Alla inlägg under januari 2020

Av Amisa - 21 januari 2020 22:45

Jag hörde ett begrepp som gjorde mig nyfiken, nämligen ”Tomhetens välde”. Jag googlade lite och hittade följande text som jag tycker känns väldigt aktuell trots att den skrevs för ungefär sex år sedan:


”Det är det obegränsade vinstbegäret som hotar hela skapelsen. Till skillnad från Torahs bud att inte vinstmaximera, att inte skörda ut i kanterna av åkern och att inte plocka upp fallfrukten, för att ge de fattiga något att leva av (5 Mos 24:19ff) – och att fira sabbat en gång i veckan för att djuren och de fattiga ska få vila (2 Mos 23:12), så finns en tendens hos människor nu som då att driva vinstintresset till sin spets, utan hänsyn till människor eller natur. Jordförstöring var inget okänt begrepp ens på Paulus tid – eller på den tid då berättelsen om Adam och Eva formulerades.


Det är ingen hemlighet att klimathotet främst är ett hot mot de redan utsatta, de som förvisats till marginalerna, som lever så att säga redan på gränsen. Därför finns det ingen motsättning mellan mänskligt och icke-mänskligt lidande. Det handlar om solidaritet och att vidga solidaritetsbegreppet även till den icke-mänskliga delen av skapelsen. För vi sitter alla i samma båt, alla ligger vi under tomhetens välde, och med tomhet menas fåfänglighet, det jagande efter vind som är profitbegäret, som drabbar både människor och djur och resten av skapelsen. För en girig husbonde driver både sina slavar och sina djur hårt och föröder till sist själva sin mark.


Strävan efter att maximera vinst är nihilistisk. Den har inget moraliskt innehåll; den är tomhet.”



Detta är ett citat från:
http://dagensseglora.se/2014/04/24/begarens-omattlighet-ar-tomhetens-valde/


#TomhetensVälde

Av Amisa - 21 januari 2020 13:51

Nu har min kompis från kyrkan bestämt sig för att hon vill gå en Livsstegen-kurs ihop med mig och det är jag väldigt glad för. Jag tror vi kommer att kunna fungera bra tillsammans. Tanken är att vi senare ska gå en ledarutbildning för Livsstegen och starta en sådan grupp här i vår stad.


Livsstegen är en grupp för personer som känner att dom har något i livet som känns jobbigt och som man har behov av att prata om. Övriga tar del av det hen berättar, men utan att kommentera eller värdera det hen säger. Att berätta för andra om det jobbiga är så viktigt för då kan ett bearbetande börja och man förstår att man inte är så ensammen som man tidigare känt sig, att andra också har saker dom kämpar med. Kanske är det liknande frågor som du kämpar med? Genom att öppna sig, så försvinner mycket av skammen och skulden som vi ofta känner då något gått snett i våra liv. Det är mänskligt att ha fel och brister och det viktigaste är att vi jobbar på att försöka göra något åt dom. Och kristen som jag är, så vill jag också understryka att Gud älskar oss alla med dom fel och brister vi har och tar emot oss med öppna armar närhelst i livet vi är redo att ta tag i våra liv! Du är älskad och accepterad för den du är!


Under tiden man deltar i Livsstegen jobbar man också med sin personliga utveckling genom att jobba sig igenom dom 12-stegen.



 


Mer info om Livsstegen:
https://www.svenskakyrkan.se/filer/Livsstegen%20folder.pdf


#livsstegen #ViMåstePrata

Av Amisa - 20 januari 2020 19:51

Eller inte riktigt….närmare bestämt har jag hittat en ny betydelse på ett ord som redan finns.
Vad tänker ni på om jag säger FÖRHANDLA? Förmodligen den vanliga betydelsen?


Jag skulle gå till matbutiken och handla, men kom på att jag kanske först borde kolla reklam från dom närmaste matbutikerna för att se vilka erbjudanden dom har just nu. Vi är ju i slutet på januari och då brukar det tjatas så mycket om att människor har ont om pengar efter julhandeln och därför har kanske matbutikerna extra bra erbjudanden nu? För folk har FÖRHANDLAT SIG i julhandeln!


Om det heter föräta sig, förhasta sig, förlöjliga sig och så vidare så borde väl i rimlighetens namn även uttrycket FÖRHANDLA SIG finnas? Ja lite så weird humor har jag.


  


#nyord

Av Amisa - 20 januari 2020 12:32

Här är en väldigt fin predikan om Guds Ande i oss, det vill säga vårt sanna jag och vår livskraft, att mötas i kärlek och föra den kärleken vidare till andra, vara buren av Gud, om rätten att få börja om från början när helst vi hittar och förstår vad den rätta vägen är.



Prästen Olle Carlssons avskedspredikan i Katarina församling:


https://youtu.be/6t1RvT4_8Sw


#gudsande #mittsannajag #denrättavägen

Av Amisa - 19 januari 2020 23:19

Idag har jag äntligen fått tummen ur och skrivit färdigt en essä från en högskolekurs jag läst. Det var i sista sekunden kan man gott säga, för idag var sista chansen att lämna in den.



 


Det är jättefånigt och jag skäms verkligen över det, för den har varit nästan färdig ända sedan i november. Jag hade bara två avsnitt kvar att skriva på den: Diskussionen och sammanfattningen, och jag kan inte förstå varför jag drabbades av en så enorm skrivkramp att jag inte kunde förmå mig att göra det förrän jag hade ”kniven mot strupen”. Det är så vansinnigt mycket regler att följa om allt från formatering, antal ord eller sidor, vad varje stycke behöver innehålla, grammatik och formalia som jag upplever tar fokuset från själva innehållet. Nu är det i alla fall klart och inlämnat så nu återstår bara att hålla tummarna för att arbetet blir godkänt också!


Ämnet för essän är intressant, det handlar om den subjektiva upplevelsen människor har då dom varit med om ett spirituellt uppvaknande. Jag valde ämnet eftersom jag själv haft en sådan upplevelse för några år sedan och var intresserad av att ta del av hur andra upplevt liknande händelser.


Nu har jag bakat lite fikabröd för imorgon ska jag hälsa på en anhörig och jag tänker att det är så mycket godare med hembakat än med "köpebröd".

Av Amisa - 18 januari 2020 15:30

Flera fransmän som jag mötte på Caminon på väg till Santiago hade börjat sin vandring längre upp i Frankrike. Många berättade om vandringen från La-Puy-en-Velay som en väldigt vacker och trevlig vandringsväg. Det här är en av dom sträckor jag skulle kunna tänka mig att gå, nästa gång jag känner att det är dags att ge mig ut och gå. Den går genom många gamla vackra byar genom ett landskap med omväxlande natur.


Sträckan är ca 73 mil, men det går givetvis bra att gå en del av sträckan om man inte har tid eller lust att gå så långt. Det är lite dyrare att vandra i Frankrike eftersom det inte är lika vanligt med stora, billiga härbärgen som i Spanien längs El Camino Frances. Det verkar också vara klokt att boka sängplats en eller två dagar i förväg, både för att hitta en säng och man brukar hitta billigare boende på så vis.



Via Podensis, från La-Puy-en-Velay (nära Lyon) till Saint-Jean-Pied-de-Port (nära Biarritz):

https://youtu.be/fN4G6bg0zVU



Mer info:

https://caminoways.com/ways/le-puy-way-chemin-du-puy


#vandring #viapodiensis

Av Amisa - 18 januari 2020 12:01

Jag hittade en lång version av Sinnesrobönen som jag aldrig sett tidigare, men orden är kloka så här kommer den. Sinnesrobönen i sin helhet:


Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden.

 

Låt dock aldrig min sinnesro bli så total att den släcker min indignation över det som är fel, vrångt och orätt. Att tårarna slutar rinna nerför mina kinder och vreden slocknar i mitt bröst. 

 

Låt mig aldrig misströsta om möjligheten att nå en förändring bara för att det som är fel är lag och normalt, att det som är vrångt och orätt har historia. Och låt mig aldrig tvivla på förståndet bara för att jag är i minoritet. Varje ny tanke startar alltid hos en ensam.
Amen

 

 

 

#dikt #sinnesro

Av Amisa - 17 januari 2020 23:45

Jag har kollat på programmet ”Landet lyckopiller”. Där pratar Nour El Refai med personer som liksom hon äter antidepressiv medicin, samt med psykologer och terapeuter. Hon testar också lite olika aktiviteter som möjligen kan lindra eller förebygga depressioner.


Liksom den italienske psykodynamiska terapeuten som hon träffar i programmet så tänker jag att medicin bara borde tas i ett akut skede för att förebygga självmord då någon mår väldigt dåligt i stunden. Medicinen tar inte bort orsakerna till depressionen, utan gör bara personen mer avtrubbad så att den inte längre känner några starka känslor alls, varken dom positiva eller dom negativa. Det finns en orsak till att man är deprimerad, men många gånger är det något som ligger i vårt omedvetna och därför kan vi ha svårt att förstå vad det är som spökar för oss.


Vill vi varaktigt må bra, måste vi alltså gå inåt och undersöka vad som är fel. Det kan t ex vara jobbiga händelser från vår barndom eller senare i livet eller att vi inte lever vårt liv på ett sätt som gör oss lyckliga. I Sverige har vi nästan alltid en möjlighet att påverka vårt liv själva, men vi är dåliga på att utnyttja den möjligheten och väljer ofta trygga livsval och det man ”bör” göra istället för mer osäkra alternativ med det vi egentligen vill göra. Det är väldigt viktigt för vårt välmående att vi regelbundet ägnar oss åt aktiviteter som gör oss glada och hjälper oss att fylla på med livsglädje och god energi. Så ta reda på vad du behöver och må bra!



Här lite line dance som jag gillar och som gör mig lycklig:


https://youtu.be/hY2DvZKJxrI



#livsval #lycka

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards