Alla inlägg under juni 2020

Av Amisa - 9 juni 2020 23:42

Det känns så bra att den som begick dubbelmordet på en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna i Linköping för 16 år sedan nu har gripits och erkänt. Morden hände på morgonen då mycket folk var i rörelse på väg till skolor och arbetsplatser och det har varit så olustigt att någon kan bli mördad mitt på ljusa dagen och mitt ibland en massa folk och utan att man har lyckats hitta mördaren under alla dessa år. Sina älskade anhöriga kan dom ju aldrig få tillbaka men jag hoppas att dom drabbade familjerna nu i alla fall kan få klarhet i vad det var som hände så att dom kan få möjlighet att lägga den tragiska händelsen bakom sig!



 


Jag tänker också att det måste ha varit väldigt jobbigt för mördaren att veta att han bär två människors död på sitt samvete och att det är bra att han äntligen valt att lägga ifrån sig den bördan för att istället ta sitt straff.

Av Amisa - 9 juni 2020 12:33

Nu har polisen äntligen hittat en misstänkt för dubbelmordet i Linköping 2004. Polisen har tagit hjälp av kommersiella släktforskningsdatabaser och då hittat en 40-årig man som nu är skäligen misstänkt för morden på en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna. Pojken attackerades först och kvinnan attackerades då hon försökte ingripa till hans hjälp.




 



Jag hoppas att man nu fått tag i rätt person och att man i så fall har tillräckligt starka bevis som håller i en rättegång så att offrens familjer en gång för alla kan få veta varför det hela hände och kan få möjlighet att gå vidare och få ett definitivt slut efter den tragiska händelsen.


#dubbelmordet

Av Amisa - 8 juni 2020 23:00

Dom senaste dagarna har jag tränat på en del låtar som jag behöver lära mig till i övermorgon.

Här kommer några av dom:




Innan


 



Gud i dina händer

Väldigt mycket text att hålla reda på här!


 

Av Amisa - 8 juni 2020 22:13

Idag har min syster och jag varit och hälsat på vår mamma på äldreboendet för första gången sedan Corona-pandemin började i mitten på mars. Det har alltså gått nästan tre månader sedan vi senast sågs och nu får man hälsa på utomhus om man håller distans till varandra och inte kommer för nära. Det är lite utmanande eftersom min mamma hör lite dåligt så det blir lite missförstånd ibland, men huvudsaken är i alla fall att vi kan ses igen.



Syster Yster och min mamma.

 




Efter besöket gick syrran och jag en promenad i den närbelägna skogen. Det var skönt, för i den änden av stan där jag bor finns ingen riktig skog på promenadavstånd och det saknar jag hela tiden. Antar att det betyder att jag borde flytta någon annanstans där det finns lite natur lite närmare inpå knuten?



Lite gräsänder som höll till vid en damm i skogen.

   

Av Amisa - 8 juni 2020 13:07

Min bloggkompis Kerstin skrev idag om sin mamma Gerda och jag kom då att tänka på musikalen Gerda. Den är en doldis som nog inte så många hört talas om. Musikalen handlar om den unga sjömanshustrun Gerda som i unga år blir änka med tre barn då hennes man, sjömannen Arvid, omkommer då hans båt förliser. Musikalen bygger på en verklig livshistoria och den skrevs av Bo Wastesson och Gudrid Hansen för ungefär 20 år sedan.



Läs mer om handlingen i Gerda:
https://nt.se/familj/gerdas-ode-berattas-igen-i-batsholm-om5380979.aspx

 


Matilda Hansson, ” Vinden ska följa mig fram”:


https://youtu.be/xDJ1KCUraUA




Peter & Matilda?, ”Rörs jag av kärleken”:


https://youtu.be/fdkKAeSb1wk




PETER & MATILDA, ”EN VÄN I HAVANNA”):


https://youtu.be/BkMZa7Bh3AU




Och här kan man köpa musiken:
https://naxosdirect.se/items/havet-och-karleken-musik-fran-gerda-en-sangsaga-21419


#musikalengerda

Av Amisa - 7 juni 2020 23:31

Jag hörde den här låten i en film och gillar den…….komplicerad som livet självt.



Breathe Owl Breathe, ”Playing Dead”:


https://youtu.be/AbBMy6wIIcA

Av Amisa - 7 juni 2020 11:21

26-åriga Jonna Eson Brådhe, även kallad Rally-Jonna, är ensam tjej i toppen av den mansdominerade rallysporten. Idag ska hon tävla i Utmanarmötet Rally mot fem andra rallyförare som tillhör Sveriges absoluta elit inom rally. Dom ska tävla på en sträcka nära Torsby som normalt sett brukar ingå i Svenska Rallyt. När hjälmen sätts på så växer hornen, säger hon.


Jag ser fram emot att få se hur mötet kommer sluta!



  


 



Se Svt-inslaget:
Rally-jonna ska utmana herrarna



Det finns också en dokumentärfilm om Rally-Jonna (1 timme):
Jonna-en film om riktiga rallybrudar


#rallybruden

Av Amisa - 6 juni 2020 23:12

Nyligen skedde en olycka i Sibirien, då 20 000 ton dieselolja läckte ut i en flod. Jag funderade då på om olyckan hade något att göra med att permafrosten släpper alltmer uppe vid den norra polcirkeln. Nu finns mer information som hävdar att det var så. Marken under en tank gav vika och orsakade dieselutsläppet.


När permafrosten släpper kan markytan kollapsa, jordskred inträffa, marken försumpas och utsläpp av koldioxid och metangas sker. Metan uppskattas vara minst 20 gånger så aktivt som koldioxid när det gäller att öka växthuseffekten. Då markytan har kollapsat blir gasutsläppen mycket större än då endast det övre marklagret smälter. De utsläpp vi gör nu kommer att få återverkningar på permafrosten i flera hundra år framåt.




Kollaps av marken efter att permafrosten släppt.

 



Forskare tänder eld på metangas som sipprar ut i norra Sverige.

 


Se Svt-inslag om detta:
Hör och se metangasen som pyser ut ur permafrosten
Därför oroas forskare av permafrosten efter oljeutsläppet


Se artikel om detta från Institutionen för naturgeografi:
Snabb kollaps av permafrost ökar utsläppen av växthusgaser


Se artikel om detta från National Geographic Sverige:
Permafrosten döljer en klimatmardröm


#permafrost #metangas

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29 30
<<< Juni 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards