Alla inlägg under april 2020

Av Amisa - 17 april 2020 14:16

Den enkla sanningen om Gud och Jesus är så löjligt enkel att dom flesta har svårt att fatta det och ta det till sig. Det Jesusbilden står för är villkorslös kärlek, att tycka om någon trots dom fel och brister en person har, vänlighet, tålamod, medmänsklighet och förståelse för andra människor och en vilja att ge och ta emot förlåtelse. Man skulle också kunna se det som en vilja att för en stund tänka sig in i hur det skulle vara att ta den andres plats och prova hur det skulle vara att ha den personens liv. Vad kan den här människan tänkas ha med sig i sitt ”livsbagage”? Vem skulle jag vara om jag hade haft samma upplevelser?


Alla har inte haft samma tur i livet med att få växa upp älskad och respekterad i en trygg familj. För en del är istället familjmedlemmarna dom som utgör det största hotet mot deras existens. Kanske växer dom upp i ett totalt kaos i en missbrukarmiljö eller med föräldrar som lider av psykiska problem och är utåtagerande och oförutsägbara? Vad gör det med det lilla barnet? Hur hel blir man då som vuxen om man inte ens som väldigt liten har haft någon trygghet runt omkring sig, utan bara kaos och våld? Mina tankar går just nu till den lilla treåriga flickan som för ett halvår sedan blev dödad, sannolikt av sin egen mamma. Jag orkar inte ens tänka på dom känslor och den skräck det barnet känt strax innan den tragiska händelsen! Det som gör det extra sorgligt är att det inte bara är ett eller ett fåtal barn som råkar ut för detta, det är långt fler än man kan tänka sig. Lägg till det alla barn som växt upp i krigssituationer där dom sett människor, kanske nära anhöriga, dödas, lemlästas och våldtas och därefter en lång flykt där man inte blivit välkomnad någonstans. En Svarte-Petter som ingen vill kännas vid. Vad gör det med en människas själ? Vem blir man efter att ha behövt uppleva det? Vi behöver alla bli bättre på att kunna se saker också ur en annan människas perspektiv!


När jag var en liten flicka var jag en hästtjej. Jag kommer ihåg en dikt som nog kallades hästens bön.
En strof i den var ”Älska mig som mest när jag förtjänar det som minst, det är då jag behöver det som bäst!”.



 


Det tycker jag gäller lika mycket för människor. När vi är riktigt trasiga inombords, så kan vi bete oss på ett sätt som får andra människor att förakta oss och stöta bort oss, vi straffar omedvetet ut oss själva. Det är just då vi behöver våra medmänniskors kärlek som allra mest! Bakom fasaden av hat och aggressivitet finns oftast en väldigt förvirrad och rädd liten människa som inget hellre vill än att bli accepterad, älskad och få uppleva åtminstone lite trygghet i sin annars så skrämmande och kaotiska tillvaro.



Jag ber er alla:

Älska din nästa, med dom fel och brister denne har!
Det är tro för mig! Att den kärlek och omsorg vi ger våra medmänniskor, kan bidra till deras läkande och sedan sprida sig som ringar på vattnet och nå ut till fler och fler.
Så enkelt, men ändå så svårt att förstå……..

 

 

 


#denenklasanningen #kärlek

Av Amisa - 17 april 2020 00:30

En skojig nyhet nu i samband med Coronautbrottet är att försäljningen av sexleksaker gått upp med ca 30%. Då tänker jag att nu när människor spenderar mer tid tillsammans så kanske vi också får se en babyboom framåt jul och nyår? Då får man hoppas att dom nya små människorna som föds blir små ettriga miljö- och rättvisevänner á la Greta. Fast en hel del av sakerna som säljs är förstås för eget bruk, men även singlarna måste väl få ha lite kul och inte bara behöva tänka på elände hela tiden?


Svt-länk:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/coronaeffekten-forsaljningen-av-sexleksaker-skjuter-i-hojden




Har ni förresten hört talas om bonoboaporna (ofta kallade hippie-aporna), där makten är delad mellan honorna och hanarna? Honorna där löser alla typer av konflikter och irritation genom att skapa emotionella band till andra genom att ha sex. Kunde inte nån försöka få in Trump och Putin på dom idéerna?


 



Länkar om bonoboaporna:

http://bonnier-publications-danmark.23video.com/bonobo-aben-loser-konflikter-med-sex

https://fof.se/tidning/2019/10/artikel/bonobohonor-foredrar-sex-med-andra-honor



MAKE LOVE NOT WAR!

      


#makelovenotwar #babyboom #bonoboaporna

Av Amisa - 16 april 2020 22:44

Just nu visas Amelie från Montmartre på SvtPlay. Den handlar om en blyg, ung kvinna med ett rikt inre liv som försöker leva sitt liv genom att lägga sig i andras, istället för att se till att hennes eget blir bra. Det hela börjar med att hon i ett hemligt utrymme i väggen hittar en ask med små minnessaker som någon gömt eller glömt där för mycket länge sedan. Sedan följer en helt förtjusande historia och en oförutsägbar händelsekedja, där många intressanta saker sker och Amelie till slut lär sig att ta tag i sitt eget liv. Det här är en film med glimten i ögat!



 


Min dotter var väldigt förtjust i den här filmen och speciellt i huvudtemat från filmen, när hon var ung. När hon oväntat fick ett dragspel av en person som lagt spelandet på hyllan, så tog det bara en timme innan hon hade lärt sig att spela just den här låten från filmen. Min dotter är mycket musikalisk och sätter man ett instrument i handen på henne så listar hon snabbt ut hur det funkar även om hon aldrig spelat på ett sådant instrument tidigare.




Yann Tiersen, ”La Valse d'Amélie (Version originale)”:


https://youtu.be/Sm0ggPnp35U


#ameliefrånmontmartre

Av Amisa - 16 april 2020 18:56

Har du liksom jag fastnat i att ha en ganska liten variation på det du lagar till middag? Ja för mig är det så att jag lever själv och jag upplever det som tråkigt och oinspirerande att laga och äta mat. Men idag beslutade jag mig för att det var dags att laga något jag tycker väldigt mycket om men sällan gör, nämligen kroppkakor.




Jag är vegetarian, så fläsket i fyllningen byter jag ut mot Anammas vegofärs. Jag fräser den med lök, lite svampbuljong (för mer umamismak), salt och ganska mycket kryddpeppar.

 




Under tiden har jag kokat potatis som jag sedan pressar och blandar med salt, vispade ägg och vetemjöl så att det blir en potatisdeg.

 




Sedan gör jag små bollar som jag plattar ut och lägger fyllning på. Därefter klämmer jag ihop degen runt fyllningen så det blir en liten rund boll.

 




Dags att koka kroppkakorna i saltvatten. De ska koka tills dom flyter upp och sedan i ytterligare fem minuter.

 




Nu är det klart! Jag vill ha massor av råriven morot till och lingonsylt som jag blandar med Imat så att det blir som en sås. Dags att käka, namnam det ska bli så gott!

 


#favoritmat #kroppkakor

Av Amisa - 15 april 2020 20:48

Har man fortfarande glädje av den konditionen man skaffade sig för ett halvår sedan? Svaret på den frågan är……..tyvärr nej! Givetvis önskar jag att jag hade kunnat svara ja istället, men jag har varit alltför mycket av en soffpotatis sedan jag kom hem från förra vandringen så då får jag gå på ren envishet istället. Min mamma brukar säga att jag är envis som synden och det stämmer nog rätt bra, har jag fått för mig att göra något så gör jag det även om det är motigt. Det är ofta en rätt användbar egenskap.

  



Idag har jag nämligen varit ute och pilgrimsvandrat och gått etapp 1 på Birgittaleden som fått sitt namn efter den Heliga Birgitta som kom från trakten i närheten av Vadstena. Jag gjorde en specialare och gick den som en endagsutflykt och gick sträckan Västra Husby (utmed Göta Kanal) och till Söderköping tur och retur. Det blev en rutt på ca 2,6 mil. Det gick bra dit, för då var fötterna och benen pigga, men när det var dags att gå åt andra hållet blåste det jättemycket motvind, fötterna värkte och benen var stela. Jag tror jag satt och vilade på varenda bänk, som finns där det finns en sluss eller en vägbro, så vägen tillbaka tog mycket längre tid än vägen dit. Nu är jag äntligen hemma igen och det känns väldigt skönt.



Jag passerade ett stort stall med mestadels islandshästar. Tror dom brukar ha turridningar här.

 



Och här är folk miljömedvetna! Solceller på nästan vartenda tak. Eller också har trakten en oerhört skicklig solcellsförsäljare?

 



Norska kor, såna med två korta ben och två långa?





Även en hel del slussar passerades.  



Med tillhörande slussvaktstugor, alla ser likadana ut.




Och så plötsligt får jag syn på Söderköping några kilometer längre bort.




Mariehovs Herrgård.  



Gästhamnen. Det höga huset i bakgrunden är en silo som byggts om till bostäder.

 




Rådhustorget.

 



Och en gammal bro.

 



S:t Laurenti Kyrka som är en pilgrimskyrka.

 



Jag hade planerat att äta soppa här i Klockaregården, men det var Coronastängt så det fick bli en pizza istället.

 



Inuti kyrkan. Jag hade hoppats att kunna få en stämpel i mitt pilgrimspass, men jag hittade ingen att fråga om det. Var också vid församlingshemmet i samma ärende, men där var stängt. Det är kul att samla stämplar som minne av vilka platser man besökt under sin vandring och det vore också kul om det syns var jag börjat min vandring (många börjar annars ofta i Linköping).

 



Antar att detta är Maria?

 



Och Jesus ihop med någon som är sjuk?

 




Det finns gott om små mysiga gator här i Söderköping och delar av "Madicken" spelades in här på 70-talet.

 



Madame på en av dom oräkneliga bänkarna på hemvägen.

 




Och en ekbacke full med vitsippor.

 



Och äntligen otaliga kanalkrökar senare.......tillbaka i vid Västra Husby Kyrka där jag parkerat min bil. Taskig kyrkspira! Den är så låg att kyrkan inte syns förrän man är nästan framme.

 



NU TÄNKER JAG INTE TA ETT ENDA STEG TILL IDAG, SKA BARA SITTA I SOFFAN OCH SOFTA!!!


#birgittaleden

Av Amisa - 15 april 2020 08:17

Jag gillar verkligen filmen O Brother, Where Art Thou, här kommer ett klipp från filmen.



Från filmen O Brother, Where Art Thou? (2000), "Down in the River to Pray":


https://youtu.be/ZCnmYSIzZBc


#obrotherwhereartthou #movietrack

Av Amisa - 14 april 2020 20:20

Det är inte vårt största problem!
Ett mycket farligare och mer långvarigt hot mot våra liv är klimatkrisen! Den leder till extremväder, naturkatastrofer, missväxt och problem med livsmedelsproduktionen för oöverskådlig tid framåt. Och det där med oöverskådlig framtid är kanske något vi börjar inse vidden av nu, en futtig månad in i Corona-pandemin? Tänk er då om vi drabbas av allvarliga problem som vi vet kommer finnas kvar i decennier, ja kanske till och med i hundratals år framåt!


HUR SKULLE DET KÄNNAS ATT BEFINNA SIG I EN SÅN SITUATION?

ELLER VILL DU GÖRA VAD DU KAN FÖR ATT UNDVIKA ATT HAMNA DÄR?




 





David Attenboroughs film om klimatkrisen:
https://www.svtplay.se/video/22954438/david-attenborough-klimatkrisen?start=auto




 


Men ännu finns kanske en chans att förändra vårt sätt att leva, så att planeten och vi själva kan räddas från att behöva uppleva dessa snabbt annalkande katastrofer?

DET ÄR UPP TILL OSS NU ATT VÄLJA RÄTT VÄG FÖR FRAMTIDEN!!!


      


#klimatkrisen #väljrättväg

Av Amisa - 14 april 2020 17:57

Det känns bra att bli lite uppiggad av andras roliga idéer till hur man klarar av Coronan med lite uppfinningsrikedom och humor. Här kommer dagens skörd:




Elever på en dansutbildning som tränar tillsammans på videolänk:

https://www.svt.se/kultur/har-dansar-eleverna-balett-pa-lank

 



Kören i Blended Voices i Örebro sjunger tillsammans på videolänk:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/vardagen-under-coronakrisen

 



Och sedan ett spännande naturfenomen. Ja, Moder Jord gör också vad hon kan för att förundra oss:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/spektakulart-ljusfenomen-over-lomma

 

#överlevnadsvideor

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards