Alla inlägg under februari 2020

Av Amisa - 9 februari 2020 00:45

Imorgon tänker jag gå på spionjakt. Ja det är inte så allvarligt som det låter, men någon gång i november eller december upptäckte jag att det startats ytterligare en Equmeniakyrka i den här staden något år tidigare. Dom har en webbsida, en podkanal och youtubekanal där jag snokat runt lite eftersom jag är nyfiken på vilka dom är. Imorgon tänkte jag alltså besöka deras gudstjänst för att se hur den är. Hur pratar man under gudstjänsten, vilken typ av musik sjungs, verkar folk trevliga och välkomnande osv? Dom har ingen egen kyrkolokal utan hyr en lokal på stan två gånger i månaden för att hålla gudstjänst och däremellan har dom lite samtalsgrupper som träffas då och då och jag tror att dom kanske håller till hemma hos olika församlingsmedlemmar då.



 


Jag tänker att jag gärna skulle vilja se att dom två församlingarna i framtiden slås ihop. I min församling finns en väloljad organisation som förutom gudstjänster också driver ett café, ordnar träffar för daglediga, torgkaffe för allmänheten, barnverksamhet, samtalsgrupper, språkcafé för nyanlända, har ett etablerat samarbete med svenska kyrkan, gospelkör och flera musikgrupper. Vi har en egen kyrkolokal och många engagerade medlemmar och som nybliven medlem känner jag att församlingen genast bjöd in mig i verksamheten och med glädje låter mig vara med i verksamheten och låter mig vara delaktig på olika sätt. Vår brist är att medelåldern är rätt hög och om ca tio år kommer en hel del av medlemmarna kanske vara för gamla för att orka vara så aktiva i församlingen. Vår församling skulle alltså må bra av ett rejält tillskott av yngre medlemmar.


Den andra församlingen verkar ha många medlemmar i åldern trettio till femtio år och jag misstänker att stilen på gudstjänsten och musiken är lite mer nydanande, men dom saknar egna lokaler att hålla till i. Jag tänker på att båda församlingarna skulle vinna på att slås ihop eller samarbeta, att framför allt vår kyrkosal skulle kunna användas flitigare än två till tre timmar i veckan. Gudstjänster måste väl inte prompt vara klockan elva på söndagen? Mer traditionella gudstjänster kan varvas med lite mer nydanande sådana eller konserter där musiken istället får spela huvudrollen. Redan idag har vi cafégudstjänster, gudtjänster med barnen i fokus, tacokvällar osv och jag tror att ett gäng nya människor med nya idéer skulle välkomnas med stora famnen hos oss.


Det blir spännande att se mer imorgon!


#spioneramera:)

Av Amisa - 7 februari 2020 22:41

Ikväll kollade jag på Skavlan, det är inte något jag gör särskilt ofta men jag såg att det skulle vara en intressant intervju med Annika Strandhäll. Hon berättade om när hennes man, Thomas, som hon just höll på att separera från valde att ta sitt liv. Han hade mått dåligt i några år, men lagt locket på istället för att söka hjälp för sin själsliga smärta. Det här är något som är särskilt problematiskt för medelålders till äldre män och har mycket att göra med den uppfostran dom fått. Dom har fått lärt sig att det inte är okej att visa svaghet, sårbarhet och sorg och när dom drabbas av dom känslorna drar dom sig ofta undan istället för att prata med familj, vänner eller terapeuter. När känslorna inte tillåts att finnas, så blir dom istället överväldigande och kan leda till ett totalt sammanbrott.



 



Det kan inte upprepas nog många gånger: DET FINNS INGEN ANLEDNING TILL ATT KÄNNA SKAM för att du känner jobbiga känslor i samband med svåra livskriser! ALLA MÄNNISKOR känner jobbiga känslor i sådana situationer, det är EN NATURLIG DEL AV LIVET! Alla människor drabbas till och från under livet av livskriser som sjukdomar, dödsfall, separationer, olyckor eller arbetslöshet, det är en naturlig del av upplevelsen av att vara en människa. Om du mår dåligt, så prata om det istället för att lägga på locket! Jag förstår att det inte är så lätt om man inte är van att exponera sig så för andra, men om du vågar så kommer du upptäcka att dom flesta av dina medmänniskor kommer att ge dig det stöd och den uppmuntran du behöver för att orka vidare i livet. Om du inte vill prata med människor i din närhet så finns alltid terapeuter att ta hjälp av. Dom är vana att diskutera alla möjliga typer av livsproblem och dom har alltid tystnadsplikt.



Fler liknande inlägg:

Barn har rätt till alla sina känslor

Automatiska tankar

Det är inte farligt att känna

Visa känslor en styrka



#prataomdet

Av Amisa - 7 februari 2020 08:00

Jag fick ett mejl med en video från Fredrik Praesto. Han är hypnotisör och för några år sedan var jag hos honom på en grundkurs i hypnos. I videon pratar han om att besegra sina rädslor och så gör han och Igor Ardoris ett experiment som kräver att man åsidosätter sin rädsla för eld.


Jag kände att jag måste testa detta, vågar jag verkligen? Men om dom kan så kan väl också jag, jag ser ju att det inte är något farligt? Testa du också om du vågar!


Hypnothinking:

https://youtu.be/StnAm61maYY



Hur det gick? Jo, bara bra. Jag brann inte heller upp, däremot smakade det inte så gott i munnen. Ofta så behöver vi våga utmana våra rädslor för att utvecklas och må bra i livet.


#vågardu #hypnothinking

Av Amisa - 6 februari 2020 19:01

På SVT kan man se ett videoklipp från en psykologistudie som visar att småbarn ofta är väldigt empatiska och
t ex kan ge bort mat, även då dom själva känner sig hungriga. Borde inte vi vuxna ta mer lärdom av dom istället för att bara tänka på oss själva och våra närmaste?



 


Videoklippet på SVT:

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/empatiska-bebisar-hjalper-hungriga-framlingar


#empatiskasmåbarn

Av Amisa - 6 februari 2020 15:36

Idag blev jag vägledd till en ny tarotläsare och det är bra för jag har bett om att få hjälp att hitta en ny. Det är nämligen så att vår utvecklingsnivå behöver överensstämma med tarotläsarens om vi ska få tillgång till dom råd som kan hjälpa oss vidare i vår andliga utveckling annars kommer vi bara att stå och stampa på samma ställe hela tiden och det skapar bara frustration. Så med jämna mellanrum känner jag att det är dags att ta adjö av en tarotläsare och istället bekanta mig med en ny.


Dom tarotläsare jag lyssnar på siar inte om lottovinster eller om evig kärlek, dom pratar om andlig utveckling, hur man tacklar olika typer av problem i livet, hur man blir stark, tålig och tillitsfull, samt hur man kan upptäcka och hantera saker som ligger i vårt omedvetna och istället integrera detta i vårt medvetna och få tillgång även till dom egenskaperna. Det betyder att jag med tiden blir mer mångsidig och hanterar olika situationer bättre. Den nya tarotläsaren pratade om att jag håller på att lära mig en ny förmåga, men inte är särskilt bra på den ännu. Den metafor hon använde var att jag håller på att lära mig simma och den högre makten har satt på mig armpuffar för att jag obekymrat ska kunna plaska runt och utforska hur man gör utan att behöva känna rädsla. Förhoppningsvis kommer jag inom en snar framtid att utan problem behärska denna förmåga. En sång dök upp i mitt huvud och den kommer här nedan.



Tom Petty And The Heartbreakers, “Learning To Fly”:


https://youtu.be/v-LsnQPwHzI


#tarot #learningtofly #personligutveckling

Av Amisa - 5 februari 2020 19:58

Idag har jag varit i kyrkan och visat bilder och berättat om min pilgrimsvandring tidigare i höstas. Det har varit lite pyssel med organisera och strukturera bilderna inför detta, men samtidigt var det bra för det behövde ändå göras. Det blir ju liksom lite rörigt att ha ca 1000 bilder i en mapp, men nu har jag istället skapat mappar för delar av sträckorna och även en mapp som innehåller ett bildspel som speglar vägen som helhet. Förutom att visa bilder och berätta så visade jag också en av videorna med en genett, detta spännande djur, och jag sjöng också pilgrimssången ”Ultreia”.


Många var nyfikna på pilgrimsvandringen eftersom dom tidigare hört talas om Camino Frances och en del hade tidigare pilgrimsvandrat själva eller planerar att göra det snart. Den mest andliga delen på vandringen tycker jag var på mesetan mellan storstäderna Burgos och León där vi mötte så otroligt gästfria och hängivna medmänniskor. All den värmen gör någonting viktigt med oss, berör på djupet, rör vid vår själ. Samtidigt var det den sträckan som var mest enahanda med bitvis raka, platta vägar där naturen inte var särskilt intressant. Ändå hade naturen någon slags inneboende skönhet som nu slår mig när jag tittar på bilderna igen.



Visst är ändå det här lanskapet rätt vackert på sitt alldeles egna sätt? Kargt och enkelt.

 



Benediktinernunnorna i Carrion de los Condes välsignar pilgrimer med handpåläggning och jag kände både kraften och kärleken som strömmade in från deras händer och in i mig.

 



Och en knytismåltid med bl a broder Daniel på härbärget i Sahagun. Här liksom också på många andra ställen fanns flera väldigt fina volontärer som jobbade ideelt och som ville ge tillbaka lite av det dom tidigare själva upplevt när dom gick på vägen.

 


#pilgrimsvandring

Av Amisa - 4 februari 2020 21:47

Nu har jag varit på prova-på tillfället för nya kören. Vi fick testa att sjunga ”På gatan där jag bor” med tre olika stämmor och fick också höra och sjunga med på ett medley av låtar som vi ska börja träna på vid nästa körträning. Jag tror det kommer att bli kul.


 


#körsång

Av Amisa - 4 februari 2020 12:26

Jag har i ett par år sjungit i en kör där stor vikt läggs på att följa noterna. I höstas tog jag ledigt från kören eftersom jag skulle ut och vandra och skulle missa för mycket av träningen för att kunna vara med på konserten strax före jul.


Nu har jag beslutat att ta paus från den kören även den här terminen, för jag vill prova ett annat sätt att träna in sångerna. Jag tänker prova en kör där man istället sjunger på gehör och får sina sånger och stämmor på en ljudfil så att man kan förbereda sig hemma före körträningen. Jag känner att jag på våra körträningar ibland saknat spontaniteten och glädjen man kan få av att sjunga, när man alltför mycket petar i detaljer. Jag förstår att när man sjunger som en kör så är det viktigt att alla försöker sjunga så lika som möjligt med avseende på takt, rytm och betoning för annars kan det bli kakofoni istället för unison körsång, men kanske kan man uppnå det även utan att slaviskt följa noter? I övrigt tycker jag att vi i gamla kören har en bra blandning med låtar av olika genrer: pop, rock, traditionella sånger och visa. Vi brukar också få en del utmaningar med låtar som är svåra att sjunga och det tycker jag är kul. Det känns så bra när man äntligen sätter en låt man fått kämpa med att lära sig.


Den låt som har varit svårast under min tid i kören tycker jag är Totos låt ”Africa”. Vi sjöng inte bara texten som killarna i Toto sjunger utan också instrumentstämmorna som låter som en xylofon och en synt. Vi sjöng 4-stämmigt och våra stämmor gick ihop och isär med varandras. Fortfarande bara en vecka före konserten undrade jag om jag/vi skulle sätta låten, för den gick bra ibland och mindre bra vid andra tillfällen, men som det brukar vara vid konserter så blir man så fokuserad att det mesta går bättre än vanligt och vi satte även denna låt.



Toto, ”Africa”:


https://youtu.be/FTQbiNvZqaY



Den här veckan ska jag gå på ett prova-på-tillfälle i den andra kören och sedan är planen att prova den kören under den här terminen, innan jag slutligen bestämmer mig för vilken av körerna jag vill fortsätta med nästa termin. Sjunga kommer jag alltid fortsätta med, för det mår jag så bra av! Jag blir glad, harmonisk och glömmer mina dagliga bekymmer när jag sjunger. Jag blir väldigt här & nu av det och kanaliserar mina känslor genom musik, såväl glädje som ilska och sorg.



Här är ett klipp från min gamla körs 20-jubileum 2018. Vi hade bjudit in artister vi tidigare samarbetat med under körens första 20 år. Här körar vi bakom en inbjuden solist i Pink Floyd-låten ”Hey You” (har tyvärr glömt vad killarna heter):


https://youtu.be/xLiFYWxe_aQ



Även den här gruppen var inbjuden till vårt 20-årsjubileum, Far Out med låten ”Signs” (jag gillar den här låten skarpt):


https://youtu.be/jciQokyTVuo



Queen, "Bohemian Rhapsody", även detta en utmanande och rolig låt vi sjöng på vårt jubileum:

https://youtu.be/S57nxSmIwo4



Här uppträder kören på det traditionella nyårsfirandet i stan:


https://youtu.be/nHAw4M-urDk


#körsång #sångglädje

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7
8
9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29
<<< Februari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards