Alla inlägg under oktober 2019

Av Amisa - 14 oktober 2019 19:36

Härom dagen när jag var ute och traskade i mörkret så var det något som inte stämde. Himlen framför mig var rosafärgad och upplyst. Först trodde jag att det var ljuset från någon upplyst stad, men efter ett tag blev ljuset starkare. Varje dag vandrar jag i västlig riktning, vilket innebär att soluppgången sker i den riktningen som jag har min rygg åt. Jag vet att pilarna ut ur byn var otvetydiga, jag följer vägen. Kan det vara så att Caminon just nu går i östlig riktning? Det verkar ju helt knas i så fall!

Efter en stund får gåtan sin förklaring. Det är fullmånen som busar med mig. Den syns fortfarande fast klockan är efter 7 på morgonen och den är stor (syns inte så bra på bilden) och gul som en apelsin. Den har gömt sig bakom en massa moln, men plötsligt kom den fram igen.


#elcamino #vandring

ANNONS
Av Amisa - 14 oktober 2019 15:17

Katarina församling i Stockholm väckte mitt intresse för kyrkan.

Jag tillhör de få procenten svenskar som regelbundet lyssnar på P1. På söndagar klockan 11 blir det gudstjänst på P1 och då brukade jag alltid byta till P2 där det fanns ett program med världsmusik som jag gillade. Men en dag gjordes tablån om och musikprogrammet flyttades till någon annan tid. Då stängde jag istället av radion under den timmen som gudstjänsten pågick, för jag kände inte att gudstjänsten hade någonting att säga mig.

Men en söndag var jag upptagen med något annat då programmet började och när jag återvände till radions sällskap så tänkte jag att det var en väldigt annorlunda gudstjänst jämfört med de jag hört någon gång tidigare i mitt liv. Musiken var modernare och hade texter som talade till mig och predikan berörde mig djupt. Katarina församling har en fantastisk kollektiv förmåga att kommunicera på ett sätt som berör. De tar upp nutida samhällsfrågor och frågor som handlar om det svåra som kan drabba oss alla när som helst i livet och så relaterar de dessa frågor till de budskap som finns i bibeln. Med tiden har jag också upptäckt att församlingen också publicerar sina predikningar och ibland också musikinslag på sin YouTube-kanal. Så när jag vill ha lite själslig spis så brukar jag leta upp någon predikan på kanalen.

Nu när jag är ute och pilgrimsvandrar deltar jag ibland i pilgrimsmässor, där vi pilgrimer får mottaga välsignelser för att vår vandring ska gå bra och att vi ska få vara friska. Något jag reagerar på i den katolska kyrkan är att de rabblar väldigt många texter som alla verkar kunna utantill.

När jag pratar med Gud känns det väldigt viktigt att jag är väldigt personlig och ärlig med vad jag har på hjärtat. Orden som rabblas i gudstjänsterna är väldigt genomtänkta, välformulerade och visar tydligt att den som formulerat dessa helt tydligt är en person med en hög medvetenhet. Ändå kan jag inte låta bli att fråga mig hur många personer av de som deltar i rabblandet, upplever att de verkligen har en kontakt med den högre makten i den stunden? Min upplevelse är att när religionsutövning blir alltför ritualiserad och mekanisk så är risken stor att vi tappar känslan av kontakten med Gud. I Katarina församling försöker de undvika att vara alltför rituella.

Här är en predikan som handlar om hur snabba vi är på att döma andra, likväl som oss själva och hur svårt vi har att förlåta, framförallt oss själva om vi inser att vi gjort någon illa. Att vi istället borde ha mer förståelse för oss själva, att vi just då inte förstod bättre och gjorde så gott vi kunde med det medvetandet vi hade i den stunden. Att förlåta är ett sätt att tillåta oss att gå vidare och att istället för att lägga negativ energi på att älta något som vi eller andra gjort fel någon gång för länge sedan, istället lägga positiv energi på att förändra oss här och nu och lära oss att hantera livet och dess problem bättre i framtiden:


https://youtu.be/nwU98p6ZoWg


#gudstjänst #tro

ANNONS
Av Amisa - 12 oktober 2019 21:10

Idag rinner näsan som en vattenkran och jag har också hostat en del. Jag har tagit det lugnt och bara gått en kortare vandring på 16 km. När jag kom fram lade jag mig i sängen med mobilen som sällskap och tyckte synd om mig själv. Sedan låg jag här hela eftermiddagen och slappade tills jag slutligen tog mig samman och gick iväg och åt middag. Jag hoppas att jag känner mig piggare imorgon.

Såg dom här cykelstolarna på ett café imorse och undrar bara om dom kanske borde finnas på ett café för ett annat klientel? När vi pilgrimer går på café så är ju syftet inte bara att fika utan också att vila våra trötta fötter och ben.


#elcamino #vandring

Av Amisa - 11 oktober 2019 18:20

För några dagar sedan var jag i Carrion de los Condes. Där bodde jag på ett härbärge som drevs av benedikternunnor från ett kloster i närheten. Systrarna turas om att vara på härbärget och tjänstgöra där. Det speciella med detta ställe är att systrarna varje dag har en sångstund tillsammans med pilgrimerna. Vi sjöng sånger på spanska, franska, italienska, engelska och hebreiska och det var en härlig stämning.

Senare på kvällen var det också en pilgrimsmässa där vi fick mottaga en välsignelse för vår vandring, också med handpåläggning och vi fick en stjärna som en symbol för att vi alltid är ledsagade av Jesus. Dessa systrar är fantastiska med sin vänlighet och gästfrihet. När jag först kom till härbärget och frågade om det möjligen fanns en ledig säng för mig, fick jag till svar "Här finns så mycket plats du behöver!". "Tack", sa jag "men det räcker bra med EN säng".


#elcamino #vandring #nunnor

Av Amisa - 11 oktober 2019 17:01

Idag har jag kommit till Sahagun, vilket är halvvägs till Santiago de Compostela. Dom här kolonnerna markerar att man kommit halva vägen. Förrut har jag hela tiden räknat uppåt för hur många mil jag gått. Nu kanske jag istället ska börja räkna nedåt, hur många mil återstår. Hur som helst så är det skönt att veta att vägen som är kvar att gå blir nu hela tiden kortare än den jag hittills gått.

Bla

Mina trötta fötter....
Nej, nu överdriver jag. Så trötta är dom inte, men jag önskar att dom hade lite bättre plats för tårna. Fötterna svullnar när man går hela dagen.

Graffiti på infarten till Sahagun.
Texten lyder:"Give over to life and you will know the anser".


#elcamino #vandring

Av Amisa - 10 oktober 2019 21:23

De senaste dagarna har vägarna blivit allt flackare. Man ser kilometervis framåt i ett landskap som hela tiden ser nästan likadant ut. Idag har jag gått 17 kilometer på en sån här väg. Det är jättesvårt att uppskatta hur långt man kommit. Bästa sättet är nog att titta på klockan, för min Caminoapp säger ungefär hur lång tid en sträcka tar att gå. Problemet idag var ju bara att min telefon strejkade och därmed visste jag ju inte riktigt säkert vad klockan var.

Ibland går vandringen på en grusväg brevid en större bilväg. Lite tråkigt, men fördelen är att det med jämna mellanrum sitter avståndsskyltar så man på ett ungefär vet hur stor del av sträckan man har avverkat.

Idag träffade jag två tjejer från Umeå som också är ute och vandrar. Förra året gick de dom första trettio milen från Saint-Jean-Pied-de-Port till Burgos och i år hoppas de komma ytterligare ca trettio mil, svar en bit bortom Léon. Tyvärr blev det inget kort på dom pga mobilstrulet. Hoppas det funkar bättre imorgon!


Igår åt jag frukost på ett café som hade lite gäss och hönor som spatserade runt. Det var lite mysigt tyckte jag.


#elcamino #vandring

[Bild]

Av Amisa - 10 oktober 2019 20:08

Om jag inte bloggar varje dag nu så beror det på att min mobil börjat krångla. Kanske har jag råkat tappa den i backen en gång för mycket eller kanske nattfukten letat sig in i den när jag är ute och går tidigt på morgonen. Mobilen gör en omstart och fastnar sedan med lysande skärm och märkesnamnet och går sedan inte att stänga av. Jag måste vänta ända tills batteriet blivit helt tomt innan jag kan göra en omstart så den blir normal igen. Det tar i värsta fall ett halvt dygn.

Jag håller på att bli förkyld, men i övrigt är allt bra. Imorgon kommer jag passera platsen som markerar att jag kommit halvvägs till Santiago de Compostela.


#elcamino #vandring

Av Amisa - 8 oktober 2019 18:55

Idag har jag kommit till byn Poblacion del Campo och hittat ett otroligt lyxigt härbärge, det finaste hittills på min resa.

Vanligtvis sover man i mer eller mindre skruttiga våningssäng är som står tätt ihop packade, så att så många pilgrimer som möjligt ska få plats.

Här har man sin egen kupé med säng med ståhöjd, säng hylla, locket för värdesaker, egen lampa, eget eluttag, draperi och sängkläder. Hälften av "rummen" har en trappa upp, men i övrigt är deras rum likadana.

Fina fräscha badrum.

Modernt kök, med tvättmaskin som är gratis att använda, mikrovågsugn (ganska ovanligt på härbärgen) och kaffebryggare.

Ett vardagsrum fyllt med böcker och tidningar.

Damm i trädgården.

Och ett mysigt café och restaurangdel

Här känns fint att vara!


#elcamino #vandring

Presentation

Omröstning

Vill du att andra ska läsa din blogg?
 Nej!
 Ja, mina närmsta vänner/familj!
 Ja, men bara dom som delar mina åsikter!
 Ja, alla är välkomna!
 Kanske?

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3 4 5 6
7 8
9
10 11 12
13
14 15 16 17 18
19
20
21
22
23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Min inre vägvisare med Blogkeen
Följ Min inre vägvisare med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se