Alla inlägg under maj 2009

Av Amisa - 15 maj 2009 21:08

Förra veckan var det ett motionslopp här i vår stad. Tusentals människor hoppade, skuttade och sprang genom stadens gator och parker. Ja, det var en riktigt stor folkfest.

Men jag är väl lite trög för jag fattar liksom inte tjusningen med att springa och trängas med massor av andra på en hård asfaltsgata. Vi diskuterade det på jobbet och en arbetskamrat förklarade fenomenet med att det var en skön känsla att vara en del av någonting stort, att tillhöra en grupp och att göra någonting tillsammans.

Trög som jag är så föredrar jag att strosa ensammen i en stor skog och lyssna på fåglarna och trädens lugna susande. Jag blir liksom väldigt lugn och harmonisk i själen av det.

Häromdagen när jag var ute och strosade i skogen, letade jag upp en lugn, skön och solig skogsglänta där jag slog mig ner. Plötsligt brakade det till bakom mig! Jag vände mig om i fast förvissning att det var någon orienterare som sprang lite kors och tvärs i skogen. Dröm om min förvåning när jag upptäckte att det var en älgko som sprang förbi mig på bara några meters håll.

Nej, jag håller mig nog i skogen, vet faktiskt inte ens om jag skulle ställa upp i ett motionslopp ens om jag fick betalt för det!

Smaken är som baken delad och skönt är väl det!  

/ Amisa

Av Amisa - 13 maj 2009 20:55

När man är sugen på något gott att smaska på finns det mycket att välja mellan. Då kan man göra det smarta valet att välja något som är gott, men bara lite onyttigt.

Det kan t.ex vara:

  • fruktsallad med vaniljfil (med låg fett- och sockerhalt)
  • mikrade hallon och blåbär med vaniljfil
  • grönsaker (morots- och gurkstavar, paprikabitar, blekselleri, minimajs) med dippsås
  • mörk choklad 
  • lite russin och nötter (i små mängder naturligtvis)
  • morotskaka

Vaniljsås och grädde kan oftast bytas ut mot vaniljfil, för att bli lite nyttigare och sockerkakor och pajer är nästan alltid för mycket socker i. Det blir inte godare för att det är etter-sött, så minska mängden socker! 

Har du några bra idéer som du vill dela med dig? Berätta!!

/ Amisa
Av Amisa - 11 maj 2009 21:03

Nu när jag håller på och väger mig varje dag finns det en del egenskaper i maten som jag lagt märke till och som jag inte var medveten om tidigare.

Ibland unnar jag mig något onyttigt att äta, kanske något som innehåller onödigt mycket fett eller socker. Jag har nog inbillat mig att båda är lika illa och det kanske dom är också, men i så fall på lite olika sätt.

Jag har nu kommit på någonting om socker. Om jag äter något med hög fetthalt tar vågen ett ilsket skutt uppåt, men om jag dagarna därefter käkar mer nyttigt så planar viktkurvan snabbt ut igen. Med strösocker är det lite annorlunda. Om jag äter något som är mycket sött så tar vågen också ett rejält kliv uppåt, men om dagarna därefter följs av nyttig mat så fortsätter vikten ändå uppåt i en eller två dagar till innan den planar ut.

Någon gång för länge sedan under min glada ungdom så lärde jag mig på hemkunskapen att strösocker är en sammansatt sockerart och att det finns andra enkla sockerarter också. Jag kommer också ihåg att sammansatta sockerarter tar längre tid för kroppen att bryta ner. Trots mina tidigare kunskaper har jag nog inte förstått innebörden av detta förrän nu och fullt ut förstår jag det nog inte riktigt ännu. Berätta gärna, om du vet mer!

Det kanske är som författaren och filosofen Rousseau sade att man inte är redo att ta till sig kunskapen förrän man börjar fundera och ställa frågorna!

/ Amisa
Av Amisa - 9 maj 2009 02:24

Jag tänkte berätta om en händelse som ligger ca 15 år tillbaka i tiden. På mitt dåvarande jobb fanns många som satt och sög på en giftpinne, ja alltså en cigarett, på rasterna.

En av dom, en tjej, drabbades av KOL eller Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom som det fullständiga namnet på sjukdomen är. Det är en sjukdom som gör att lungornas syreupptagningsförmåga starkt försämras, man blir andfådd och trött och till slut kan lungornas funktion kollapsa totalt.

Hon hade rökt sedan 14-årsåldern och anledningen till att hon börjat var som för många ungdomar att hon ville vara cool och häftig. När det här drabbade henne var hon i 30-årsåldern och mamma till tre barn och hon insåg snabbt att det inte finns något coolt med rökning. Till slut var hennes lungor i så dåligt skick att hon var inlagd på sjukhuset och var tvungen att vara kopplad till en syrgastub med andningsmask, för hennes lungor fungerade inte alls längre.

Det var fruktansvärt för hela familjen och värst för henne själv var nog oron över hur det skulle gå för den yngsta dottern, endast 8 år gammal, om hon skulle behöva klara av att växa upp utan sin mamma.

Sån tur var så slutade den här historien lyckligt för hon fick en lungtransplantation innan det blev försent, men man kan nog säga att hon klev i båten som skulle föra henne över floden Styx till dödsriket och i sista stund klev ur den igen!

PS! Att röka en ask cigaretter om dagen kostar dessutom en förmögenhet. På ett år kostar det ca 45 * 365 kr (= 16425 kr). Tänk vad mycket kul man kan ha för den summan!

/ Amisa
Av Amisa - 7 maj 2009 22:26

Ja, plötsligt när man gått och funderat ut massor av saker man vill göra när det sista barnet flyttar hemifrån så upptäcker man en dag att man har två barn som bor hemma igen. Så fåglarna får nog flyga till Lissabon utan mig i år!!

Jag antar att det är så det är att vara förälder när barnen befinner sig i brytningstiden mellan att vara barn och att vara självständiga vuxna, men någon dag så blir det nog min tur att göra det jag drömmer om!?

/ Amisa
Av Amisa - 5 maj 2009 22:17

Förutom att det känns tråkigt det som hänt under dom senaste dagarna, så blir det ju också lite praktiska bekymmer nu när sonen flyttat hem igen. Vi har ett sovrum för lite och förut när han bodde hemma, sov jag i vardagsrummet.

Nu har jag vant mig vid att ha ett sovrum och det är jätteskönt! Så hur ska vi göra nu? Sonen har erbjudit sig att sova i vardagsrummet och det är ju snällt, men jag befarar att det på några dagar kommer att förvandlas till ett gigantiskt tältläger med kläder överallt , smutsiga tallrikar och musikprylar i stora mängder.

Det var så hans rum såg ut förut, men då fanns det ju i alla fall en dörr man kunde stänga till om eländet!

/ Amisa
Av Amisa - 3 maj 2009 22:02

Dom senaste dagarna har varit mycket turbulenta och omtumlande. Vår familj hade planerat en trevlig helg med en Ålandskryss, när sonen plötslig ringde och sa att han och flickvännen hade grälat och gjort slut.

Det är väl inte helt ovanligt att något sånt händer men dom har hängt ihop som ler- och långhalm i två och ett halvt år och bott tillsammans i sex månader, så det kom minst sagt lite oväntat. Sonen deppade och var ledsen förstås, men var samtidigt lättad över att grälens tid var förbi.

Jag antar att det är en jobbig tid i deras liv just nu också, för sonen slutar snart gymnasiet och då är det lätt att känna sig vilsen och undra vad man sen ska ta sig till i livet. Och alla krisrapporter om den höga ungdomsarbetslösheten gör väl inte precis saken bättre……

Hur det gick med Ålandsresan? Jo sonens kompis följde med istället, en underbart trevlig kille som ofta bjuder på ett skratt. Så vår helg blev rätt OK trots allt!

Tack för att du finns Benne och för att du är en så himla bra kompis!!  

/ Amisa

Presentation

Omröstning

Tror du att elpriserna kommer återgå till det "normala" snart?
 Ja, nu är det ju sommar!
 Kanske?
 Nej, inte förrän kriget är slut!
 Nej!
 Nej, det här är det nya "normala"?

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards