Alla inlägg under oktober 2019

Av Amisa - 5 oktober 2019 21:55

Det finns ganska gott om fransmän också på Caminon. De kommer till fots eller med cykel. Det speciella med dom är att dom inte startar vid spanska gränsen, utan dom börjar redan långt upp i Frankrike t ex vid Le Puye (med reservation för min stavning). Så när vi andra är nybörjare i Saint-Jean-Pied-de-Port, så har de redan avverkat ca 60 mil. Jag fattar varken hur de orkar eller hur de har tid. Jag har också träffat en tysk som gått från norra Tyskland, men det verkar inte så vanligt med tyskar som gått hela vägen.

Dagen blev inte riktigt som jag tänkt mig. Jag tänkte sova ytterligare en natt i Burgos och skulle flytta till ett annat härbärge under dagen. Det skulle öppna kl 12 och när klockan äntligen var dags fick vi reda på att de först kl 17 kunde lämna besked om vi kunde få en säng. Detta för att de som vandrat över dagen prioriteras, före dom som vill stanna ytterligare en natt.

Det är ju förståeligt, men samtidigt kan vi behöva någon extra vilodag någon gång eftersom en vandring tar ca 5-6 veckor. Inte minst för att få vila muskler och läka skoskav.

Nu blev jag tvungen att vandra 11 km till nästa by, Tardajos, för att få en säng.

I Burgos pågår just nu en medeltidsfestival och lokalbefolkningen är klädda i vackra färggranna kläder.

När jag skulle lämna staden hamnade jag mitt i ett processionståg som gick på samma gata som Caminon, men i motsatt riktning så det tog ganska lång tid att ta mig ut ur centrum.

Så småningom kom jag i alla fall fram till mitt mål, där jag genast sprang på Ken, och straxt efter mig kom också två franska kvinnor som jag springer på var och varannan dag. Nu har vi fått en god middag i magen och nu är det dags att sova.

God natt!


#elcamino #vandring

ANNONS
Av Amisa - 5 oktober 2019 19:04

Idag besökte jag Catedral de Santa Maria i Burgos. Katedralen är byggd och tillbyggd under olika epoker och har en blandning av gotisk, renässans och barock stil.

Katedralen är enormt stor och rikt utsmyckad, men blev en stor besvikelse för mig. Trots all utsmyckning som guld, byster, ornament och tavlor på en massa gubbar (ärkebiskopar?) som ansetts viktiga under någon tidsera så upplevde jag ingen som helst känsla av kontakt med den heliga anden i denna byggnad. All denna bling bling verkar bara handla om att visa upp religiös makt och rikedom och har för mig ingenting att göra med en äkta och ärlig kontakt med Gud.

Dessutom kan man ju gissa sig till att mycket av rikedomarna kommer från plundringar av Spaniens kolonier. Jag förstår de religiösa inriktningar som hyllar enkelhet och ärlighet som ett sätt att få kontakt med Gud. Kanske är det därför så många människor känner att de upplever en tillhörighet med någon högre makt då de är ute i naturen?

Det blev i alla fall några foton tagna, på lite enklare saker som tilltalade mig. Här en schackrutig trappa. Tror aldrig att jag sett något liknande förut i en kyrka.

Och ett vackert mönstrat golv.

Den här korridoren med välvda bågar i taket var också vackert.

Jesus på korset.

En tavla med Maria och Jesusbarnet.

Och en staty som inte heller var alltför överdådig.


#elcamino #vandring

ANNONS
Av Amisa - 4 oktober 2019 22:12

"Morgonstund har guld i mund" brukar man säga och det verkar ännu mer sant när solens första strålar lyser upp omgivningen med sitt gyllene sken. Tidigt på morgonen går jag över en kulle och där står ett kors ovanpå en stenhög.

Brevid korset står en grupp med pilgrimer samlade och pratar om Caminon och varför man ska göra den. Jag wallraffar mig lite in i gruppen för jag är nyfiken på vad de pratar om. Han berättar att det är en tradition att man lägger en sten på högen som en symbol för något man behöver lägga bakom sig. Medan man vandrar ska man fundera på vad som fungerar bra i livet och som man vill behålla i sitt liv och vilka negativa saker man har i sitt liv som man bör sluta med. Det kan t ex vara dåliga vanor, dåliga relationer eller ett felaktigt sätt att tänka om sig själv. Sedan berättar en av personerna i gruppen vad han kommit fram till. Jag känner att jag saknar min församling där hemma och våra präster som alltid säger så kloka saker.

I en by jag passerar ser jag den här roliga muralmålningen, med en pilgrim som kånkar sin tunga ryggsäck men mest verkar fundera över varför han gör detta istället för att sitta hemma och lata sig i fåtöljen.

Jag är på väg till Burgos och de sista 8 km går längsmed en porlande flod. Det är grönt och fint runt omkring, först är det skog och lite senare övergår den i en park.

Till slut kommer jag till centrala stan och mitt härbärge. Det ligger straxt ovanför den väldigt vackra katedralen. Jag har beslutat mig för att stanna ytterligare en natt här, så imorgon ska jag se mig om lite mer i staden.

Här pågår något slags medeltidsfirande och på kvällen vimlar det av folk på marknaden som pågår. Jag inser att jag kommer sakna värmen och människorna när jag senare i höst återvänder till höstrusket och mörkret i Sverige igen. Om det inte vore för att jag vill hinna hem för att träffa sonen och barnbarnet innan de reser bort över julhelgen och nyår så skulle jag lätt kunna tänka mig att stanna ytterligare några veckor här när vandringen är över.


#elcamino #vandring

Av Amisa - 3 oktober 2019 20:47

Jag måste berätta om en märklig upplevelse jag var med om i Logrono, den förra storstaden.

I samma rum på samma härbärge som jag bodde också ett franskt par i 50+ åldern. I rummet fanns 8 våningssängar, alltså 16 bäddar, varav kanske 12 var belagda.

Efter en glad (och kanske blöt?) kväll på stan dök dom upp i rummet vid 12-tiden på kvällen. Deras platser var i två underslafar på två våningssängar som stod tillsammans, brevid mig, men med en gång emellan. Jag hade redan tidigare undrat lite över att deras sängkläder låg mittemellan sängarna istället för i varje säng.

Dom såg när dom kom att jag var vaken, för jag gick upp och hämtade min mobil som låg på laddning. Knappt hade dom lagt sig under täcket förrän det började flåsas, stånkas och stönas i mörkret. Om det var ett regelrätt samlag eller bara lite avancerad petting har jag ingen aning om, men dom verkade i alla fall ha det skönt.

Eftersom jag är intresserad av psykologi så undrar jag ju om dom bara var kåta och inte kunde hålla händerna i styr, eller om de upplevde en kick av att veta att de blev sedda. Det kändes som det senare, eftersom de redan på förväg hade bäddat mellan sängarna. Nästa morgon när jag smög mig upp tidigt för att ge mig iväg, så började dom återigen. Det kändes verkligen som om dom ville bli sedda.

Så om ni har ett tråkigt sexliv, varför inte prova något nytt? Lite caminosex kanske??


#elcamino #vandring #sex

Av Amisa - 3 oktober 2019 19:41

Dagens vandring har till stor del gått genom en skog som inte är alltför olik den därhemma.

På ett ställe följs en väldigt brant nedförsbacke full av stenar av en brant uppförsbacke.

I nedförsbacken står ett kors över en cyklist som omkommit här. Lite då och då påminns vi om livets förgänglighet, det vi tar för självklart kan när som helst tas ifrån oss. Sådana här kors syns lite här och där och jag undrar om personen råkat ut för ett olycksfall eller plötslig sjuka. Många människor här blir väldigt tävlingsinriktade och kan nog pressa sig till det yttersta och totalt ignorera kroppens signaler om att den behöver vila och återhämtning. För några dagar sedan träffade vi en fullständigt galen engelsman som sa att han skulle göra hela Caminon på två veckor. För en normalsnabb vandrare brukar det ta fem veckor, så det verkar ju helt galet. Själv förstår jag inte ens nöjet med det? Eller handlar det om att bevisa sitt värde eller någon typ av självskadebeteende? Jag tänker att många nog missat poängen med Caminon.

Utanför ett härbärge ser jag en skylt om hästparkering, det är andra gången jag ser skyltar som visar att också hästar är välkomna på Caminon. Undrar var dom gör av hästen när dom kommer till en storstad? Eller rider dom runt städerna istället.

Plötsligt förändras naturen, skogen tar slut och istället blir det vidsträckta betesmarker. Jag tänker att det ser ut som kullen där tjuren Ferdinand sitter under sin korkek och luktar på sina blommor.

Och titta! Där är ju Ferdinanda och hennes vänner. Nedanför beteshagen ligger byn Ages som jag väntat på att komma till. Imorgon måste jag komma till Burgos som ligger 22 km bort för jag har bara 8 Euros kvar att leva på och närmsta uttagsapparat finns där. Förhoppningsvis räcker det i alla fall till en frukost!


#elcamino #vandring

Av Amisa - 3 oktober 2019 18:38

Igår fick jag flera sms från oroliga familjemedlemmar som undrade om något hade hänt eftersom jag inte bloggat på två dagar. Nej, inget har hänt mer än att jag första dagen var totalt utmattad efter att ha stånkar mig upp till en bergsby på en kulle, där vägen gick km efter km i stekande sol och där ingen skugga fanns någonstans. Efter det var jag så trött och illamående att jag lade mig för att vila och sedan somnade.

Här min vän Rosemary från Kanada, som gjorde mig sällskap under eftermiddagens vandring. Vi hade en mycket intressant stund då vi pratade om livet och våra livserfarenheter. Om det var många sydkoreaner i början av vandringen så känns det nu som om det är kanadensarna som är i majoritet.

Igår blev det inget bloggande eftersom jag bodde på ett väldigt enkelt ställe där det inte fanns något wifi. Stället drevs av volontärer som själva pilgrimsvandrat, i ett hus som var ca 300 år gammalt. Vi sov på madrasser på golvet, lagade mat och åt tillsammans och hade en gemensam andaktsstund på spanska, franska, italienska, engelska och ukrainska. Tidigare pilgrimer som varit på besök hade lämnat efter sig berättelser om varför de går Caminon och vi fick alla läsa upp ett sådant brev. Brevet jag läste var skrivet av en person som en längre tid känt sig deprimerad och som hoppades få livslusten och energin tillbaka. Det var definitivt något jag kunde relatera till. Vi blev så fint mottagna av vårat värdpar, vi fick så mycket kramar både när vi kom och när vi skildes åt.


#elcamino #vandring

Presentation

Omröstning

Vill du att andra ska läsa din blogg?
 Nej!
 Ja, mina närmsta vänner/familj!
 Ja, men bara dom som delar mina åsikter!
 Ja, alla är välkomna!
 Kanske?

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3 4 5 6
7 8
9
10 11 12
13
14 15 16 17 18
19
20
21
22
23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Min inre vägvisare med Blogkeen
Följ Min inre vägvisare med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se