Direktlänk till inlägg 31 juli 2020

Att se skillnad på snok och huggorm

Av Amisa - 31 juli 2020 23:04

10 sätt att se skillnad på snok och huggorm


De vanligaste ormarna som blandas ihop är just snok och huggorm - därför visar vi skillnaden på dessa ormar. Följande kan hjälpa dig ta reda på vilken orm du har i trädgården:  1. Flykt: snoken flyr direkt medan huggormen kan stanna kvar och låta dig komma inom bara några meter tills den ger sig av.
  2. Beteende: huggormen skyddar sig genom att anta en avskräckande ställning och ligga kvar medan snoken försöker fly eller annars utsöndrar ett illaluktande sekret eller lägger sig på rygg och spelar död.
  3. Rörelsemönster: huggormen är betydligt långsammare än snoken och rör sig inte med samma elegans.
  4. Huvud: snoken har ett mindre och rundare huvud än huggormen som har ett mer trekantigt och betydligt större huvud.
  5. Fjäll: snoken har stora fjäll på huvudet medan huggormen har små, dessutom har snokens huvud är glansigt medan huggormens är matt.
  6. Kropp: huggormen har en tjock kropp och avsmalnande svans medan snoken har en jämn tjocklek hela vägen över svansen.
  7. Markering: snokar har en markering (ofta gulvit) precis bakom huvudet, vilket huggormen saknar.
  8. Mönster: huggormen har ett karaktäristiskt mörkare zickzackmönster längs med kroppen, medan snoken har mönstring som är mer rundad eller inget mönster alls.
  9. Färg: varierar om det är en ljusare orm, dock kan både snok och huggorm vara närmast helt svarta.
  10. Pupiller: snokar har runda pupiller medan huggormar har vertikala pupiller likt en katts, med en brunröd kant runt pupillen. 

 
 
Göran

Göran

1 augusti 2020 09:00

Vem tror du har tid att jämföra pupiller om man är ormrädd och stöter på en sån där best i naturen? Jag tar gärna en liten omväg även om jag misstänker att det är en snok jag möter.
Men jag har fått höra en annan skillnad som jag inte vet om den stämmer. När jag var kanske 10-11 år kom en orm simmande förbi när jag badade. Mim moster som satt på stranden för att passa sina söner och mig sa att bara snokar gillar att simmma medan huggormen skyr vattnet. Vet du om det är så?

http://singelfarsan.bloggplatsen.se

Amisa

1 augusti 2020 11:45

I det här fallet behövde dom inte vara så rädda för ormen för den var fullständigt ofarlig då den hade en stor padda i munnen, men annars vågar man kanske inte stanna så länge och titta efter. Ett tips är ju att fota besten så kan man i lugn och ro kolla efteråt.
Jo när jag googlade läste jag att det inte är sant, även huggormar simmar. Huggormar simmar helt och hållet på ytan, medan snoken bara har huvudet över ytan.
Vi får se om jag ser några simmande ormar idag när jag är ute och paddlar kanot.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Amisa - Torsdag 16 sept 18:45

Djurparksbesök? Nej faktiskt inte alls, kan intyga att det är mer regel än undantag att man ser dovhjortar då man kör i trakterna av Åtvidaberg. Vanligtvis några stycken som makligt promenerar över vägen, men flera gånger har jag också sett jättefloc...

Av Amisa - Torsdag 16 sept 13:30


Upptäckte idag att det kommit en ny bra låt med Viktor Leksell. Vore inte livet så mycket enklare om vi bara vågar vara lite mer trygga i oss själva, istället för oroliga själar som visar upp tomma fasader för varandra? Hur ska någon endaste människa...

Av Amisa - Tisdag 14 sept 16:20

Idag är det helt underbart ute, solsken, straxt över 20 grader varmt och nästan helt vindstilla. Kan livet bli bättre? Tror det här är ostronskivlingar, men plockar dom inte eftersom jag inte är hundra på det. Någon som vet? Det börja...

Av Amisa - Måndag 13 sept 21:27

När jag firade min födelsedag i helgen fick jag några ljusslingor. Nu har dom kommit på plats i husbilen och lyser upp mig i den mörka höstnatten. Min husbil börjar se ut som en pakistansk buss med tingelitangel som pyntar hela ford...

Av Amisa - Söndag 12 sept 17:32


Är på väg till bion och sneddade över en bro vid Motala ström. Till min förvåning fick jag se en stor fågel som hade parkerat strax brevid en fors. Tror det är en gråhäger? Någon som vet?         Vad vi såg för film? The Grand Budapest H...

Presentation

Omröstning

Är du intresserad av hur du fungerar psykiskt?
 JA, vad intressant!
 JA, men det verkar svårt!
 Ja, det tror jag?
 Kanske, men ser inget behov?
 Nej, är rädd för vad jag kan hitta där!
 NEJ, jag består bara av en kropp!
 NEJ, vilket trams!
 Annat - kommentera gärna vad

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23
24
25
26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2020 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se