Alla inlägg under december 2019

Av Amisa - 3 december 2019 08:00

När någon gör något dumt eller elakt så är vi ofta klumpiga med hur vi uttrycker oss. Vi kan t ex säga "Usch, vad dum du var nu!" när vi istället borde säga "Det du gjorde nu var väldigt dumt gjort, för det gjorde ont på din kompis!". Det här spelar stor roll, särskilt för barn.


"Du är dum!" uppfattas som att det är något allvarligt fel på mottagaren, medan "Det du gjorde var dumt!" snarare betyder att mottagaren gjort något dumt och fått veta vad som var fel med beteendet. Det sistnämnda kan ångras, den som gjort det kan be om ursäkt och bli förlåten och bete sig bättre nästa gång, för hen har lärt sig att förstå spelreglerna lite bättre.


Uttryck som "Du är dum!" ger upphov till mycket skamkänslor - "Det är något fel på mig- JAG ÄR FEL!". Ett barn som får höra det ofta kommer få väldigt dålig självkänsla och kommer antagligen ha svårt att tycka om sig själv. Det är väldigt grymt att uttrycka sig så till någon, men jag tror att vi ofta gör det av okunskap och för att vi inte tänker oss för. Uttryck som "Det du gjorde nu var väldigt dumt gjort, för det gjorde ont på din kompis!" däremot ger upphov till en skuldkänsla och den är befogad om man gjort någon annan illa. Den förmedlar vilka beteenden som är accepterade och vilka som inte är det, dvs våra sociala spelregler. Vi träffar alla många människor varje dag och att socialiseras och förstå hur man kommer överens och umgås med andra, är viktigt för att man ska fungera bra i samhället. Ett barn kan inte veta det automatiskt från det den är liten, utan här måste den få hjälp av förstående, men bestämda vuxna som förklarar vad som är okej eller inte tills barnet blir större och behärskar det på egen hand.


När vi kommunicerar med andra så är det bra att kommunicera med Jag-budskap. På det sättet kan vi undvika att det blir en fientlig stämning där beskyllningar haglar och missförstånd blir till höga murar emellan oss. Tanken är att det ska bli en konstruktiv dialog och mer förståelse mellan parterna. Jag själv är inte jättebra på det här, men det är något som vi alla behöver träna och bli bättre på.


Hur formulerar man då ett Jag-budskap?

Det byggs upp av fyra olika delar: En observation, en känsla, ett önskemål och motpartens argument.

Observation - Vilket beteende hos personen vill du ge feed-back om?

Känsla - Hur får beteendet dig att känna? Vad är problemet med det?

Önskemål - Hur skulle jag vilja att personen beter sig istället?

Motpartens argument - Hur upplevde personen själv det som hände? Hur förklarar hen sitt beteende?


Det kan t ex låta så här: "Jag känner mig ledsen när du inte svarar när jag pratar med dig. Jag önskar att vi ska vara vänliga och behandla varandra med respekt då vi träffas! Vad tänker du om det? Och varför blir det så här?". Efter det måste du också lyssna på och ta in, hur den andra upplevt händelsen och föra en diskussion om hur ni tillsammans kan göra så att det blir bättre i framtiden.



https://www.youtube.com/watch?v=HUSMZOlII8M


#skam #skuld #jagbudskap

Av Amisa - 2 december 2019 21:30

Just nu är jag i ett läge i livet, där jag ännu inte riktigt vet vilken väg jag ska ta härnäst. Det finns påbörjade vägar som jag kan välja att fortsätta, men jag kan också välja helt nya vägar.


Min tveksamhet att fortsätta det jag redan påbörjat handlar om funderingar om huruvida jag i så fall gör det av inlärt beteende eller för att jag verkligen vill det mest av allt? Om jag å andra sidan väljer bort det, gör jag det för att jag är rädd för att misslyckas eller för att det finns annat som drar mer och som skulle göra mig mer lycklig?


 


För några år sedan valde jag att lämna ekorrhjulet och det är något jag vet säkert att jag inte vill tillbaka till. Det kändes så meningslöst, som om jag slösade bort hela mitt liv i väntan på nästa helg, ledighet eller semester. I mitt huvud levde jag hela tiden i framtiden, trots att jag känner att det sunda är att tycka att mitt liv är meningsfullt idag.

HÄR OCH NU!!!


Jag gillar verkligen att jobba men eftersom jag är så allergisk mot ett statiskt liv så borde jag kanske istället arbeta mer i projektform, där man jobbar intensivt med något i ett par månader eller ett halvår, för att sedan gå i mål och hitta ett nytt projekt. Men var hittar man såna projekt att jobba i? Tipsa mig gärna om ni har några bra idéer!


Visst är det fantastiskt att vara så uppe i det man gör att timmarna bara flyger iväg, att se fram mot att gå upp på morgonen och komma igång med uppgiften! Jag vill följa min intuition, nyfikenhet och upptäckarglädje! Mina lyckligaste jobbstunder har varit när jag skapar saker och får fundera på funktion, form, färg och sedan skapa detta med mina händer och lösa problem som dyker upp längs med vägen eller när jag varit med i någon grupp där vi ska sjunga, dansa eller spela teater tillsammans och föreställningen växer fram i en kreativ process. Då är liksom hela min knopp, min kropp och min själ involverade i processen.


Dom senaste åren har jag tänkt att en bra strategi för att skapa mitt Här&Nu-liv är att sprida ut många frön inom dom områden jag nu känner för att utforska. Jag vet då inte vilka frön som det inte kommer bli något med eller vilka som kommer börja gro och växa vidare. När några frön börjar gro, måste jag å andra sidan välja vilken eller vilka jag ska fokusera på. Håller jag på med alltför många saker samtidigt finns risken att det inte blir något med någonting.


Just nu finns det ett land jag skulle vilja spendera tid i och jag gör efterforskningar för att hitta sätt att stanna där ett tag, kanske några månader. Jag gillar verkligen att resa långsamt, lära känna landet och människorna där, upptäcka kulturen: musiken, dansen, maten och religionen. Jag vill också känna att det jag gör känns meningsfullt, så att bidra i något socialt projekt skulle vara fint. Jag har hittat lite intressanta möjligheter och börjat skicka lite mejl för att se hur jag kan gå vidare.


Framtiden får utvisa om några av mina frön tar sig!


Av Amisa - 2 december 2019 08:00

Innan jag gav mig ut på min pilgrimsfärd så döpte jag mig i min församling. Det var något jag hade längtat efter att få göra ända sedan jag i våras hade förstått att detta var en församling som praktiserar vuxendop. Tanken med vuxendop är att individen själv ska vara så gammal, medveten och självständig att hen förstår vad det handlar om och välja det av egen fri vilja utifrån sin tro.


Jag var i och för sig redan barndöpt, men det var bara något man gjorde rent rutinmässigt på BB vid tiden för min födelse. Det hade aldrig funnits någon högtidlig cermoni och min familj var inte troende och vi gick aldrig i kyrkan annat än för att besöka någon annans dop, bröllop eller begravning. Ja min familj var t.o.m lite anti-religiös, religion var bara av ondo och till för att utöva makt över någon annan som stora statskyrkor eller manipulerande sekter.


Men jag hade turen att helt oväntat få möta Gud och det var ingen maktgalning jag mötte, det var en förälder som alltid vill mitt bästa och som alltid finns där för mig. Gud vill att jag ska utvecklas, bli en bättre människa och också hjälpa andra att bli det. Ibland utmanar han mig att göra saker jag tycker är läskiga och som jag är rädd för, men han puttar liksom på mig och säger "Jag vet att du kan och det vet du också!". När jag har klarat av det så blir jag stolt och glad över mig själv och min självkänsla växer en bit till.


På mitt dop ville jag sjunga "You Raise Me Up" för den sången beskriver så fint relationen jag har till Gud. Han hjälper mig och ger mig kraft att gå upp på bergen, inte minst dom höga bergspassen i Pyrennéerna och Galicien under min pilgrimsvandring.


"You Raise Me Up" med Celtic Woman:

https://www.youtube.com/watch?v=Yfwlj0gba_k


Och maktgalningarna i vissa kyrkor och sekter då? Jo nog finns dom, men det är människor av kött och blod som använder sig av Guds namn fast dom inte har något med Gud att göra. Precis som i den här dokumentären om medeltidens häxjakt i Europa som drevs av rädda, ängsliga män som behövde hitta någon syndabock till 90 år av dåligt väder och missväxt. Kanske var dom rädda för att människor skulle ifrågasätta den Gud dom företrädde och överge deras kyrka och religion?


https://www.svtplay.se/video/24423217/medeltidens-haxjakter?info=visa


#Gud

Av Amisa - 1 december 2019 23:23

Vad tänker du på om jag säger synd? Många tänker att det handlar om att stjäla, döda, hota, supa, spela kort osv. Jag tänker att det både handlar om att göra orätt mot någon annan, men även att göra något orätt mot oss själva. Dom flesta människor går inte runt och begår väldigt allvarliga synder som att döda medmänniskor, men varje dag begår vi en massa småsynder mot oss själva och andra. Om vi beter oss illa mot oss själva, så blir det liksom naturligt att bete sig respektlöst också mot andra. Om vi däremot lär oss att inte begå synder mot oss själva utan behandlar oss själva på ett jyste sätt och känner hur bra det känns, då blir det naturligt att behandla andra på samma sätt och med samma respekt.


En synd vi ofta begår mot oss själva är att förminska oss genom att säga hur dåliga, misslyckade eller fula vi är eller att jämföra oss med andra som är mycket bättre än vi. En annan synd är att inte stå upp för sig själv, utan låta sig bli överkörd av andra. En tredje synd är att inte förlåta sig själv då man begått ett misstag eller gjort någon illa. Vi är bara människor med fel och brister och för det mesta så gjorde vi så gott vi kunde och förstod i den stunden. Det finns säkert många fler exempel på småsynder vi begår.


 


När vi förstår hur viktigt det är för oss själva att få positiv feedback från andra, att vi står upp för oss själva och kan förlåta oss för misstag vi gjort så är det lättare att förstå att andra har samma behov av att få höra snälla ord ibland, att ha någon som ställer upp på dom då dom är utsatta och sårbara och att bli förlåtna när dom ber om ursäkt. Så jag tror att det är en bra idé att börja behandla sig själv väl, så får det automatiskt en spridningseffekt i hur vi behandlar andra.


Vi behöver alla varandra och tillsammans skapar vi det samhälle vi förtjänar!

Vilket samhälle förtjänar du? Vilket samhälle vill du leva i? Hur vill du att din medmänniska ska behandla dig?

Är du god, stöttande och förlåtande mot dig själv och andra?


Om du tycker att den sista frågan är löjlig och onödig, fråga dig om du lyckas skapa harmoniska relationer med de närmaste människorna i din omgivning eller handlar det bara om att du ska vinna "terrorbalansen" i relationen?


Och kanske borde vi använda något annat ord som bättre säger vad det är? Kan "begå orätter" vara ett lämpligare begrepp?


#synd

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21
22
23
24
25 26 27 28
29
30 31
<<< December 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards