människor som ä...

Av Amisa - Söndag 27 sept 22:55


Imorgon är det dags för linedanceträning igen, jag hoppas att vi kanske får någon ny kul dans! Kanske den här?         Jonas Dahlgren & Johanna Lodin, “The Look” Line Dance By Demo @2018 WCLDM; (https://youtu.be/fsxZum8MD_...

Av Amisa - Söndag 27 sept 22:46

Idag har jag hört den här sången, som jag tyckte var så fin! För mig var den alldeles ny, jag har aldrig hört den förut.       Maria Särnbratt med kör, "Som en örn"; (https://youtu.be/8tpbHJVpkFA): ...

Av Amisa - Lördag 26 sept 21:55

Jag är glad, för idag har jag fått ett svar från min person! Jag skrev ett ganska långt svar tillbaka och jag hoppas att vi kommer höras igen. Jag är fortsatt förhoppnings- och förväntansfull!       Jag har fortfarande lappen kvar på min speg...

Av Amisa - Fredag 25 sept 19:36


Om du konstant går runt med fysiska besvär som huvudvärk, magont, dålig kroppshållning, ofta har hjärtklappning eller svettiga handflator så kan det handla om att du har ett oläkt trauma i din själ. I videon nedan kan du få lite tips om det.     ...

Presentation

Omröstning

Vill du att andra ska läsa din blogg?
 Nej!
 Ja, mina närmsta vänner/familj!
 Ja, men bara dom som delar mina åsikter!
 Ja, alla är välkomna!
 Kanske?

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Min inre vägvisare med Blogkeen
Följ Min inre vägvisare med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se